Kerti növények

Papucsvirág (Calceolaria) gondozása, szaporítása

A papucsvirágot jellemző élénksárga papucsok díszítik. Az ablakpárkányon, az erkélyen, a teraszon és a virágágyásban egyformán jól fejlődik.  A papucsvirág egész nyáron mutatós.

A papucsvirágnak (Calceolaria) számos fajtája létezik. A lakásban tartott és a kerti papucsvirágot ugyan úgy neveljük. Általában egynyári növényként tartják, holott évelő. A jellegzetes sárga virágokon egy erősen felfújt alsó ajak, a papucs található. A latin ‘calcedus’ szó jelentése kicsi cipő, illetve papucs. A virágai feltűnő sárga színűek, nagyságuk elérheti a 1,5 cm-t. Júniustól szeptember végéig virágzik. A virágoknak alig van illatuk.

A növény sokszor egy méternél nagyobb is lehet. A legjobban gyér lombozatú fák alatt, világos helyen fejlődik. Az élénksárga virágok mellett az enyhén összepöndörödött levelek zöldje is feltűnő. A Calceolaria hibridek is kellemes látványt nyújtanak.

A papucsvirág igényei

Víz és tápanyag:  A papucsvirág a növekedési időszakban mindig bőséges vízutánpótlást igényel, különösen, ha nagy vízigényű növények mellé ültetjük. A kertben ennek általában elég nagy valószínűsége. Ha a növény nem kap elég vizet, a levelek azonnal lekókadnak. Vigyázzunk rá, hogy a leveleket és a virágokat lehetőleg ne érje víz. Időnként adjunk az öntözővízhez tápoldatot. A lakásban biztosítsunk számára magas páratartalmat.

Fény és hőmérséklet: A növénynek biztosítsunk mindig világos helyet, de ne tegyük tűző napra. A legjobban gyérebb lombozatú fák alatt érzi jól magát. A lakásban óvjuk a huzattól.

Talaj: A papucsvirág tápanyagban gazdag. Jó vízelvezetésű talajt igényel. A tőzeg elősegíti az optimális gyökérképződést. Nem kell átültetnünk, és nem igényel visszavágást sem.

A hajtáscsúcsokon több virág is fejlődik. Feltűnőek az összepöndörödött levelek is.

A papucsvirág szaporítása

Mindig nagy örömet jelent, ha magunk nevelünk növényeket, különösen akkor, ha siker koronázza munkánkat. A papucsvirág szaporítása nagyon egyszerű.

A dugványokat szeptemberben szedjük le.

A papucsvirágról az 5-10 cm hosszúságú dugványokat nyár végén, néha csak szeptember végén vágjuk le. Ültessük őket jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földdel teli cserépbe vagy ládába.

A dugványoknak biztosítsunk 16-18°C hőmérsékletű környezetet, ugyanis ilyen feltételek mellett a gyökerek hamarabb kifejlődnek.

Ha a levélhónaljakban új apró hajtások jelennek meg, akkor a dugványok biztosan meggyökeresedtek. Ilyenkor csökkentsük a hőmérsékletet 8-10 °C-ra, és biztosítsunk számukra világos helyet.

A növekedés februárban kezdődik

Az új év beköszöntével, de legkésőbb februárban fokozatosan növeljük a növény környezetének hőmérsékletét, mert ilyenkor fejlődnek ki az új hajtások.

Betegségek és kártevők

A márványos levelek általában vashiányra utalnak. Ebben az esetben használjunk a kereskedésekben kapható speciális trágyát.

A hirtelen lelankadó növény általában a gyökérnyaknál élősködő rovarokra utal, amely az esetek döntő többségében az ormányos bogár. Váljunk meg a növénytől, mielőtt a kártevők más egyedekre is átterjednek.

A nem kielégítő növekedés – különösen a nyár első heteiben – a növénynek a hideg időszakban történt túlzott öntözésére vezethető vissza. Télen öntözzük kevesebbet, de ügyeljünk rá, hogy földje ne száradjon ki.