Kerti ötletek

Melegágyi zöldségek – korai betakarítás

Ha melegágyban neveljük a zöldséget, korán learathatjuk a gazdag termést. A melegágy védi a növényeket, és meghosszabbítja az idényüket.

Mi az a melegágy?

A melegágy úgy működik, akár egy kis méretű melegház, amelyben növényeket nevelünk, megvédve őket a fagytól és a páraveszteségtől. Fából, műanyagból vagy könnyűfémből készül, és egy vagy több átlátszó teteje van, amelyen áthatol a fény. Szélei lejtősek. Szellőztetéskor a tető csuklópántokkal nyitható. Mivel a melegágynak nincs alja, oda tehetjük, ahol szükségünk van rá.

Elhelyezés

A melegágyat mindig napos helyre tegyük, leginkább a ház közelébe, ahol a széltől is védett. Magasabb oldala észak felé nézzen, és dél felé lejtsen, hogy az egész ágyást érhesse a nap.

Melegágy előnyei

A melegágy előnyeit egész évben élvezhetjük. Már márciustól nevelhetünk zöldségnövényeket, ősszel pedig hidegtűrő fajokat ültethetünk, és télen betakaríthatjuk a termést. Ilyen módon a melegágy meghosszabbítja a kerti idényt. Nyáron egyszerűen vegyük le a tetejét, és
máris gyönyörű ágyást kapunk, amelybe újra vethetünk, dugványozhatunk, vagy különleges zöldségeket ültethetünk.

A melegágy arra is jó, hogy megeddzük a lakásban előnevelt palántákat. Kiültetés előtt 1-2 héttel tegyük a növényeket a melegágyba, és fokozatosan szoktassuk őket a napfényhez. Az első napokban árnyékoljuk az ablakokat, különben égési foltok keletkezhetnek a növényeken.

Elkészítés és gondozás

Már februárban lazítsuk fel a talajt a melegágy alatt, és dolgozzunk bele 5 cm vastag komposztréteget. Ezután fedjük be az ágyást az ablakokkal, hogy a talaj felmelegedhessen. Március közepétől palántázhatunk, március végétől pedig vethetünk is. Meleg tavaszi napokon kissé támasszuk ki az ablakokat, majd késő délután csukjuk be őket. Nagy melegben árnyékoljunk gyékényszőnyeggel, nehogy a zsenge palánták elégjenek. Kemény kései fagyoknál takarjuk le a melegágy ablakait.

Zöldségfélék melegágyba

Leveles saláta: márciustól vessük 1,5 cm mélyen a melegágyba; a palántákat áprilistól ültessük el. A palántákat úgy ültessük el, hogy a pálhalevelek a föld fölött legyenek.

Spenót: február végétől vessük elszórva vagy sorokba, 25 cm-es sortávolsággal. Májustól már ne vessük, mert magba szökik, és kivirágzik. Spenót termesztése >>>

Hónapos retek: márciustól vessük melegágyba , 15-20 cm sortávolsággal. Folyamatosan vessük, hogy rendszeresen szüretelhessünk.

Vöröshagyma: márciustól vessük körülbelül 1 cm mélyre, 10 cm-es sortávolsággal. Enyhe éghajlatú vidékeken téli hagymát is termeszthetünk; vetés augusztusban. Vöröshagyma termesztése >>>

Paradicsom: márciustól vessük a lakásban; használjunk tőzegcserepet, így nem kell pikírozni. Április vége után tegyük a palántákat a melegágyba; máris végén ültessük ki őket a szabadba.

Paprika: februártól vessük a lakásban; a magokat ne fedjük be földdel, csak nyomkodjuk le. Május közepétől ültessük a palántákat a melegágyba 50 cm-es tőtávolsággal; ott neveljük.

Karalábé: februártól vessük a lakásban; márciustól a melegágyba is vethetjük. Március vége után ültessük a palántákat melegágyba, egymástól 20 cm-es távolságra. Karalábé termesztése >>>

Zord éghajlatú helyeken a melegágy oldalaihoz kupacoljunk földet, szalmát vagy fakérget. Ha fagy is fenyeget, éjszakára terítsünk az ablakokra szigetelőfóliát, gyékényszőnyeget vagy kartonpapírt. Nappalra távolítsuk el a takarást, hogy a palánták elég fényt kapjanak.

Gondozási naptár

Késő tél – előkészítés

Mélyen lazítsuk fel a melegágy talaját, és dolgozzunk bele komposztot.

Tavasz – előnevelés

Március végétől vessük el a tavaszi zöldségféléket, vagy ültessük el a palántákat. Május elejétől a lakásban előnevelt nyári virágokat eddzük meg a melegágyban.

Nyár – vetés és szaporítás

A kétnyári virágokat júniustól vessük a melegágyba, augusztustól a palántákat már végleges helyükre ültethetjük a kertben.

Ősz – vetés és ültetés

Vessük el a kerti saláta magjait a melegágyba. Az endíviasalátát 30 cm-es tőtávolsággal ültessük.

Tél – Szellőztetés és betakarítás

Napsütéses időben szellőztessük a melegágyat. A téli zöldségféléket folyamatosan szedjük.