Kerti növények

Apró nőszirom (Iris pumila)

Búcsúztassuk a telet az apró nőszirom vidám színű virágaival.

Apró nőszirom jellemzői

Az apró nőszirom – vagy más néven törpe nőszirom – rövid szárain gyakran már akkor megjelennek az apró virágok, amikor még hó borítja a talajt. A virágzás után a keskeny levelek 30-35 cm hosszúra nőnek, majd a nyár közeledtével – ahogy melegszik az idő – elhalnak.

A recéshagymájú nősziromnak (Iris reticulata) nagyon sok fajtája van, majdnem mind gyönyörű kék színben pompázik. Az indigókék ‘Harmony’-t arany foltjairól és csodálatos ibolyaszerű illatáról lehet felismerni. A ‘Pauline’ és a ‘J. S. Dijt’ inkább bíborvörös és ibolyakék árnyalatokban virít.

A török nőszirom (Iris danfordiae) sötét pettyes sárga virágokat hoz, és erős illatot áraszt. Az örmény nőszirom (Iris histrioides) kék színű faj, melynek középső sárga csíkjából kék-fehér rajzolat indul ki. A télvégi nőszirom (Iris histrio) ibolyakék pettyes.

A hagymák nem rothadnak el, ha papírzacskóban vagy nem légmentesen záró edényben, hűvös, sötét, száraz helyen tároljuk őket.

Apró nőszirom ültetése

A korán nyíló tavaszi virágok meleg, vidám színeikkel varázslatossá teszik a hűvös tavaszi napokat. A virágokat osszuk el a rét napos lankáján. A lejtés miatt a törpe nőszirom gyökerei körül nem alakul ki pangó víz, és mire először kell füvet kaszálnunk, már a levelei is eltűntek.

Gyönyörködjünk közelről ezekben a korai virágokban: ültessünk néhány tövet a ház közelében olyan helyre, ahol a nap idejekorán felmelegíti a talajt, például a sziklakertbe. Telepítsük az apró nőszirmot lombos fa alá, ahol elegendő napfényhez jut, mielőtt a fa levelei kihajtanak. Az előző évben lehullott barna levelek között a törpe írisz még élénkebben virít.

Ültetés lépései

1. Kora ősszel ássunk 15 cm mély ültetőgödröt. Hagymánként egy teáskanál csontlisztet keverjünk össze a földdel.

2. Tegyünk a gödörbe 5 cm vastag föld- és 2,5 cm vastag homokréteget. A hagymákat ültessük el hegyükkel felfelé, egymástól 7,5 cm távolságra.

3. Takarjuk be a hagymákat a maradék földdel. Tenyerünkkel nyomkodjuk le, de ne tömörítsük össze a földet.

4. Öntözzük meg alaposan, hogy a föld leülepedjen. 2,5-5 cm vastagon mulcsozhatjuk is, ez azonban nem feltétlenül szükséges.

5. A hervadt virágokat távolítsuk el, a leveleket azonban hagyjuk megnőni és elhalni. A leveleket ne kössük fel, és ne hajlítsuk meg.

Amikor a hagyma kihajt, a hegyét takarjuk be komposzttal, hogy lassítsuk a növekedését.

Apró nőszirom gondozása

Az apró nőszirom, egy egyszerűen gondozható hagymás növény. Februártól áprilisig tartó időszakban virágzik. Bizonyos fajtái illatosak. Az apró nőszirom tavasszal egész nap igényli a napsütést. Könnyű, vízáteresztő talajt igényel. A talaj vízáteresztő képességét javíthatjuk lazítással és homok hozzáadásával. Ne ültessük olyan helyre az apró nőszirmot, ahol fennáll a vízpangás veszélye.

Kora ősz – ültetés

A törpe nőszirmot azonnal ültessük el, amint megvettük. A lakásban való hajtatáshoz tegyük a hagymákat földdel teli lapos tálakba. Öntözzük meg, és állítsuk  hűvös helyre, ahol nem éri közvetlen napsütés.

Tél – hajtás

Karácsony után vigyük a tálat világos, hűvös helyiségbe; néhány napra takarjuk be egy réteg újságpapírral, hogy a hagymák hozzászokjanak a fényhez. Utána öntözzük meg.

Tavasz – gondozás

Távolítsuk el a törpe nőszirom elhervadt virágait. Amikor elkezdenek nőni a levelei, szórjunk csontlisztet a növény köré. Ez serkenti a következő évi virágzást.

Kártevők és betegségek

A szürkepenész megtámadhatja a törpe íriszt. A fertőzést a leveleken megjelenő barnás narancssárga foltokról ismerhetjük fel. A szürkepenész-fertőzés következtében a növény nem fejlődik megfelelően és elsárgul. Megelőzésképpen öntözzük mezeizsurló-főzettel. A beteg növényeket semmisítsük meg.