Kerti növények

Atracél (Anchusa)

Az atracél elágazó szárain bosszú hetekig nyílnak az élénkkék virágok

Atracél jellemzői

Az atracélok az érdeslevelűek családjába tartozó növények, leveleiket és száraikat serteszőrök borítják. Élénkkék virágaik a nefelejcs virágaira emlékeztetnek.

Az olasz atracél (Anchusa azurea) mutatós, akár 1,2 m magasra is megnövő, általában rövid életű évelő. A ‘Loddon Royalist’ és a ‘Dropmore’ fajta 80-120 cm magasra nő, virágaik színe enciánkék. Ezzel szemben a ‘Royal Blue’ és a ‘Little John’ aránylag kompakt növekedésű, magasságuk mindössze 40-60 cm.

A fokföldi atracélt (Anchusa capensis) sok helyen nyári nefelejcsnek is nevezik. Virágai halványabbak, levelei keskenyebbek, és mindössze 25-50 cm magasra nő. Élénkkék virágú fajta a ‘Firmament’ és a ‘Blauer Vogel’, amíg az ‘Alba’ fajta virágai fehérek.

Atracél ültetése

Az atracélt napos ágyásba, laza, humuszos talajba ültessük. Az olasz atracél kiváló háttere lehet az alacsony egynyári virágoknak, de magas, nyáron nyíló évelők között köztes növényként is alkalmazhatjuk. Ragyogó kék virágai csoportosan vagy egy egyszerű fakerítés, illetve kőfal elé sorba ültetve különösen jól érvényesülnek. Nagyon fontos a száraz, jó vízáteresztő talaj, mert túlzott nedvesség esetén könnyen károsodik. Homok- vagy kavicságyásban jól érzi magát.

A fokföldi atracél élénkebbé teheti a tarka virágágyást. Legjobb, ha csoportosan vagy keretezéshez sorba ültetjük. Ezek a tömött növekedésű növények tálban és erkélyládában is kiválóan fejlődnek. Vágott virágnak is alkalmasak, tarka csokrok készítéséhez használhatjuk őket.

Ültetési idő: kora tavasz.

1. Lazítsuk fel a talajt, szedjük ki belőle a gyomokat és a köveket, majd keverjünk hozzá komposztot.

2. Ássunk minden növénynek egy, a gyökérlabdával megegyező mélységű és annál kissé szélesebb gödröt. Tőtávolság: 25-40 cm.

3. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből: egyik kezünkkel fogjuk meg a szárukat, másik kezünkkel forgassuk el az edényt.

4. Ültessük el a palántákat a gödrökbe, és a gyökerek körül nyomkodjuk meg a talajt. Öntözzük meg a növényeket, majd takarjuk a talajt.

Atracél gondozása

Az atracél fajták egyszerűen gondozható egynyári vagy évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmasak. Napos helyen fejlődik a legjobban, de az egynyári fajok kissé félárnyékos helyen is megélnek. Jó vízáteresztő talajt kíván. Nem kedveli a kötött, nedves talajt, különösen télen.

Tavasz – magvetés és ültetés

A magokat márciusban és áprilisban vessük el nyirkos földdel megtöltött szaporítóládába. Takarjuk le a ládát műanyag fóliával, és tegyük 18°C-os, világos helyre. A palántákat május közepén ültessük ki a kertbe.

Nyár – gondozás

Az egynyári és az évelő fajt az első virágzás után vágjuk vissza, hogy további virágzásra serkentsük őket. Szárazság idején alaposan öntözzük meg a növényeket.

Ősz – fagyvédelem

Ősszel szedjük ki az ágyásból az egynyáriakat, és komposztáljuk őket. Az évelőket közvetlenül a talaj felett vágjuk vissza, és a fagy, valamint a nedvesség ellen takarjuk őket fenyőgallyakkal.

Kártevők és betegségek

Elsősorban a fokföldi atracélt lephetik el a levéltetvek. Ezek a parányi kártevők a szárakat, a leveleket és a bimbókat szívogatják, és ezáltal a hajtások deformálódását okozzák. Mossuk le őket vízzel, vagy permetezzük a növényeket kenőszappan-spiritusz oldattal.