Kerti növények

Kékperje (Molinia)

A kékperje érdekes külalakjával és őszi lombszínével csodálatos látványt nyújt a kertben.

Kékperje jellemzői

A kékperje az őshonos, bokrosodó fűfélék közé tartozik, tápanyagban szegény talajban tenyészik a pusztán, a vízparton és a cserjés szélén. Jellegzetesek a viszonylag rövid tőlevelek, amelyek fölé hosszú, szárcsomó nélküli virág-szárak magasodnak. Kertbe való ültetésre két faj alkalmas, mindkettő április végén hajt ki.

A magas kékperje (Molinia arundinacea) keskeny fűcsomókat alkot, amelyek mintegy 50 cm magasra nőnek. Júniustól augusztusig nyíló virágzata azonban akár 2 m magasra is megnő. Ősszel feltűnő aranybarna színezetet ölt a növény. A ‘Karl Foerster’ fajtának sötétzöld, széles levelei vannak, őszi lombszínét sokáig megtartja. A ‘Transparent’ kecses, a sötétzöld szárakat és elágazó virágfürtöket hozó ‘Windspiel’ állóképes fajta.

A közönséges kékperje (Molinia caerulea) sokkal alacsonyabb növekedésű. Levelei túlnyomórészt kékes-zöldek, szárcsomó nélküli virágszárai augusztustól szeptemberig jelennek meg. Régebben pipatisztításra használták. Őszi lombszíne a sárgától a vörösesbarnáig változik. Szétterülő faj, ezáltal jó talajtakaró. A ‘Moorhexe’ fajta 20-70 cm magasra nő, keskeny, egyenes növekedésű. A ‘Rotschopf 40-70 cm magasra nő, és levélcsúcsai már az év korai szakaszában vörösre színeződnek. A ‘Strahlenquelle’ 40-80 cm magasra nő, és a levélcsomó fölött egyenletesen eloszló virágszárakat hoz, amelyek ősszel tűzijátékra hasonlítanak.

A tarka kékperje (Molinia caerulea ‘Variegata’) 30-50 cm magasra nő és élénksárga csíkokkal díszített leveleket hoz.

magas kékperje (Molinia arundinacea)
Magas kékperje (Molinia arundinacea)

Kékperje ültetése

Az igénytelen kékperje külalakjától függően sokoldalúan hasznosítható. Magányos növényként elsősorban a bejárat mellé, a teraszra vagy a fal elé illik. A rossz talajú évelőágyásban kis csoportokba ültetve is szépen mutat. A tarka kékperje élénk színeivel félárnyékos helyen is szép színfoltot ad. Cserjés szélére vagy víz-partra a hely nagyságától függően valamennyi fajtáját ültethetjük. Nagy edényben is jól tenyészthető.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: kora tavasz.

1. Az ültetés helyén lazítsuk fel a talajt, és távolítsuk el belőle az évelő gyomnövények gyökereit.

2. Tegyük vízbe a kékperje-palántát, mielőtt kivennénk a cserépből. Az összenemezesedett gyökérlabdát óvatosan bogozzuk ki.

3. Olyan magasan tegyük a gödörbe, ahogyan a cserépben állt. A gyökérlabda környékét töltsük fel földdel, és nyomkodjuk le. Öntözzük.

4. A növények között takarjuk a talajt homokkal vagy homok és aprított fakéreg keverékével.

Kékperje gondozása

A kékperje, egyszerűen gondozható évelő . Jól szárítható, vágott virágnak alkalmas. Napos és félárnyékos helyen is tenyészik. Tápanyagban szegény, enyhén nyirkos talajt igényel, amely kissé savas is lehet. Szinte bármilyen talaj megfelel, amely tápanyagban nem túl gazdag és nem túl száraz.

Tavasz – ültetés és osztás

Megfelelő ültetési időszak. Tartsuk be az ajánlott ültetési távolságot. Szaporításhoz ássuk ki az öreg bokrokat, és kézzel vagy ásóval szedjük szét őket. A részeket ültessük homok-föld keverékkel megtöltött cserépbe, és neveljük védett helyen a következő tavaszi kiültetésig.

Nyár – öntözés és vágás

Tartós szárazság esetén bőségesen öntözzük. A virágszárakat vágjuk le és tegyük vázába, amint a virágok kinyíltak.

Ősz – vágás

Ősszel is szedhetünk a vázába színpompás virágokat.

Szaporítása

Szaporításhoz tavasszal oszthatjuk a kékperjét. Ássuk ki az idősebb növényeket, és kézzel vagy ásóval osszuk őket kisebb bokrokra. Ültessük őket föld és homok keverékével megtöltött cserépbe, és a következő tavasszal gyökérlabdával ültessük ki őket, így gyorsabban meggyökeresednek.

Kártevők és betegségek

A kékperje ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Csak akkor lép fel szürkepenész, ha a növények túl sűrűn állnak. A szárak tőben letörnek. Ezen a helyen szürke penészgyep alakul ki. ültessük szét a növényeket nagyobb távolságra.