Gyümölcs

Fekete szeder (Rubus fruticosus)

Éveken át rekordmennyiségű ízletes, édes fekete szedret szüretelhetünk.

Fekete szeder jellemzői

Valamennyi szederfajta sötét színű, gömbölyded gyümölcsöt terem. Színük érés közben a zöldtől a piroson át a fényes feketéig változik. A minden fajtára jellemző bőséges szüret mellett a cserjék díszítő értéke sem elhanyagolható. A mutatós virágok júniustól csaknem a gyümölcsérés végéig nyílnak. A felálló szárú szederfajták rendszerint fagytűrőbbek, mint csüngő rokonaik.

A kúszó fajták hosszú indái akár 6 méteresre is megnyúlhatnak. Terméseik nagyon édesek, és általában kevesebb mag van bennük, mint a felálló szárú fajták gyümölcseiben. Az első évben ne számítsunk termésre. A szeder először csak oldalhajtásokat fejleszt, amelyeken csak a következő esztendőben várható bőséges termés.

Fekete szeder fajták

‘Chester’ – burjánzó, kúszó fajta: nagyméretű, gömb alakú gyümölcsök augusztus elejétől: rendkívül fagytűrő

‘Emterekord’ – burjánzó fajta: tüskétlen; nagyon ízletes gyümölcsök júliustól, évente kétszer szüretelhető; fagytűrő

‘Jumbo’ – újabb, nagyon erőteljes fajta; tüskétlen; nagyméretű, zamatos gyümölcsök augusztus közepétől.

‘Black Satin’ – bőven termő fajta; tüskétlen; rendkívül lédús gyümölcsök augusztus közepétől

‘Thornfree’ – felálló szárú, az első évben kapaszkodásra hajlamos; tüskétlen; enyhén aromás gyümölcsök augusztustól.

TIPP: A szederbokrokat kössük fel kifeszített drótra. Szúrjunk a földbe két karót 3-4 méteres távolságban. Feszítsünk ki közöttük 3-4 drótot, és kössük ki az ágakat. A fiatal ágakat az egyik, az idősebbeket a másik oldalon rögzítsük. Ez megkönnyíti a hajtások metszését.

Vadszeder

Fekete szeder ültetése

1. Töltsünk meg egy vödröt vízzel. A sérült részek eltávolítása után tizenkét órára áztassuk be a növények gyökerét.

2. Ássunk jókora ültetőgödröt. Formáljunk földből kis dombot, és helyezzük rá a gyökereket. Töltsük fel a gödröt földdel.

3. Az első évben fejlődő hajtásokat kössük karához vagy két facölöp közé kifeszített dróthoz.

4. Rendszeresen távolítsuk el a fattyúhajtásukat. A levélhónaljakban növő hajtásokat júniustól négy szemre vágjuk vissza.

5. Szüret után vágjuk le a letermett hajtásokat. Nyolcasával összekötve karozzuk meg a fiatal hajtásokat. Takarjuk be a talajt komposzttal.

A felálló szárú szedercserjék formáját kedvünkre alakíthatjuk. A hajtásvégeket tetszőleges magasságban vágjuk le. Ha ezt az első évben megtesszük, a növény bokrosabban fejlődik, és a második évben több termést hoz.

szeder ültetése

Gondozása

A fekete szeder évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik, majd augusztustól szeptemberig lédús gyümölcs terem. A szederfajták teljes napfényben, szélvédett helyen fejlődnek a legjobban. Tápanyagban gazdag, jő vízáteresztő talajt kíván. Dúsítsuk a földet ültetéskor komposzttal vagy humusszal.

Tavasz – ültetés

A szedret április-májusban ültessük el. Ne előbb, mert a fiatal növények érzékenyek a hidegre.

Kora nyár – gondozás

Az első virágzás után trágyázzuk a növényt gyógynövény-főzettel (csalánnal).

Nyár – visszavágás

Szüret után távolítsuk el a letermett vesszőket.

Ősz – teleltetés

Hideg éghajlatú vidékeken oldozzuk le óvatosan a támasztékról a meghagyott hajtásokat, és fektessük őket lapos mélyedésbe. Takarjuk be a vesszőket néhány lapát földdel.

Ritkítsuk ki a túl sűrűn növő cserjék hajtásait, hogy a gyümölcsök elegendő napfényhez jussanak.

Kártevők és betegségek

Az antraknózis veszélyes gombabetegség. Sötét, kidudorodó, szürke közepű foltokat idéz elő a hajtáson és a termésen. A különböző gombák a növény teljes kiszáradását okozzák. Vágjuk vissza a beteg ágakat az egészséges részig.