Fűszer- és gyógynövény

Angyalgyökér (Angelica archangelica)

A legenda szerint ezt a gyógy- és konyhai fűszernövényt azért nevezik angyalgyökérnek, mert angyal ismertette meg az emberekkel. Aki erkélyen szeretné nevelni, annak nagy helyet foglaló dézsára lesz szüksége.

Angyalgyökér jellemzői

A növény valamennyi része illóolajokat és gyantát tartalmaz. Gyökeréből, magjából és leveléből fürdőolajat készítettek. A mai orvostudomány az angyalgyökeret étvágygerjesztő és idegnyugtató, ugyanakkor hányás és szédülés ellen is hatásos szerként alkalmazza.

Az orvosi angyalgyökér nem csupán a természetgyógyászatban játszik fontos szerepet. A cukrászok például kandírozott szárát és levélnyelét sütemények díszítésére használják. Levélbordáit főzeléknek is el lehet készíteni, de ahhoz, hogy a növény elveszítse keserű ízét, előtte meghámozzák és blansírozzák.

Angyalgyökér termesztése

Az angyalgyökeret általában kétéves növényként nevelik. Virágzás és magképződés után a növény tönkremegy, ám némi fortéllyal meghosszabbíthatjuk életét. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a virágzatokat még magképződés előtt levágjuk. Ennek hatására a növény új oldalhajtásokat fejleszt, és tovább él.

Nevelés magról

Ha megvárjuk a termésérést. a növényt saját magról szaporíthatjuk. Ehhez vágjuk le a virágernyőt. és szárítsuk meg árnyékos helyen. A száraz magok könnyen kihullanak a burokból. Ha nem akarunk azonnal vetni, tartsuk a papírtasakba csomagolt magokat hűtőszekrényben. különben hamarabb elveszítik csírázóképességüket.

Az angyalgyökér magját kora ősszel vessük el. A magokra csak kevés földet szitáljunk, mert vastagabb földréteg alól nem tudnak kikelni. Csírázás után a leggyengébb növényeket húzzuk ki, hogy a többinek legyen elegendő helye a tőlevélzet kifejlesztéséhez. Következő évben ültessük szét a növényeket 50 cm-es tőtávolságra, vagy dézsába. Válasszunk mély ültetőedényt, mert az angyalgyökér vaskos gyökértörzset fejleszt, amelyből hosszú járulékos gyökerek erednek.

Ha az angyalgyökér túl magasra nőtt (könnyen elérheti, sőt, meghaladhatja a 2 métert), ősszel visszavághatjuk a csúcsát.

Igényei, gondozása

Az orvosi angyalgyökér karvastagságú szárat fejleszt, és 2 méternél magasabbra is megnő. Júniustól augusztusig virágzik. Parányi, fehér vagy sárga, édeskés illatú virágai olyanok, mintha lisztben forgatták volna meg őket.

Nedves, csaknem vizes földben érzi magát igazán jól. Elsősorban a dézsában tartott növények igényelnek bőséges öntözést. Egy szezonban két-három alkalommal tegyünk szerves trágyát az öntözővízbe.

Az enyhén árnyékos helyet kedveli. Kertbe ültetve télálló, de az erkélyen, dézsában tartott példányokat inkább takarjuk be a fagyok előtt.

A talaj legyen tápanyagban gazdag. Lehetőleg komposztot is keverjünk jozzá. Átültetni csak a dézsában tartott növényeket kell.

Kártevők és betegségek

Az angyalgyökér viszonylag egészséges növény, amelyet csak ritkán támadnak meg kártevők. Elképzelhető, hogy az állatok nem viselik el az illatát. A levéltetvek nyáron minden szabadban élő növényen felbukkanhatnak. A kártevőket erős vízsugárral mossuk le. Semmi esetre se használjunk vegyszereket. A lankadó levelek arra figyelmeztetnek, hogy alaposan meg kell öntöznünk a növényt.