Kerti növények

Az elbűvölő kutyatej, a szezon éllovasa

Tavasziasan üde, modern és könnyen gondozható – a kutyatej páratlan bájával meghódítja a kerteket.

Aki lemond róla, nem tudja, miről marad le!

Ma már nemcsak a hivatásos kertépítőknek ez a véleményük, akik egyszerűen rabjai lettek a friss-zöld megjelenésű, fajtákban gazdag növény semmihez sem hasonlítható bájának. Számtalan hobbikertész is felfedezte, hogy a kutyatej (Euphorbia) igazi kincs a kertekben.

Abszolút szerencsés növény: kezdve a szegény talajoktól, a nedves mélyedéseken keresztül az árnyékos helyekig.

Tökéletes kísérő! A kutyatej kitűnően kombinálható tulipánokkal. Azonban nem sokáig játssza a decens udvarhölgy szerepét amikor a tulipánok már régen elnyíltak, a kutyatej még sokáig díszíti az ágyást.

Mindenféle kertbe találhatunk megfelelő kutyatej fajtát

Sikerét nem utolsósorban az aktuális kertkialakítási trendnek köszönheti: a kutyatej könnyen gondozható, és kitűnően beleillik a modern, világos kaviccsal felszórt ágyásokba.

A fehér-zöld levelű tarka kutyatej (Euphorbia marginata) vagy jégvirág, egynyári növény, és az elhivatottaknak való : szaporítása magról nem mindenkinek sikerül.

Az elbűvölő Délszaki kutyatejnek (Euphorbia myrsinites), melynek levélköntöse művészi szépségű látvánnyal gyönyörködtet, soha nem lesz elege a napsütéstől, a melegből és a szárazságból. Értékes tavaszi virágként szépen díszíti a kőfalak réseit, a kavicsos felületeket, vagy éppen egy kis cserepet a teraszon.

Délszaki kutyatej (Euhphorbia myrsinites)

Ezt a fajtát már csak a pusztai kutyatej (Euphorbia seguieriana subsp. niciciana) képes túlszárnyalni. A szakemberek véleménye szerint ez foglalja el az első helyet: a tartós virágzó, kora nyártól rendületlenül helytáll őszbe nyúlóan, teljesen téltűrő, és a zöldes-sárga virágok, amelyek tulajdonképpen levélcsoportosulások, festői félgömböket formálnak.

Valósággal elpusztíthatatlan, mégis nemes látvány a pusztai kutyatej (Euphorbia seguieriana subsp. niciciana). Őszig virágzik.

Izgalmas színakcentusokról gondoskodik a piros ‘Fireglow’ rózsás kutyatej (Euphorbia griffithii), amely jól fejlődik félárnyékban is, csupán néhány órás napsütés mellett.

Igazi különlegesség a teljesen téltűrő rózsás kutyatej (Euphorbia griffithii ‘Fireglow’) narancssárga virágaival és vöröses leveleivel.

Tulajdonképpen két dolog árnyékolja be a kutyatej diadalának ragyogását: a növény fehér nedve, amelyet egyebek között boszorkány- vagy ördögtejnek is neveznek. A másik: az a neki tulajdonított hatás, hogy távol tartja a pockokat az ágyástól, sajnos valótlannak bizonyult.

Azonban még ezek a hátrányok sem tudják az új kedvenc hódító hadjáratának lendületét visszafogni a kertekben.

Újdonság a teraszra

A kerti kutyatej vagy törpe kutyatej (Euphorbia ‘Inneuphdia’ Diamond Frost®) az új sztár a cserepes kertben! A fehér virágok olyanok, akárcsak egy hópelyhekből álló felhő, amelyen alig-alig villan át a levelek zöldje.

Kerti kutyatej vagy törpe kutyatej (Euphorbia ‘Inneuphdia’ Diamond Frost®)

Az egynyári kutyatej palántaként megvásárolható; rendkívül jól mutat nagy virágedényekben. A magas fajtákat is, például a velencei kutyatejet (Euphorbia characias subsp. wulfenii), mintha egyenesen cserepekbe találták volna ki: csak tápanyagban gazdag föld és drenázs kell neki.

velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii)