Fűszer- és gyógynövény

Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs jellemzői

Az ánizs egynyári növény, élénkzöld, elvékonyodó levelekkel. Nyár közepén vagy végén jelennek meg a növény fehér, tányérszerű, több apró fehér fejből álló virágai. A hidegebb éghajlaton a magok nem biztos, hogy beérnek, vagyis nem használhatók fel.

Magassága: 38-45 cm, Maximális szélessége: 38-45 cm

Tavasz közepén ültessük a magokat 6 mm mélyre, egymástól 38 cm-re lévő sorokba. 3 hét múlva már ki is bújnak az első palánták. Amikor a növények elég erősek, ültessük szét őket 30 cm távolságra. A napos helyet, a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)

Begyűjtés, felhasználás

A virágok nyár közepén vagy végén jelennek meg, majd a meleg időjárásnak köszönhetően őszre beérnek. A magok beérése után szedjük fel a növényt, és rázzuk ki a virágfejből. Hűvös, száraz helyen, tálcán egyenletesen szétterítve, folyamatosan forgatva szárítsuk. A kiszáradó magok szürkésbarna színűek. Ízük édeskés, kissé mentolos.

A jellegzetes ízű és illatú, apró, kemény, szürkésbarna magokat egészben törve vagy őrölve is felhasználhatjuk. Sütemények, cukorkák és üdítők ízesítéséhez kiváló. Az ánizs nyugtató hatása révén, köhögéscsillapítóként, gyógyteaként is fogyasztható.