Növényvédelem

Lisztharmat ellen hogyan védekezhetünk?

Ha egy napon azt tapaszaljuk, hogy az ablakpárkányon álló legszebb begónia vagy krizantém levelén különös foltok jelennek meg, ne próbáljuk meg lekefélni őket, mert az egész növényt károsíthatjuk.

Elsősorban a száraz növényeket támadja meg

A lisztharmat a zöld növényrészeken megjelenő lisztszerű vagy szürkés rétegről ismerhetjük fel. A betegség leggyakrabban az alacsony páratartalmú helyiségekben álló növényeket, ezek közül leginkább a már egyébként is legyengülteket támadja meg.

A növényben tett károk mértéke különböző lehet. Olykor csak külsődleges jelek észlelhetők, de a növény akár el is pusztulhat. Ha ugyanis a gomba kiszívja a sejtnedveket, a növény valóban elszáradhat.

A lisztharmat járványszerűen terjedhet

A betegség a növényen megjelenő lisztes-fehér bevonatról kapta a nevét, amely számtalan, gyorsan terjedő spórasejtből áll, és nemcsak azonos fajhoz tartozó növényekre terjedhet át, hanem közeli rokonságban állókra is – mint valami járvány.

A megelőzés módszerei

A lisztharmatot hatékonyan megelőzhetjük, ha a szobanövényeket rendszeresen lezuhanyozzuk előzőleg felforralt, majd szobahőmérsékletre lehűtött vízzel.

Ha valahol megtelepedett a gomba, a beteg részeket nedves vattával mossuk le, de még jobb, ha lecsippentjük őket.

Komolyabb fertőzés esetén dobjuk el, vagy kezeljük vegyszerrel a növényt. Tartsuk be az előírásokat, és a permetezést végezzük a szabadban.

Élősdi gomba

A lisztharmat egy igen káros gombacsalád (Erysiphaceae) tagja, amely számtalan különböző növény támad meg. Fellépése járványszerű, hiszen rendkívül gyorsan szaporodik és terjed. A család egyes tagjait könnyű felismerni és besorolni. Valamennyien élősködők, azaz csak élő növényeken léteznek. Elhalt növényeken csak áttelelő szerveik lelhetők fel.

A növény felszínén telepszik meg

A lisztharmatgombák mindig a növény felszínén élnek, de nem mindenhol érzik jól magukat. Különösen kedvelik a begóniát, a hortenziát, a cikláment, a fokföldi ibolyát, a cserepes krizantémot és a kutyatejféléket.  A beteg növény csak azonos vagy vele közeli rokonságban álló növényt fertőz meg. A betegség következtében a növény valamennyi zöld részén megtalálható a lisztharmat.

Így ismerjük fel a lisztharmatot

A lisztharmat által megtámadott növény jellegzetes képet mutat. A gomba pókhálószerű, bolyhos vagy lisztes bevonatot képez, amely rendszerint fehér vagy világosszürke színű, de színe egyes fajoknál a halvány sárgától a barnáig változhat, sőt akár fekete is lehet.

A levélen jól látható a lisztharmat által okozott fehér elszíneződés

Kisebb-nagyobb foltok

A beteg részeken kialakulhatnak kisebb hosszúkás vagy kerek foltok, de a gombafajtól és a növény méretétől függően nagyobb területek is megfertőződhetnek. Néha előfordul, hogy az egész növényt beborítja a lisztharmat. A lisztes bevonattal borított növények nem csupán szépségükből veszítenek, hanem egyéb károkat is szenvednek.

A lisztharmat fertőzés folyamata

Emberek vagy állatok viszik át a spórákat

A lisztharmat nem közvetlenül terjed át egyik növényfajról a másikra. De mivel különböző lisztharmatfajok léteznek, a lisztharmat átterjedhet egyik növényről a másikra, ha különböző növényfajok egyformán kedvezőtlen feltételek között élnek.

Noha gyakran csak a már kialakult betegséget vesszük észre, a növényen előfordulhatnak áttelelő spórák. Ezeket többnyire vándorló ujjakra láthatatlan spórák vagy sejtek tapadhatnak rá, amelyek egy másik növény betegségét okozhatják.

A lisztharmat leküzdése

A lisztharmat leküzdése nem csak hosszadalmas, de nehéz feladat is. Némi szerencsével és kitartással mégis jó eredményeket érhetünk el.

A leküzdésnél azonban jobb a megelőzés. Ha gondoskodunk róla, hogy a növények ideális körülmények között fejlődjenek, kevésbé válnak érzékennyé a betegségre.

Megfelelő páratartalom esetén a lisztharmat többnyire egyáltalán nem is üti fel a fejét. Ezért fontos, hogy naponta lezuhanyozzuk a növényeket.

Ha a növényeket csak kis mértékben támadta meg a fertőzés, tavasszal vágjuk le és égessük el a beteg részeket.

Az egész növényt (a levelek fonákját is) permetezzük be zsurlóteával, amit üzletben megvásárolhatunk, sőt magunk is elkészíthetünk. Gyűjtsük össze a zsurlót, és készítsünk belőle forrázatot. A kezelést több alkalommal ismételjük meg. Ha szükséges kérjük szakember tanácsát. Vegyszereket csak több növényre kiterjedő, komoly fertőzés esetén használjunk.