Szobanövény

Kókuszpálma (Cocos nucifera)

Kókuszpálma jellemzői

Ma már pontosan nem állapítható meg, hogy a kókuszpálma (Cocos nucifera) honnan származik. Fő elterjedési területe azonban a trópusi tengerpartok az Egyenlítő körül.

Gyors növésű pálma, természetes előfordulási helyein elérheti a 30 méter magasságot. Hatalmas csontos termése, a „kókuszdió” először zöld, majd megbarnul. Kemény héján belül a fehér „massza”, a kopra és az édes kókusztej található. A kókuszpálmák növekedési formája igen változatos.

Dél-Ázsiában egy idő óta a `Malayan Dwarf’ fajtát termesztik, amely mindössze 8-10 méter magas. Napjainkban ezt kínálják a virágüzletekben. Rendszerint az előhajtatott termést árulják, amelyet laza, humuszos talajba félig besüllyesztve ültessünk el. Tartsuk melegben és nyirkosan, nemsokára gyökeret fejleszt.

Kókuszpálma gondozása

A kókuszpálma meleg, világos helyet kíván. Télen csak akkor fejlődik folyamatosan, ha kiegészítő megvilágítást kap. Nyáron 28 °C-ig emelkedhet a hőmérséklet, télen 16-18 °C az ideális. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, pl. B-jelzésű virágföld. Öntözés: talaja legyen állandóan nyirkos, de nem túl nedves. A levegő viszont körülötte minél párásabb legyen!

Tápanyagellátás: tavasszal és nyáron kéthetenként tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Átültetés: nem ajánlatos, mivel gyökerei nem viselik el a bolygatást. Szaporítás: magvetéssel szaporítható.

Kártevők és betegségek

Nagyon száraz levegőn a pajzstetvek károsítják.