Árnyékliliom fajták gondozása

Árnyékliliom

Az árnyékliliomok díszes leveleit különleges rajzolatokat alkotnak a kertben.

Árnyékliliom fajták

Az árnyékliliomok a legszebb árnyéktűrő évelők közé tartoznak, és főként látványosan szép leveleik miatt ültetik őket. Fehér vagy lila virágaik a szabályosan elrendezett, mutatós erezetű levelek fölött jelennek meg. A fajokat és fajtákat könnyebben áttekinthetjük, ha a levelek színe szerint csoportosítjuk őket.

Zöld levelű árnyékliliom

A zöld levelű árnyékliliomok egységes színüknek köszönhetően jól társíthatók más árnyékkedvelő növényekkel. Szép képviselői ennek a csoportnak a széles, nyelv alakú leveleket hozó, 60-80 cm magas korai árnyékliliom (Hosta elata), a sötétzöld, keskeny, tojásdad levelű, 30-50 cm magas lándzsalevelű árnyékliliom (Hosta lancifolia), a hosszúkás, sötétzöld levelű, 30 cm magas mocsári árnyékliliom (Hosta longissíma), a sok fehér virágot hozó, 50-70 cm magas és valamivel több fényt kedvelő útifűlevelű árnyékliliom (Hosta plantaginea).

Kék levelű árnyékliliom

A kék levelű árnyékliliomok hűvös, párás, félárnyékos helyre ültetve nyerik el élénkkék árnyalatukat. Teljes árnyékban a levelek megzöldülnek, napos helyen pedig megperzselődhetnek. Ide sorolható a hamvas árnyékliliom (Hosta siebol-diana) ‘Elegans ‘ , ‘Francis Williams’ és ‘Herkules’ fajtája, valamint számos más hibrid.

Fehér levelű árnyékliliom

A fehér levelű árnyékliliomok leveleinek széle vagy közepe fehér. Fehér szegélyű, fodros levelű, 50-60 cm magas a fodroslevelű árnyékliliom (Hosta crispula). A hullámos-levelű árnyékliliom (Hosta undulata) levelei hatalmasak, fajtától függően eltérő magasságúak és különféle fehér rajzolatúak. A párás helyet kedvelő fehércsíkos árnyékliliom (Hosta sieboldii) leveleinek szélén keskeny fehér csík húzódik.

Sárga levelű árnyékliliom

A sárga levelű árnyékliliomok levelei sárgászöldek, sárga rajzolatúak vagy sárga szegélyűek lehetnek. Ismert képviselőik a sárga levelű tobozvirágzatú árnyékliliom (Hosta fortunei ‘Aurea’) és ugyanennek a fajnak két további, zöld, illetve sárga levélszélű fajtája (Hosta fortunei Aureo-Marginata’, és ‘Aureo-Maculata’). A hamvas árnyékliliom ‘Semperaurea’ fajtájának (Hosta sieboldiana’Sempe-raurea’) merev, széles, elnyújtott szív alakú levelei a nyár folyamán egyre sárgábbak lesznek.

Árnyékliliom gondozása

Az árnyékliliom egyszerűen gondozható évelő növény. Fajtától vagy fajtól függően júniustól augusztusig virágzik. Félárnyék vagy árnyékos helyen érzi jól magát. A legtöbb árnyékliliom levélszíne árnyékban szebb, mint napos helyen. A fehér rajzolatú levelek a napon megperzselődhetnek. Humuszos, enyhén nyirkos talajt kedveli. Talajtakarással őrizzük a talaj nedvességét.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültetéshez a legkedvezőbb időszak. Az idősebb növények tövéhez terítsünk komposztot. Tőosztáskor ügyeljünk, hogy a fiatal, puha hajtások ne sérüljenek meg.

Nyár – gondozás

A talajt tartsuk enyhén nyirkosan, és takarjuk be fakéreggel. Száraz időben öntözzük a növényeket, de a levelekre ne kerüljön víz. Az elnyílt virágokat vágjuk le, a csigákat gyűjtsük össze.

Ősz – talajtakarás

Ősz elején terítsünk a tövek köré lombot vagy komposztot. A fagyok beálltával vágjuk le a lombozatot tenyérnyire a talaj felett.

Az árnyékliliomok közé ültessünk hagymás növényeket. Leszáradó lombjukat eltakarják az árnyékliliomok kihajtó levelei. Az árnyékliliomokat ne trágyázzuk. Tavasszal terítsünk a tövek közé egy kevés komposztot.

Árnyékliliom ültetése

Az árnyékliliomok félárnyékos helyen, például bokrok vagy ritkás facsoportok tövében fejlődnek a legjobban. A kert eldugott, sötét részeit felélénkíthetjük világos lombú fajták telepítésével. Az érdekes formájú évelők árnyékos ágyásokban vagy félárnyékos tóparti részeken érvényesülnek a legjobban.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz

árnyékliliom ültetése

1. Ássunk a földlabda méreténél kétszer nagyobb gödröt. A talajhoz keverjünk 2-3 kanálnyi tőzeget.

2. Ültetés előtt néhány órával jól öntözzük meg a töveket, és vegyük ki őket a cserépből. Ügyeljünk a gyökerek épségére.

3. Olyan mélyre ültessük a növényeket, ahogyan a cserépben álltak. Töltsünk köréjük földet, és jól nyomkodjuk meg a talajt.

4. Alaposan öntözzük meg a növényeket, hogy a környező talaj is átitatódjon vízzel, majd takarjuk a töveket kéreggel.

5. Nyáron vágjuk le az elnyílt részeket. Szedjük le a csigák által megrágott leveleket; újítsuk meg a kéregtakarást.

A 2-3 éves növényeket tőosztással szaporíthatjuk. Ősszel ássuk ki, majd éles késsel vágjuk szét a töveket, és külön-külön ültessük el a részeket.