Kerti kakukkfű
A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) szárított, virágos hajtását sokoldalúan használhatjuk ételek ízesítésére. Évelő, alacsony félcserje.
Igényei: fény- és hőigényes. Száraz meleget kíván, de jól tűri a hideg teleket. Középkötött, jó vízgazdálkodású vályogtalajokon díszlik. Tápanyagigénye közepes; háromévenként 3-4 kg szerves trágyát vagy komposztot és 60-60 g vegyes műtrágyát szórjunk ki négyzetméterenként.
Hazánkban őshonos fajták találhatók, melyeknek fajtaváltozatait termesztjük.
Kerti kakukkfű vetése
Talaj előkészítés: ősszel 30-40 cm mélyen ássuk fel a területet, a kiszórt trágya beásásával egy menetben. Tavasszal elgereblyézzük, jó morzsalékos magágyat készítünk.
Vetés: vetési ideje március; sor és tőtávolság: 40 x 40 cm; fészekbe 30-50 magot vessünk, a kikelt, megerősödött növényekből 5-6 növényt hagyunk meg. Vetés mélysége: 0,5 cm. Szaporíthatjuk tőosztással és bujtással is.
Ápolás: rendszeres talajlazítás, gyomirtás, a hajtások visszavágása.
Szedés: a virágos, leveles zöldhajtásokat szedjük. Jól zárható edényben tároljuk, hogy illatát megőrizze.
Felhasználás: kellemes, kámforos illatú fűszer, vadas ételek, kolbász, hurka, töltött káposzta, nehezen emészthető ételek fűszerezésére használjuk.