Kerti növények

Az estike (Matthiola bicornis) ültetése, gondozása és virágzása

Az estike nem egy különösen dekoratív növény (bár van némi varázsa), amit napközben alig lehet észrevenni, de az egyik legjobb, rendkívül illatos növény. Nem véletlenül volt nagyszüleink virágoskertjének állandó növénye.

Estike jellemzői

Európa és Ázsia bizonyos részein gyakori növény volt, főként vidéki völgyekben. Jelenleg huszonkét fajt jegyeznek, melyből négy faj hazánkban is megtalálható.

Az estike (Maththiola bicornis) erősszárú egynyári növény. Rózsaszín vagy lila virágai főleg a nyári estéken nyílnak, elég intenzív kellemes illatot árasztva. Általában 35-40cm magasra nő.

Estike virág ültetése

Az estike magjai közvetlenül a talajba vethetőek. Szereti a termékeny, humuszban gazdag talajt és a napos fekvést.

Az első magvetést március vagy áprilisban kell elvégezni. Akkor mutat a legjobban ha nagyobb csoportokban vetjük. Annak érdekében, hogy egész nyáron illatos maradjon, kéthetes időközönként kell vetni, mivel nem virágzik újra.

A további virágzást elősegítése érdekében távolítsuk el az elhalt virágokat, amint a virágok elhalványodtak.

Az estikét mivel éjszakai virág, akkor lehet szedni és vágott virágdíszként felhasználni, ha már félig kinyíltak. Ezek a virágok általában 8 napig tartanak ki vízben, és a szárakat ferdén kell visszavágni, miközben a szár végét víz alatt tartjuk.