Kerti növények

Angyaltrombita gondozása, teleltetése és szaporítása

Ma már rendkívül sok angyaltrombita (Brugmansia) faj közül választhatunk. Ha elegendő hely áll rendelkezésre az erkélyen vagy a teraszon, nagyméretű dézsába ültetve sokáig örömünk lehet bennünk.

Angyaltrombita jellemzői

Aki valóban feltűnő, nagyméretű világos dézsás növényt szeretne erkélyre vagy teraszára, az tulajdonképpen csak a leander és az angyaltrombita között választhat. Ha az angyaltrombita mellett döntünk, akkor csak ezután kezdődik az igazi válogatás, hiszen olyan sok faja létezik. A hibridek és a fajták száma csaknem áttekinthetetlen.

Angyaltrombita fajták

A legismertebb aranytrombita faj az illatos angyaltrombita (B. suaveolens), amelynek hosszú, fehér virágai nyárutón és ősszel jelennek meg.

illatos angyaltrombita (B. suaveolens)
illatos angyaltrombita (B. suaveolens)

A legrégebbi faj a Peruból és Chiléből származó fás angyaltrombita (B. arborea), amelynek virágai fehérek.

Júliustól szeptemberig virágzik a Kolumbiából származó aranyló angyaltrombita (B. aurea).

aranyló angyaltrombita
aranyló angyaltrombita

Az Ecuadorból származó lapostorkú angyaltrombita (B. rosei) csőszerű virágait lapos karima veszi körül. Mivel fő virágzási ideje télen van, inkább télikertbe ajánlott.

Ugyancsak télen, januártól márciusig virágzik a narancsvörös angyaltrombita (B. sanguinea).

Szép, ám mérgező növények

Még ha a virágzási időszak és a méret tekintetében az egyes fajok el is térnek egymástól, egy közös tulajdonságuk mégis van: a növények minden része mérgező alkaloidákat, azaz atropint, hyoscyamint és scopolamint tartalmaz.

Ha a családban van kisgyerek vagy háziállat, inkább mondjunk le ezekről a növényekről, de felnőttként is bánjunk körültekintően velük. Ha például dugványokat vágunk, mindig húzzunk kesztyűt.

Angyaltrombita gondozása

A legtöbb angyaltrombita faj erőteljes növekedésű, és csakhamar akár két méter magas bokorrá nő. Leveleik nagyok, hosszúkásak. A virágzási időszak fajtól függően június és augusztus eleje között kezdődik. Tölcsérszerű vagy trombitára hasonlító virágaik lecsüngenek, csúcsuk széthajlik, és főként esténként kellemes illatot árasztanak.

Fény és hőmérséklet

Nyáron a terasz napos, de szélvédett helyeit kedvelik. Télen tartsuk őket világos, 15 °C alatti hőmérsékletű helyen.

Öntözés, tápanyag, átültetés

Nyáron bőségesen, télen csak keveset öntözzük. Tavasszal és nyáron hetente egyszer adjunk nekik tápoldatot. A fiatal növényeket tavasszal ültessük át laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag talajba. Az idősebb példányokat elegendő 2-3 évente átültetnünk. Kihajtás előtt, tavasszal harmadára vágjuk vissza a hajtásokat. Általában tavasszal dugványozással szaporíthatjuk őket.

Tavasszal gondoskodjunk a virágzásról

Ha az angyaltrombitát világos, hűvös helyen, kevés öntözéssel és tápoldat adása nélkül sikeresen átteleltettük, akkor tavasszal tehetünk valamit a következő virágzás érdekében.

Először ültessük át a növényt, illetve az idősebb példányok esetében, amelyeket csak 2-3 évente ültetünk át, cseréljük le a legfelső talajréteget. Használjunk jó minőségű, laza, tápanyagokban gazdag egységföldet.

Ollóval vágjuk vissza a hajtásokat harmadukra, hogy több új hajtás fejlődhessen, amelyeken később sok-sok virág jelenik meg. Átültetés és visszavágás után valamivel többet öntözzük. Ekkor már elviseli a napfényt is, így május közepétől kitehetjük a friss levegőre.