Díszkert

Akebia növény és gyümölcs

Az akebia árnyékot ad, szép dísze a kertnek és egyszerűen gondozható.

Akebia jellemzői

Az akebia gyors növekedésű, enyhe éghajlaton örökzöld növény. Japánban, Kínában és Koreában őshonos. A fiatal növények nálunk kissé érzékenyek a fagyra, a jól begyökeresedettek azonban téltűrők, igénytelenek és egyszerűen gondozhatók.

Ötlevelű akébia

Az ötlevelű akebia (Akebia quinata) a legelterjedtebb. Bíbor-lila ágain világoszöld, hosszú levélnyélen ülő, öt részre tagolt leveleket hoz. Hosszú szárú, barnáslila nővirágokból és apró, rózsaszínes hímvirágokból álló, kellemes vanília-illatot árasztó virágzata áprilistól májusig nyílik. Enyhe éghajlaton szeptembertől néha uborkaszerűen megnyúlt, barnáspiros, kb. 10 cm hosszú, sok magot tartalmazó bogyótermést is hoz. A nyers gyümölcshús ehető, de íztelen.

ötlevelű akebia (Akebia quinata) virága és gyümölcs
ötlevelű akebia (Akebia quinata) virága és gyümölcs

Háromlevelű akebia

A háromlevelű akebia (Akebia trifoliata) ritkán kapható. Háromosztatú levelei vannak. Nővirágai valamivel kisebbek és gesztenyebarnák, ritkán megjelenő, világos bíborszínű termése legfeljebb 15 cm hosszúra nő. A nyers gyümölcshús kellemesen édes.

Akebia ültetése

Az akebiát bárhova ültethetjük, ahol levél-és virágfüggönyt akarunk kialakítani. Világos színű falra szerelt támrendszeren jól érvényesülnek sötét virágai. A teraszon, szabadon álló léc- vagy drótállványra futtatva, kiváló védelmet nyújt a kíváncsiskodókkal szemben. A hajlékony szárak körbefonják az oszlopokat és az eső-csatornát is.

A lugast és a boltívet is gyorsan benövi, és nyáron kellemes félárnyékot ad. Talajtakaróként is alkalmazhatjuk lejtőkön, amelyeket nehéz nyírni. A növény indái hamar zöldbe borítják a felületet.

Ültetés menete

Ültetési időszak: tavasz

1. Ássunk olyan mély ültetőgödröt, mint a gyökérlabda, de kétszer olyan széleset. A földhöz keverjünk komposztot.

2. Ütögessük meg a cserép oldalát, és vegyük ki a növényt. Ujjunkkal lazítsuk meg a gyökérlabda külső részét.

3. Tegyük a gyökérlabdát a gödörbe. Felső széle legyen talajszintben. Ha szükséges, töltsük fel a gödröt földdel.

4. A gyökérlabda köré töltsünk földet, és nyomkodjuk le. Finom vízsugárral alaposan öntözzük meg a növényt.

5. Kötözzük a szárakat a támasztékhoz, amely lehet karó, kifeszített drót, szárfa, oszlop, drótfonat vagy spalír.

Többször tetejezzük a palánta hajtásait, hogy több erős sarjat hozzon, és ne kopaszodjon fel a töve.

Akebia gondozása

Az akebia egyszerűen gondozható örökzöld. Áprilistól májusig virágzik, melyek illatosak. Termése szeptembertől terem, de csak ritkán.  Napfény és félárnyékos helyen érzi jól magát. Lehetőleg védett helyre ültessük. A fiatal növény kissé érzékeny a fagyra.
Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajra van szüksége. Szárazság esetén rendszeresen öntözzük.

Tavasz – ültetés és metszés

Akkor ültessük ki a fiatal akebiát. amikor már nem áll fenn a fagy veszélye, de még mielőtt megjelennének rajta a levelek. Váratlan kései fagy esetén takarjuk le a növényt. Késő tavasszal vágjuk le azokat a hajtásokat, amelyek nem hajtanak ki, és valószínűleg elfagytak.

Nyár – gondozás

Szárazság esetén rendszeresen öntözzük az akebiát.

Tél – védelem

Levéllel vagy komposzttal kupacoljuk fel a fiatal növényeket, és a tövüket télre takarjuk rőzsével. A jól begyökeresedett növényeket nem kell takarni, mert téltűrők.

Kártevők és betegségek

Ellenálló növény, csak ritkán támadja meg a levélfoltosodás. A gombafertőzés tüneteként szabálytalan sötét foltok jelennek meg a leveleken. A fertőzött leveleket távolítsuk el, és terítsünk komposztot a növény köré, hogy megerősödjön.