Kerti növények

A százszorszép (Bellis perennis) virág gondozása, ültetése és szaporítása

A népiesen libavirágként ismert százszorszép vagy – ahogyan még nevezik – nép kedvese már márciustól virágzik a réteken és az út mentén. Az erkélyeket díszítő példányok már nemesített fajták.

Jellemzői és igényei

A százszorszép (Bellis perennis) a közönséges, vadon növő libavirágnak, azaz egy gyomnövénynek a leszármazottja. A növénynemesítők azonban behatóan foglalkoztak a virágméret és a formai sokszínűség javításával. Az eredmény egy megkapóan szép virágos növény nagy, részben telt virágokkal, melyeknek színe a fehértől a rózsaszínen át egészen a vörösig terjed. Latin neve, a “bellis” is szépet jelent. A százszorszép kora tavasztól egészen júniusig virágzik; hálás növény.

A százszorszép igen alacsony növény. Levelei szorosan a föld közelében rozettát képeznek, ebből nőnek ki a virágszálak.

Növénykártya

Tudományos név:

Bellis perennis

Őshazája:

Európa, Ázsia

Növekedési forma:

Kúszó, laposan terülő

Levél:

Hosszúkás, kicsi, egészen lapos, sötétzöld

Virág:

Kicsi, fehér, rózsaszín vagy piros, négy szirommal

Virágzási idő:

Április - október

Öntözés:

Hetente egyszer öntözzük meg.

Termőhely:

Napos, félárnyékos, árnyékos helyek

Elhelyezés:

Kerti ágyások, de akár cserépben is tarhatjuk

Szaporítása:

Magról vagy tőosztással

A százszorszép a szabadban áprilistól júniusig virágzik. A házban, tálban vagy cserépben azonban már márciusban virágot bont. Kosárvirágzatú. A vadon növő fajták közepe sárga, a szirmok széle fehér vagy rózsaszín. A nemesítés során teltebb virágzatú növényeket alakítottak ki, melyeknek árnyalatai a fehértől a rózsaszínen át a sötétvörösig terjednek. A százszorszép virág  – bellis virág – buján virágzik fényben és napsütésben. Éjszakánként és esős időben virágai becsukódnak. Fagyban a növényt le kell takarni.

A százszorszépet bármikor át lehet ültetni anélkül, hogy a virág ettől szenvedne. Tápanyagban gazdag, nedves földet igényel. Visszavágni nem kell.

A virág igen alkalmas növényedények, így tálak, erkélyládák, cserepek díszítésére. Különösen szépen mutat más tavaszi virágokkal közös kerti virágágyásban.

A százszorszép jól mutat virágágyban. Ezen a képen rózsaszín, sötétvörös és fehér típusok láthatók együtt. Edényben nevelt növénynek is alkalmas.

Kétféleképpen szaporítható: Egyes fajtái “sterilek”. Magról nem szaporíthatók, csak tőosztással. A nagy virágú fajtákat ezzel szemben magról is lehet szaporítani. Ennek ellenére a növényeket kétévente ki kell cserélni, mert az idő múlásával a virágok kisebbek lesznek, és veszítenek teltségükből.

Százszorszép szaporítása magról vagy tőosztással

A legtöbb nagyvirágú faj magról szaporítható, a vetésre június/júliusban kerül sor. Tavaszig a növények szépen kifejlődnek.

6-8 nap a csírázás

A magokat vessük ládába, takarjuk be vékony homokréteggel, és tegyük világos helyre. 18-20 °C-os hőmérsékleten a magok 6-8 nap alatt kicsíráznak. 3-4 hét múlva a növények már akkorák, hogy egyenként is szétültethetők.

Védjük a hidegtől

A nagy virágú fajták nem egészen télállók. A fiatal növényeket ezért fagyban be kell takarni, vagy a ládát a ház hűvös, világos helyére állítani.

Korai virágpompa

Ha azt szeretnénk, hogy növényeink korán virágozzanak, teljesen fagymentes áttelelésről kell gondoskodnunk. Ha februárban a hőmérséklet magasabb 6-8 °C-nál, az április-májusban nyíló virágok nem lesznek szépek.

A kisvirágúakat tőosztással szaporíthatjuk

A kisvirágú fajták jobban bírják a téli hideget, és úgy kezelhetjük őket, mint az évelőket. A tőosztást augusztusban végezzük. Az így szaporított növényeket tálakba vagy cserepekbe is ültethetjük.

Problémák, betegségek

A levélfoltosság gombás megbetegedés, mely kerek vagy szabálytalan formájú foltokat okoz a leveleken. Ezek barna vagy fehér színűek, szélük gyakran vörös.

11. Gyönyörű százszorszép virág

százszorszép (bellis perennis)

százszorszép (bellis perennis)