Kerti növények

Japán babérsom (Aucuba japonica) gondozása

A japán babérsom szinte elpusztíthatatlan, hiszen se szél, se zord időjárás nem árt neki. Fűtetlen lépcsőházban vagy huzatos, árnyékos folyosókon tartva sem megy tönkre.

Japán babérsom bemutatása, jellemzői

Az Aucuba nemzetség hazája a Himalája és Japán, ahol ez az örökzöld cserje akár két méter magasra is megnőhet. A szobanövényként, cserépben nevelt japán babérsom se nő sokkal  kisebbre, de bizony hosszú időbe telik, amíg a végleges nagyságát eléri. Megfelelő metszéssel növekedését visszafoghatjuk.

Levelek, virágzás

Csupán néhány fajtájának egyszínű zöldek a levelei, a többiekké szép sárga foltos vagy sárgán pettyezett, de mindig bőrnemű és fogazott szélű. Tavasszal jelennek meg az apró virágok, de mivel kétlaki növény, a megtermékenyüléshez egy hím- és egy nőivarú növény szükséges.

Legfeltűnőbb díszei az élénkvörös színű bogyók. Ahhoz, hogy termései kifejlődhessenek, nekünk kell a beporzásról gondoskodnunk: kis ecsettel vigyük át a virágport a hímivarú virágok porzóiról a nőivarú virágok bibéire.

Ha a japán babérsom túl nagyra nő és felkopaszodik, tavasszal a növekedési időszak előtt vágjuk vissza. Ilyenkor alulról újra kihajt.

Fény és hőmérséklet

Csaknem mindenféle fényviszony megfelelő számára, de világos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Az árnyékos helyet is elviseli, de levelei ilyenkor veszítenek szépségükből, eltűnnek a sárga foltok. Az egyetlen amit, nem tűr – de ezzel nincs egyedül – a közvetlen, perzselő napsütés. Télen tartsuk hűvös helyen, kb 8 °C.os hőmérséklet a legmegfelelőbb számára. Betakarva, védett helyen a dézsában nevelt növényeket az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetjük.

Öntözés, tápanyag, átültetés

Túl sok vízre nincs szüksége. Nyáron is mérsékelten, télen pedig csak nagyon ritkán öntözzük. Mindig az adott hőmérséklet határozza meg az öntözés gyakoriságát: minél melegebb helyen áll, annál bőségesebben öntözzük. Ha nagyon meleg van, permetezzük gyakran vízzel. Márciustól augusztus végéig gondoskodjunk megfelelő tápanyag-utánpótlásról.

A fiatal növényeket évente, az idősebbeket két-három évenként ültessük át tavasszal.

A fiatal japán babérsom még elfér az ablakpárkányon, később azonban már csak a télikertben vagy az erkélyen tudunk helyet adni neki.

Japán babérsom szaporítása

A japán babérsom tavaszi vagy nyári dugványozással viszonylag könnyen szaporítható. Dugványnak a félfás hajtások hajtáscsúcsait használjuk fel.

Gyökérképződés 20 °C körüli hőmérsékleten

A dugványok könnyebben meggyökeresednek, ha elültetés előtt szaküzletben kapható, gyökeresedést elősegítő hormonkészítménnyel kezeljük őket. Töltsünk meg egy nagy cserepet homok és tőzeg keverékével, majd dugjuk bele a dugványokat hármasával. Öntözzük meg őket, és a cserépre húzzunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, így melegházi klímát biztosíthatunk. A dugványok 20 °C körüli hőmérsékleten nagyon gyorsan meggyökeresednek. Ha a cserép vagy a láda hűvösebb helyen áll, jóval tovább tart ez a folyamat.

Vágjuk vissza a fiatal növényeket

Már az egészen fiatal növények fő hajtásait is vágjuk vissza egy-két havonta. Ennek hatására oldalhajtások képződnek és a növény szép, bokros növekedésű lesz.