Fűszer- és gyógynövény

Kamilla virág (Orvosi székfű)

Az igazi kamilla, amely az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény, a szabad természetben sajnos egyre ritkábban fordul elő. A kertben és az erkélyen viszont könnyen nevelhetjük.

Kamilla jellemzői

Vadvirágként a kamilla (Matricaria chamomilla) korábban csaknem egész Európában előfordult, az igazi kamillával azonban egyre ritkábban találkozhatunk. A kamilla már az ókorban is az egyik legismertebb gyógynövény volt. Napjainkban ugyancsak gyakran és sokoldalúan használják antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalom-csillapító, nyugtató és emésztést segítő hatása miatt.

Ezenkívül a kozmetikai iparban játszik még fontos szerepet. A növény erős, kellemes illatú, ami az éterikus olajok magas arányával magyarázható.

kamilla virág
kamilla virág

Szárított kamillavirágot mindig érdemes otthon tartani, csakúgy, mint más gyógynövényeket, például feketebodzát vagy cickafarkot. A kamillavirág teát nálunk elsősorban gyomorpanaszok enyhítésére fogyasztják. Külsőleg gyulladások kezelésére alkalmas.

A kertekben egyre gyakrabban láthatunk egy teltvirágú kultúr-változatot, amelynek csak fehér nyelves virágai vannak, de a középső, sárga csöves virágok hiányoznak. Ez a hibrid valamivel magasabb, így illatos csokrok készítéséhez használhatjuk.

Kamilla nevelése, szaporítása

A 15-30 cm magasra növő, erős illatú kamilla kecses egynyári növény. Levelei finoman tagoltak. A sárga közepű virágfejek szélén fehér nyelves virágok helyezkednek el. A valódi kamilla mellett létezik az úgynevezett római kamilla, melyet a népnyelv nemes pipitérnek nevez.

Tavaszi magvetés

Az egynyári kamillát áprilisban vagy májusban vessük a kertbe vagy az erkélyládába. A magok néhány hét alatt kicsíráznak. Amint megjelennek a kis csíranövények, ritkítsuk ki őket kb. 30 cm-es tőtávolságra. Akinek nem áll módjában helybe vetni a magokat, az április elején a lakásban cserépbe vagy szaporítóládába is vethet, majd később egyenként kiültetheti a palántákat.

A kamilla napos helyen fejlődik a legjobban. A növekedési időszak kezdetén nagyon sok vizet igényel. később a rövidebb, szárazabb időszakokat is jól tűri.

Virágok leszedése és szárítása

Július elején elkezdhetjük leszedni a teljesen kinyílt virágfejeket. Terítsük szét őket lazán tiszta kartonlapra. A virágokat a sütőben is száríthatjuk, de csak alacsony (50 °C) hőmérsékleten és megfelelő szellőzés mellett. Szárítás után azonnal töltsük a virágokat légmentesen zárható üvegedénybe, és tároljuk őket sötét helyen.

Ha a saját növényünkről szeretnénk magokat begyűjteni, hagyjuk a virágokat a szárakon, amíg a magok beérnek. Szárítsuk meg, majd tároljuk őket száraz helyen. Csírázóképességüket kb. három évig őrzik meg.

Kamilla igényei, gondozása

A kamilla egyéves, általában 15-30 cm magas növény. Gazdagon elágazó kis bokor, levelei sallangosan szeldeltek.  A virágfejek sárga közepét fehér nyelves virágok veszik körbe, a virágfészek kezdetben lapos, majd kúpos és üreges. A virágok és a szárak erős illatúak.

Fény, hőmérséklet

A legjobban napos helyen, a kertben vagy déli, illetve nyugati fekvésű erkélyen fejlődik. Igény szerint öntözzük, és a gazdagabb virágzás érdekében kéthetente adjunk neki alacsony koncentrációjú tápoldatot.

Föld

A tápanyagokban gazdag. nem túlságosan laza talajt kedveli. Ha cserépben neveljük, nem kell átültetnünk.

Nyesés

Vagy csak a virágfejeket vágjuk le, vagy az egész növényt, és ez utóbbit csokorba kötve szárítsuk meg.

Kártevők és betegségek

A kamilla legnagyobb ellensége a savanyú és mésztartalmú talaj. Szélvédett helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges talajon kiválóan fejlődik, gazdagon virágzik, betegségek és kártevők ritkán támadják meg.