Kerti növények

Szirti ternye – enyhe illatú, sziklakerti virág

A szirti ternye illatos virágai szinte világítanak a szürkészöld, nemezszerű levelek felett.

Szirti ternye jellemzői

A szirti ternye alacsony párnákat képez, amelyek erőteljesen szétterülnek és alsó részükön elfásodnak. A keskeny, szürke, nemezszerű levelek egész évben mutatóak, csak tavasszal tűnnek el szinte teljesen a dúsan nyíló, aranysárga virágernyők alatt. A virágok enyhén mézillatúak, ezért a rovarok nagyon kedvelik őket.

A 25-40 cm magasra növő szirti ternyének (Alyssum saxatile) nagyon szép kerti fajtái vannak. A ‘Citrinum’ halvány citromsárga, a ‘Goldkugel’ és a csupán 20 cm magas ‘Compacturn’ arany-sárga virágokat hoz. A hegyi ternye (Alyssum montanum) 15 cm-es magasságával valamivel kisebb marad, de aranysárga virágai áprilisban és májusban ugyanolyan dúsan nyílnak az alacsonyan fekvő száron.

Szirti ternye gondozása

A szirti ternye egyszerűen gondozható, enyhe illatú virágú évelő növény. Virágai áprilistól júniusig nyílnak.  Sok napfényt igényel. Napos helyen tenyészik a legjobban, és a hőséget is jól tűri. jó vízáteresztő talajt kedveli, amely sovány és száraz is lehet. Kötött, nyirkos talajban könnyen elrothad a növény.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciustól vessük el a magokat ládába, és tartsuk őket egyenletesen nyirkosan, 21-24 °C-on. A magoknak körülbelül három hétre van szükségük a csirázáshoz. Ekkor ültessük el a készen vett palántákat is.

Nyár – metszés

Távolítsuk el az elhervadt részeket, így a növény tömör marad, és megakadályozzuk a magképződést. Adjunk az évelőnek összetett műtrágyát, hogy elősegítsük a növekedést.

Ősz – ültetés

A legmegfelelőbb ültetési időszak. A növény jól begyökeresedik, és már a következő tavasszal dúsan nyílik. A ternye téltűrő, és évekig ugyanazon a helyen maradhat

A túl öreg növényt úgy ifjíthatjuk, hogy virágzás után 5-10 cm-re visszavágjuk.

Szirti ternye ültetése

A szirti ternye illatos, világító sárga virágpárnákat alkot, és sokoldalúan felhasználható növény. A sziklakert ideális hely e sok napfényt igénylő növénynek. Köveket vagy sziklafalakat benőve sárga virágzuhataga különösen mutatós. A száraz lejtőket hamar bevonja virágaival. Még a szárazon rakott fal szűk repedéseiben is jól tenyészik ez az igénytelen évelő. Már a fal építésekor ültessük el a kövek közé.

Ágyásszegélynek elsősorban az alacsony hegyi ternye alkalmas. A kerti ösvényt is szebbé varázsolhatjuk, ha ternyét és más párnás évelőket ültetünk mellé. Rendszeresen metsszük a magas fajtákat.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz vagy kora ősz

1. Ásóvillával lazítsuk fel a földet. A kötött talajba dolgozzunk homokot és komposztot.

2. Ássunk ültetőgödröket 30-40 cm távolságra. Olyan mélyek legyenek, mint a cserép, de valamivel szélesebbek. Lazítsuk fel a talajt.

3. Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. Ha a gyökerei erősen összenemezesedettek, egy kicsit lazítsuk meg őket.

4. Ültessük el a növényt, a gyökerei körül töltsük fel a gödröt földdel, alaposan nyomkodjuk le, és öntözzük meg.

Szaporítása

Dugványról szaporíthatjuk. Tavasszal vágjunk le 10 cm hosszú, virágtalan hajtásokat, távolítsuk el az alsó leveleiket, és hármasával-ötösével ültessük őket homok és tőzeg keverékével megtöltött cserepekbe. Állítsuk világos, de nem napos helyre. Amikor gyökeret hoztak, ültessük ki őket.

Kártevők és betegségek

Érzékeny a kötött, pangó vizes talajra. Ilyen körülmények között gyökér- és szárrothadás támadhatja meg. Ennek tünete a sárga szár és levél, amely elrothad és elhal. Ássuk ki a növényt, és dolgozzunk a talajba vízelvezető réteget, vagy ültessük át a ternyét laza talajba.