Szobanövény

Szobafenyő (Araucaria heterophylla)

Szobafenyő jellemzői

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) ősrégi növénycsaládból származik, melynek fajai kerek 200 millió évvel ezelőtt még Európában is éltek.

Korábban, amikor a lakószobákat csak vasárnaponként fűtötték, a szobafenyő, amelyet Cook kapitány 1775-ben fedezett fel a Norfolk-szigeteken, kedvelt szobadísz volt. Egyetlen télikertből sem hiányzott, és az elegáns bejárati csarnokok parádés növényeként szerepelt.

A modern, száraz levegőjű belső terek e mutatós örökzöld növény számára sajnos nem nyújtanak optimális életfeltételeket. A tapasztalatok szerint azonban egyenletesen 18 °C körüli hőmérsékletű szobákban mégis meglehetősen sokáig alkalmas a díszítésre.

Szobafenyő gondozása

Egész évben világos és félárnyékos helyet kíván. A közvetlen napfényt nem tűri, nyáron viszont a kert árnyékos részébe kivihetjük. A téli időszakban 10 °C hőmérséklet elegendő számára. Talajigénye: nagyon savas kémhatású, tőzeg alapú földkeverék, pl. “A” jelzésű virágföld. Öntözés: tavasztól őszig langyos, lágy vízzel mérsékelten öntözzük. Télen annál kevesebb vizet kíván, minél hűvösebb helyen tartjuk. Tápanyagellátás: májustól augusztusig kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: csak szükség esetén.

Szaporítása: dugványozással szaporíthatjuk, de nem könnyen; a levágott csúcshajtás tőzeg-homok keverékében csak 25 °C talaj- és léghőmérsékleten gyökeresedik meg.

Kártevők és betegségek

Télen túl meleg helyen hajtásai lekonyulnak és tűleveleit hullatja.