Érdekesség

A legjobb grill fűszernövények a kertből, grillezéshez

Sokan úgy gondolnak a grillezéshez használt fűszernövényekre, mint a húsok és halak fűszeres pácaira. De különösen a vegetáriánus grillezéshez a különböző fűszernövények adják azt a bizonyos pluszt az ételekhez, és változatosságot hoznak az asztalra. Bemutatunk különböző kerti grillnövényeket, és tippeket adunk a termesztéshez és a felhasználáshoz.

Rozmaring grillezéshez

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) a mediterrán nyári konyha klasszikusa, ezért grillezéshez is tökéletes. A pácokba apróra vágott rozmaring a húsoknak és a halaknak ünnepi ízt ad, és a zöldségeket is érdemes pácolni vele.

Mivel a rozmaring nem ég olyan gyorsan, mint sok más fűszernövény, a parázsra való grillezés egyik fűszernövénye. A friss rozmaringágakat, amelyeket meg lehet locsolni, közvetlenül a parázsra helyezzük – így az aroma a hővel és a füsttel együtt közvetlenül a grillezett ételbe szívódik be. A gallyakat a grillezendő ételhez is adhatja. Ez ideális például egy egész halhoz, vagy a zöldségekhez, amelyeket általában amúgy is tálcán grilleznek.

A rozmaring másik előnye, hogy könnyen termeszthető. A bokrosan növő félcserje a sok napsütést, a hőséget és a szárazságot sem tűri, és megfelelő ápolás mellett legalább -20 °C-ig fagytűrő.

Kakukkfű grillezéshez

A kakukkfű (Thymus vulgaris) szintén a grillfűszerek klasszikusa. Levelei intenzíven fűszeresek, és kevésbé gyorsan égnek, mint például a bazsalikom. A kakukkfű ezért a grillezéshez használt pácokhoz is kiválóan alkalmas, vagy a rozmaringhoz hasonlóan a parázson való grillezéshez is használható.

A grillezett kakukkfüves burgonya különleges csemege, és ha szereti a grillezett gombát vagy a sertésmedaliont, akkor feltétlenül próbálja ki kakukkfüves vajjal. A kakukkfű termesztése a kertben ugyanolyan egyszerű, mint a rozmaringé. Száraz, meleg, napos, száraz, meleg helyen, sovány, jó vízelvezetésű talajjal – és a kakukkfű máris otthon érzi magát.

Zsálya grillezéshez

A zsálya (Salvia) egy kicsit szokatlanabb, mert nem mindenki szereti az intenzív ízét, amely egyeseket a gyógyszerekre emlékeztet. De ez nem jelenti azt, hogy le kellene hagyni a grillfűszerek listájáról. A húsok és halak mellett a zsálya kreatívan használható grillezéshez is, például fetával vagy datolyával kombinálva. A zsálya emésztést elősegítő hatása is említésre méltó. Különösen grillezéskor gyakran sok ételt fogyasztunk, ami később megterhelheti a gyomrunkat. Ez ismét világosan mutatja a grillezéshez használt fűszernövények előnyeit.

 A zsálya, a rozmaring és a kakukkfű mind a mediterrán térségből származik. Ezért jól tűrik a hőséget, és száraz talajjal rendelkező helyeket is igényelnek. E grillnövények ültetésekor ezért rendkívül fontos a megfelelő, tápanyagban meglehetősen szegény és áteresztő szubsztrátum.

 

Tárkony grillezéshez

A tárkony (Artemisia dracunculus) a hőálló grillfűszerek közé tartozik, ezért már az elején hozzáadható a fehér húsokhoz, például a baromfihoz vagy a halakhoz. Érdemes kipróbálni a tárkonnyal pácolt spárgát is a grillen. A tárkony fűszeres íze kissé emlékeztet az ánizsra, ezért a tárkony kiválóan használható grillezéshez használt fűszeres mártogatósokban is. A kertben a tárkony termesztéséhez napos, de szélvédett helyet kell biztosítani, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajjal.

