A leander gondozása, metszése, teleltetése és betegségei

A leandert (Nerium oleander) mindenki ismeri földközi-tengeri utazásaiból. Ott bokrok vagy fák formájában parkokban és kertekben nő. Szobanövényként kisebb — de ennek ellenére igen szép.

A leander (Nerium oleander) bemutatása

A „Nerium” név a görög „neros” szóból ered, nedvességet vagy nyirkosságot jelent. Ezt igazolja az a tény, hogy a természetben a leander gyakran folyómedrekben nő. Nyáron sok nedvességre van szüksége. A földje soha nem lehet száraz, hiszen igen nagy a vízigénye, de télen sem tűri a szárazságot, mert akkor lehullanak a levelei.

A megfelelő öntözés nagyon fontos

Mindig langyos vizet használjunk. Azok a növényeknek, melyeket túl hideg vízzel öntöznek, sápadt zöld leveleket hoznak, és ez beteges külsőt kölcsönöz a növénynek. Ha a leander túl sok vizet kap, jobban fejlődik, de nem hoz virágot.

Telelés hűvösön

A leander elviseli ugyan a száraz, fűtött levegőt, de a virágképzés szempontjából az a legelőnyösebb, ha hűvös, és világos helyen áll.

Nyáron a szabadban is állhat

Tavasztól őszig a leander kedveli a friss levegőt. Ha a nyár nem elég napos, hanem esős, csak keveset virágzik. A cserepet a kertbe is kitehetjük, mert a leander elviseli a fagypont alatti hőmérsékletet, de a folyamatos fagyot nem bírja.

Sajnos a leander mérgező

Ha gyermekünk van, szép virágai ellenére is inkább mondjunk le a leanderről, mert a növény minden része mérgező. Ha egy gyerek például letép egy virágot, és később bekapja az ujját, fejfájás, émelygés, rosszullét lehet a következmény. Legyünk óvatosak a vágásnál is.

A fehér leander legalább olyan gyakori, mint a rózsaszín vagy a sárga. Dézsás növényként is jól mutat a színgazdag nyári virágok között.

A leander gondozása

A visszavágás mértékétől függően a leander 50-150 cm-es kis bokor marad. Vagy idővel egészen 3-4 méteres fává nőhet.

Virág és illat

Meleg nyarakon májustól szeptemberig virágzik. Az illatozó virágok bogernyőben ülnek.

Fény és hőmérséklet

Májustól szeptemberig napos, meleg helyen szeret állni a teraszon vagy a balkonon.

Ha egész évben a szobában áll, nem virágzik.

Öntözés

Májustól-augusztusig öntözzük a növényt naponta bőségesen, és hetente trágyázzuk is. A leander ilyenkor virágzik is, ezért a lehető legvilágosabb helyre tegyük.

Télen takarékosabban kell öntözni, kiszáradnia sosem szabad.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket évente ültessük át agyagos talajba, az idősebbeket csak akkor, ha szükséges.

Leander metszése

Ha nincs elég fény, a növény megnyúlik, ezért tavasszal vágjuk vissza, de ne feledjük, hogy az előző évi hajtások hoznak majd virágot. Ezért ne minden hajtást vágjunk vissza.

Leander teleltetése

A növényt hűvös, de világos helyen teleltessük. Takarékosan öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni.
Októberben, de még az első fagyok előtt, a kertbe állított növényeket vigyük be a házba. Állítsuk hűvös helyre, hogy a következő évre is hozzon virágot, Kevesebbet öntözzük. Trágyázást télen szinte nem is igényel.

 

A leander szaporítása

Dugványokat egész évben vághatunk, de június-júliusban eresztenek leggyorsabban gyökeret.

Június-júliusban vágjunk le kb. 15-20 cm-es hajtáscsúcsokat. Állítsuk őket vízzel teli sötét üvegbe.

Két-három hét után már gyökeret eresztenek.

Ha a gyökerek már elég hosszúak, ültessük a fiatal növényt tápanyagban gazdag földbe. Később többször vágjuk vissza, hogy bokrosodjon.

A leander betegségei, kártevők

Lógnak a levelek, ha a növény túl száraz.

A megnyúlt hajtások és kicsi, halvány levelek a fény- és trágya- hiány következményei.

A Sárga vagy barna levélfoltokat a különböző gombabetegségekre lehet visszavezetni. Kezeljük a növényt gombaölő szerrel.

Levéltetvek, gyapjastetvek és pajzstetvek támadják meg a hajtáscsúcsokat, a szárat és a leveleket. A leander mérgének a kártevőkre nincs hatása, Többször is permetezzük be őket rovarirtó szerrel, zuhanyozzuk le a növényt langyos vízzel.