Kerti ötletek

Tökéletes sövény a zajvédelemért

A sövények segítségével távol tarthatjuk a kerttől a kellemetlen zajokat.

Zajvédelem

A cserjék lombja megszűri a hangokat és a zajokat. A zajszűrés mértéke növényenként eltérő. Ha kertünk vagy házunk forgalmas utcára néz, válasszunk minél nagyobb levelű és sűrűbb lombú növényeket, amelyek csökkentik a zajt, egyidejűleg pedig szebbé teszik a kertet és a környezetet. Mivel a zajt szubjektíven érzékeljük, az emberek többsége védve érzi magát egy magas sövény mögött, amely eltakarja a zajforrást – és ezért sokkal kevésbé találja zavarónak a hangokat.

A jó sövény

Az alább felsorolt jellemzőket tartsuk szem előtt:

Tűlevelű helyett lombos. Minél nagyobbak a levelek, annál több zajt képesek kiszűrni.

Levélállás. A függőleges levélállású cserjék, például a ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) lombja védőpajzsként tartja távol az utcazajt.

Levélsűrűség. A zajcsökkentő hatás egyenesen arányos a lomb sűrűségével. A ritkább lombú, de dús hajtású és ágú növények is képesek felfogni a zajt.

Az örökzöld, illetve a télen sokáig a növényen maradó levelek télen is védenek a lármától.

Zártság. A talaj szintjéig lombos sövényekkel jobb eredményt érhetünk el, mint azokkal, amelyek alul kopaszok.

Sövényszélesség. Minél szélesebb a sövény, annál több zajt tud felfogni. A szabadon növő, nyíratlan sövények nagyobb zajmennyiséget nyelnek el, mint a keskeny, nyírott sövények, ugyanakkor nagyobb helyet foglalnak el.

Akár a közönséges orgonából ültetett sövény is lehet jó zajfogó.

Ültetés előtt

Válasszunk olyan cserjéket, amelyeknek megfelelő fény- és talajviszonyokat tudunk nyújtani. Forgalmas utcában a kipufogó gázokra és a sóra nem érzékeny növényeket telepítsünk. Vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk, hiszen a sövény sokba kerül és hosszú időre ültetjük. Különösen fontos a talaj előkészítése. Ássunk 50- 60 cm átmérőjű, két ásónyom mélységű ültetőgödröket. Kötött talajon lazítsuk meg a gödrök alját. Dúsítsuk a földet komposzttal és komplex szerves műtrágyával.

Ötletek a sövénytelepítéshez

Kisebb kertben, ahol nincs hely egy széles sövénynek, készítsünk növényekkel befuttatott zajvédő falat. Szaküzletekben különféle építőelemeket vásárolhatunk, amelyeket egymásra rakva elérjük a kívánt falmagasságot. A legtöbb elemen találhatók olyan kiszögellések és üregek, amelyekbe beültethetjük az erőteljes felépítésű, csüngő, kúszó-vagy egyenes szárú növényeket.

Növényválasztás

Akár szabad gyökerű, akár konténeres vagy földlabdás növényt vásárolunk, válasszunk sűrűn elágazó példányokat.

Sorba ültetés

Hogy a sövény egyenletes és dús legyen. ássunk 60 cm széles ültetőárkot. Ültessük a növényeket a megszokottnál valamivel sűrűbben.

Nyirkos talaj

A fiatal növények földjét az első évben — különösen a száraz, nyári időszakokban — tartsuk egyenletesen nyirkosan.

Talajtakarás

Takarjuk a növények között a csupasz talajt aprított fakéreggel vagy szalmával. Így a talaj gyommentes és nyirkos marad.

A növénykiválasztás szempontjai

Örökzöld

Télen és nyáron egyenletes zajvédelmet nyújtanak az örökzöld növények, köztük a magyal és a rododendron.

Jól nyírható

Keskeny nyírott sövényhez használjunk gyertyánt vagy fagyalt, mert télen sem hullatják le a lombjukat.

Természetes

A vadrózsa, a bodza és az orgona nemcsak a zajtól véd, de a méhek és a madarak is kedvelik őket.

Zajtompító növények

1. Közönséges magyal – fehér virágai májustól júliusig nyílnak; örökzöld; jól nyírható; magassága: 2-8m; mérgező. Félárnyék; laza talaj; piros termési csak porzós növény jelenlétében fejlődnek ki.

2. Rododendron – változatos színű virágai áprilistól júliusig nyílnak; többnyire örökzöld; magassága: 0,4-5 m. Félárnyék; szélvédett hely; humuszos, savanyú talaj; lehetőleg ne nyírjuk.

3. Ráncoslevelű bangita – krémszínű virágai májustól júniusig nyílnak; örökzöld; magassága 3-4 m; mérgező. Félárnyék; szélvédett hely; jó vízáteresztő, humuszos talaj; lehetőleg ne nyírjuk.

4. Közönséges mogyoró – sárgás barkái márciustól áprilisig nyílnak; nyáron zöldell; sűrű lombú, dúsan elágazó; magassága: 3-5 m. Napfény, félárnyék; meszes vagy enyhén savanyú talaj; lehetőleg ne nyírjuk.

5. Kerti orgona – fehér, bíborszínű vagy lila virágai májustól júniusig nyílnak; nyáron zöldell; magassága 4-6 m. Napfény, védett hely; tápanyagban gazdag talaj; az elnyílt részeket távolítsuk el, egyébként keveset nyírjuk.