Menta grillezéshez

A menta (Mentha spec.) valószínűleg nem tartozik a legismertebb és legjellemzőbb grillfűszerek közé. De ha szereted az ízét, a menta sokféleképpen felhasználható a grillen, és köretként. A grillezett cukkini mentával például különleges csemege, a menta kiválóan harmonizál a bárányhússal is, és joghurtos-mentás mártogatóssal a grillezés mellett is változatosságot nyújt. Ha egzotikusan szereti, mindenképpen próbálja ki a grillezett mangót, dinnyét vagy ananászt mentával. A kertben az évelő grillnövény a meleg, félárnyékos vagy napos helyet kedveli, tápanyagban gazdag, nedves talajjal.

Bazsalikom grillezéshez

A bazsalikom (Ocimum basilicum) az olasz konyha klasszikusa, de mi is szívesen használjuk a grillezéshez. De a bazsalikommal vigyázzunk, mert a fokhagymához és más fűszernövényekhez hasonlóan gyorsan megég a grillen, majd keserűvé válik. Ezért csak röviddel a főzési idő vége előtt, vagy közvetlenül frissen a tányérra téve adható az ételekhez. A bazsalikom azonban számos grillételhez nélkülözhetetlen – a paradicsomos mozzarellától a gyógynövényes kenyéren át a gyógynövényes mártogatósig vagy pestóig.

Bár a bazsalikomot is a mediterrán térséggel azonosítjuk, eredetileg Indiából származik. Tápanyag- és talajigénye is eltér a legtöbb mediterrán gyógynövényétől. A bazsalikomnak például szintén napos helyre van szüksége, de sok vizet és tápanyagot vonz, amit figyelembe kell venni a szubsztrát kiválasztásakor.

Koriander grillezéshez

A tipikus pácok is unalmassá válhatnak idővel. Akkor a koriander (Coriandrum sativum) pont az Ön számára megfelelő. A grillezett ételeknek ázsiai jelleget kölcsönöz, és például szójaszósszal, lime-lével és szezámolajjal kombinálva különféle húsok, de tofu és zöldségek pácolásához is használható. A kapor mellett a koriander is remek fűszernövény a halak grillezéséhez. A koriandert otthon a kertben és cserépben is lehet termeszteni. Fontos, hogy napos, meleg helyet biztosítsunk neki, és rendszeresen öntözzük.

Borágó grillezéshez

Mi lenne egy grillparti szószok, mártások és saláták nélkül. A borágót (Borago officinalis) gyakran használják ezek ízesítésére, és nagyon jól illik például az uborkasalátákhoz. Ha például a borsikafüvet a grillen a cukkini mellé akarjuk használni, csak röviddel a sütési idő vége előtt adjuk hozzá, mert a borsikafű megég és keserűvé válik, ha a hő túl erős. Az egynyári fűszernövény meszes, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, napos helyen lévő talajban fejlődik a legjobban. Ezenkívül a borrágó liláskék virágaival is elbűvölő.

Kapor grillezéshez

Ha a halak grillezéséhez keres fűszernövényeket, akkor a kapor (Anethum graveolens) mellett nem fog elmenni. A kapor azonban túl magas hőfokon is megég, ezért a kaporral pácolt halat inkább közvetve, például cédrusfán füstölve grillezzük. A kaprot klasszikusan uborkasalátákban vagy grillezéshez használt fűszermártásokban is használják. Olyan intenzív és erős fűszernövényekkel, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, kombinálva a kapor meglehetősen visszafogott ízét könnyen elnyomhatja. A kapor azonban kiválóan harmonizál a metélőhagymával vagy a bazsalikommal. A grillnövényt a kertben közvetlenül az uborka vagy a sárgarépa mellett lehet termeszteni a napon.

Oregano grillezéshez

Az oregáno (Origanum vulgare) az olasz konyha klasszikusa, de a grillen is jól mutat. Az oregánoval való grillezés rendkívül sokoldalú, kezdve a zöldségek vagy húsok mediterrán pácolásával. Vagy próbáltad már a grill pizzát? Az oregánonak itt is feltétlenül helye van a szószban. Ha oregánot termesztesz a kertben, a rozmaring, kakukkfű és társai példáját követheted. Mivel az oregáno szintén a mediterrán térségből származik, és a meleg, száraz, napos helyeket kedveli.