Szobanövény

6. szobanövény, ami keveset kér, sokat ad

Ha még kezdők vagyunk a szobanövények gondozásában, vagy nehézségeink akadnak a növények szépen és egészségesen tartása terén, próbáljuk az alábbi, bombabiztos szépségekkel gyarapítani a szobanövény gyűjteményünket – könnyű szeretni őket, de nehéz elpusztítani.

1. Kukoricalevél (Aspidistra fajták)

A 19. század közepe óta népszerű kukoricalevél a hazai otthonok régi kedvence, mert jól tűri a kevés fényt és az elhanyagolást. Viszonylag vastag rizómáinak és sötét leveleinek köszönhetően ez a szép növény a sok szempontból problémás helyeken is jól boldogul.

Bővebb gondozási útmutató a kukoricalevélről >>>

Kukoricalevél
Kukoricalevél

2. Ékszerorchidea (Ludisia disclolor fajták)

A legtöbb orchideatermesztő kedvence az a kúszó termetű, bíborvörös szépség, amely listánk egyik különösen szemet gyönyörködtető tagja. A majdnem fekete leveleken virító aranyszínű erezetével ez a faj biztos siker annál, aki szokatlan növényekre vágyik.

Bővebb gondozási útmutató az ékszerorchideákról >>>

Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor)

3. Fokföldi kankalin (Streptocarpus)

Ez a régi kedvenc különösen ajánlható azok számára, akik hajlamosak megfeledkezni az öntözésről. Lédús levelei és puha szára segítségével több hétig is megtarthatja a vizet, miközben csodálatos nyári virágokat hoz, szinte az összes elképzelhető színben!

Bővebb gondozási útmutató a fokföldi kankalinról >>>

Fokföldi kankalin (Streptocarpus)
Fokföldi kankalin (Streptocarpus)

4. Vesszőkaktusz (Rhipsalis fajták)

Kiváló választás azok számára, akik igénytelen lecsüngő növényekre vágynak, és mivel több különböző megjelenésű fajtája ismert, minden otthonba találni megfelelőt. Hosszú szárai a cserép fölé borulnak, és igen jól mutatnak bármely kandallópárkányon, polcon vagy tetőablak előtt.

Vesszőkaktusz (Rhipsalis)
Vesszőkaktusz (Rhipsalis)

5. Pompás szemölcsliliom (Haworthiopsis fasciata)

A dél-afrikai Zöld-szigetekről származó, napimádó növény kimondottan hatásos megjelenésű. Jól alkalmazkodott ahhoz, hogy néha hetekig nincs csapadék, és még a legmelegebb ablakpárkányon is jól érzi magát.

Pompás szemölcsliliom (Haworthiopsis fasciata)
Pompás szemölcsliliom (Haworthiopsis fasciata)

6. Legénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

Dekoratív és igénytelen. Eredeti élőhelyén a nedves időszak és az aszály váltakozik, emiatt gyökérrendszere átalakult, és hónapokig képes vizet raktározni. Szobahőmérsékleten érzi jól magát, a huzatot nem kedveli.

Bővebb gondozási útmutató a legénypálmához >>>

Legénypálma (agglegénypálma)