Akebia növény és gyümölcs

ötlevelű akebia (Akebia quinata)

Az akebia árnyékot ad, szép dísze a kertnek és egyszerűen gondozható.

Akebia jellemzői

Az akébia gyors növekedésű, enyhe éghajlaton örökzöld növény. Japánban, Kínában és Koreában őshonos. A fiatal növények nálunk kissé érzékenyek a fagyra, a jól begyökeresedettek azonban téltűrők, igénytelenek és egyszerűen gondozhatók.

Ötlevelű akébia

Az ötlevelű akébia (Akebia quinata) a legelterjedtebb. Bíbor-lila ágain világoszöld, hosszú levélnyélen ülő, öt részre tagolt leveleket hoz. Hosszú szárú, barnáslila nővirágokból és apró, rózsaszínes hímvirágokból álló, kellemes vanília-illatot árasztó virágzata áprilistól májusig nyílik. Enyhe éghajlaton szeptembertől néha uborkaszerűen megnyúlt, barnáspiros, kb. 10 cm hosszú, sok magot tartalmazó bogyótermést is hoz. A nyers gyümölcshús ehető, de íztelen.

ötlevelű akebia (Akebia quinata) virága és gyümölcs
ötlevelű akebia (Akebia quinata) virága és gyümölcs

Háromlevelű akebia

A háromlevelű akebia (Akebia trifoliata) ritkán kapható. Háromosztatú levelei vannak. Nővirágai valamivel kisebbek és gesztenyebarnák, ritkán megjelenő, világos bíborszínű termése legfeljebb 15 cm hosszúra nő. A nyers gyümölcshús kellemesen édes.

Akebia ültetése

Az akebiát bárhova ültethetjük, ahol levél-és virágfüggönyt akarunk kialakítani. Világos színű falra szerelt támrendszeren jól érvényesülnek sötét virágai. A teraszon, szabadon álló léc- vagy drótállványra futtatva, kiváló védelmet nyújt a kíváncsiskodókkal szemben. A hajlékony szárak körbefonják az oszlopokat és az eső-csatornát is.

A lugast és a boltívet is gyorsan benövi, és nyáron kellemes félárnyékot ad. Talajtakaróként is alkalmazhatjuk lejtőkön, amelyeket nehéz nyírni. A növény indái hamar zöldbe borítják a felületet.

Ültetés menete

Ültetési időszak: tavasz

1. Ássunk olyan mély ültetőgödröt, mint a gyökérlabda, de kétszer olyan széleset. A földhöz keverjünk komposztot.

2. Ütögessük meg a cserép oldalát, és vegyük ki a növényt. Ujjunkkal lazítsuk meg a gyökérlabda külső részét.

3. Tegyük a gyökérlabdát a gödörbe. Felső széle legyen talajszintben. Ha szükséges, töltsük fel a gödröt földdel.

4. A gyökérlabda köré töltsünk földet, és nyomkodjuk le. Finom vízsugárral alaposan öntözzük meg a növényt.

5. Kötözzük a szárakat a támasztékhoz, amely lehet karó, kifeszített drót, szárfa, oszlop, drótfonat vagy spalír.

Többször tetejezzük a palánta hajtásait, hogy több erős sarjat hozzon, és ne kopaszodjon fel a töve.

akébia termése
akébia termése

Akebia gondozása

Az akebia egyszerűen gondozható örökzöld. Áprilistól májusig virágzik, melyek illatosak. Termése szeptembertől terem, de csak ritkán.  Napfény és félárnyékos helyen érzi jól magát. Lehetőleg védett helyre ültessük. A fiatal növény kissé érzékeny a fagyra.
Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajra van szüksége. Szárazság esetén rendszeresen öntözzük.

Tavasz – ültetés és metszés

Akkor ültessük ki a fiatal akebiát. amikor már nem áll fenn a fagy veszélye, de még mielőtt megjelennének rajta a levelek. Váratlan kései fagy esetén takarjuk le a növényt. Késő tavasszal vágjuk le azokat a hajtásokat, amelyek nem hajtanak ki, és valószínűleg elfagytak.

Nyár – gondozás

Szárazság esetén rendszeresen öntözzük az akebiát.

Tél – védelem

Levéllel vagy komposzttal kupacoljuk fel a fiatal növényeket, és a tövüket télre takarjuk rőzsével. A jól begyökeresedett növényeket nem kell takarni, mert téltűrők.

Kártevők és betegségek

Ellenálló növény, csak ritkán támadja meg a levélfoltosodás. A gombafertőzés tüneteként szabálytalan sötét foltok jelennek meg a leveleken. A fertőzött leveleket távolítsuk el, és terítsünk komposztot a növény köré, hogy megerősödjön.