Fűszer- és gyógynövény

Fodormenta (Mentha spicata)

Fodormenta jellemzői

A fodormenta (Mentha spicata) évelő, jellegzetes mentaillatú növény. Levelei középzöld színűek, szélük csíkos, formájuk hosszúkás. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Virága halványlila, pomponszerű, a szárak végén található. Magassága általában 45-60 cm között.

Ültetése

Legegyszerűbb szaporítási módja a tövek szétültetése. Tavasz elején vagy közepén válasszuk szét a fiatal hajtásokat az öregebbektől és ültessük szét 20 cm távolságra. A fodormenta nagyon szapora növény.

A másik szaporítási módja a nagyobb hajtások gyökereztetése. Vágjunk le egy 7,5-10 cm hosszúságú szárat vagy oldalhajtást és gyökereztessük cserépben. Ha a gyökerek már elég erősek, ültessük ki a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.

Fodormenta gondozása

Az árnyékosabb kertrészek nedves, tápanyagban gazdag talaját kedveli. Ősszel, mikor a leveleit lehullajtja, a szárakat tövig le kell vágni, hogy tavasszal új hajtásokat növesszen. Ültetéskor ügyeljünk arra, a tőtávolság 15-20 cm legyen, mivel a fodormenta igen gyorsan terjeszkedik. Ritkíthatjuk is, és vágjuk le a felesleges oldalhajtásokat. Ültethetjük cserépbe vagy dézsába is.

A friss és zsenge leveleit bármikor felhasználhatjuk, de szárítva is kiválóan felhasználható.

Felhasználás

A levelek mentaszószhoz, zöldségekhez, burgonyához és zöldborsóhoz is kiválóak. A dekoratív, széles leveleket hideg italok díszítésére is használják. A fodormenta tea nyugtató hatású, de lázas meghűlések és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.