Érdekesség

Ízletes koktélok gyógynövényekkel

A gyógynövényekkel készült koktélok egyre népszerűbbek – cikkünkből megtudhatja, mely gyógynövények különösen alkalmasak koktélok készítésére.

Sokáig a koktélokat elsősorban édes, gyümölcsös italoknak tartották. Manapság azonban a finom long drinkek sokkal több ízvilágot kínálnak. Különösen a gyógynövénykoktélok váltak egyre népszerűbbé az utóbbi években, amelyek játékos aromákat és meglepő ízélményeket kínálnak. Így nem csoda, hogy sok bárban a klasszikus koktélfűszerek, például a menta mellett egyre több szokatlan fűszernövénnyel is találkozhatunk. Otthon az ízletes gyógynövénykoktél-receptek csodálatosan újraalkothatók és csodálkozó tekinteteket váltanak ki. Itt megtudhatja, mely kerti fűszernövények nem hiányozhatnak egyetlen koktélestéről sem.

Koktélok mentával

A menta (Mentha) koktélokban való felhasználása valószínűleg a legismertebb konyhai fűszernövény italok készítéséhez. A mentás koktélok, mint például a Mojito vagy a Caipirinha, a bár klasszikusai közé tartoznak, és még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. A friss, mentolos íz különösen jól illik édes és savas italokhoz egyaránt. Különösen népszerű a menta citrusfélékkel való kombinációja, de az alkoholmentes koktélok is édes bodzavirágsziruppal. Ha magunk szeretnénk mentát termeszteni, el vagyunk kényeztetve a választékkal, hiszen közel 600 különböző fajtát ismerünk.

Melyik menta alkalmas koktélokhoz?

A zöld menta (Mentha spicata) vagy a mojito menta (Mentha nemerosa), amelyek íze valamivel enyhébb, klasszikusan koktélok készítéséhez használatosak. Azonban a borsmentával (Mentha × piperita) készült koktélok is egyre népszerűbbek, annak ellenére, hogy a növénynek sokkal erősebb mentolos íze van.

A mentás koktél különösen izgalmas, ha egzotikus fajtákat használunk: az ananászmenta (Mentha rotundifolia variegata) például gyümölcsös aromájával győz meg, a narancsmenta (Mentha piperita var. citrata) pedig játékos citrusos jegyekkel pontoz.

Koktélok bazsalikommal

Sokan a bazsalikomot (Ocimum basilicum) klasszikusan csak az olasz konyha fűszernövényeként ismerik. Az utóbbi években azonban a mediterrán fűszernövény a pohárba is bekerült: a bazsalikomos koktélok egyre népszerűbbek a Gin Basil vagy Basil Smash (ginből, citromléből és bazsalikomból készült koktél) feltalálása óta.

A virágos, fűszeres és fűszeres íz csodálatosan harmonizál a savassággal, ezért a bazsalikomot elsősorban citrusfélékkel kombinálják. De a bazsalikom gyümölcsökkel vagy eperrel is különleges hangot kap. Emellett a friss bazsalikom rendkívül dekoratívnak számít a koktélokban – de ügyelni kell arra, hogy a bazsalikomot minél frissebben keverje az italba, különben a levelei gyorsan megbarnulnak.

Tipp: A friss fűszernövények nemcsak dekoratívabbak a koktélban, de gyakran az aromájuk is jobban érződik. A gyógynövénykoktél ezért különösen finom, ha a kertből származó harmatos gyógynövényeket használ. Szerencsére a gyógynövények termesztése viszonylag egyszerű, így nemcsak a kertben, hanem az erkélyen vagy az ablakpárkányon is termeszthetjük őket.

A gyógynövények új szerelmeseinek ajánlott egy olyan okos termesztőkészlet amiről egy korábbi cikkünkben bemutattunk, amely minden szükséges elemet tartalmaz a gyógy- és fűszernövények termesztéséhez.

Koktélok rozmaringgal

A rozmaring fűszernövény (Rosmarinus officinalis) illatos levelei és gallyai valószínűleg a legtöbbeknek ismerősek, mint a kiadós hús- és burgonyaételek fűszere. Egyedi ízének köszönhetően a növény az egyik legnépszerűbb fűszernövény lett – így nem csoda, hogy sokan termesztik a rozmaringot a saját kertjükben.

De tudta, hogy a rozmaring a koktélokban is felhasználható?

A rozmaring évszázadok óta fontos összetevője a hagyományos gyógynövénylikőrök készítésének, de az utóbbi időben frissen szedve is népszerűvé vált. Különösen népszerűek a rozmaringgal és ginnel készült koktélok, amelyekben a gyantás, kesernyés, éteri illat érvényesül. A rozmaringos koktél azonban alkoholmentesen is jól mutat, és itt opcionálisan citrusfélékkel, de gyümölcslevekkel, például őszibarackkal is kombinálható. De a növény nem csak az ízével pontoz – a koktélban a rozmaring a fás gallyaival rendkívül dekoratív látványt nyújt.

Különösen a rozmaring, de a listán szereplő néhány más fűszernövény is alkalmas grillezéshez. Termesztésükkel tehát mind az ételek fűszerezése, mind a hozzá kínált hideg italok elkészítése megoldható.

Koktélok citromfűvel

Aromás és friss illatával a citromfű (Melissa officinalis) tökéletesen alkalmas ízletes koktélok készítésére. Az aromás és könnyen ápolható fűszernövény arról ismert, hogy különleges színt ad az italoknak és az ételeknek, és csodálatosan kombinálható. A citromfű koktélokban más citrusfélékkel, például lime-mal és citrommal együtt népszerű. A népszerű citromfű koktél például a mojito egyik változata. De a citromfű egyszerű szénsavas vízzel és jéggel keverve is frissítő nyári ital.

Koktélok zsályával

A zsálya (Salvia) különösen gyógynövényként ismert jótékony hatásairól, de a mediterrán konyha fűszerezéseként is népszerű. A zsálya jellegzetes, enyhén kesernyés aromája azonban nem csak az ételekben és a teákban bontakozik ki – a zsálya a koktélokban is jellegzetes lehet. Annak érdekében, hogy az ital ne legyen túl keserű, érdemes a zsályakoktélokhoz gyümölcsös-édes ellenpárt választani: A körte, a málna vagy a dinnye ízét zsálya íze teszi teljessé. A zsálya ginnel, citromlével és vaníliasziruppal való kombinációja szintén nagyon népszerű.

Koktélok kakukkfűvel

A mediterrán gyógy- és konyhai fűszernövényként a kakukkfű szinte minden kertben megtalálható. A kakukkfű jellegzetes ízét friss aromás, enyhén kesernyés jegyek alkotják. A kakukkfűvel készült koktélok ezért különösen jól harmonizálnak a gyümölcsös-bogyós jegyekkel. A málna és a szeder ezért kedvelt kiegészítője a kakukkfűnek a koktélokban. De az alma vagy a rebarbara édes-savanyú íze is jól kombinálható a kakukkfűvel. A klasszikus kerti kakukkfű mellett a citromos kakukkfű (Thymus x citrodorus) is alkalmas koktélkeverésre: Az enyhén virágos és citromos illat csodálatos koktélok készítéséhez.

Koktélok levendulával

A levendula (Lavandula angustifolia) lila virágai különösen dekoratívak, és rendkívül kellemes illatot árasztanak. Nem csoda, hogy a levendula a koktélok kedvelt összetevője is: A levendulával készült koktélok nemcsak szépek, hanem ízükkel is meggyőzőek. A levendula erősen illatos, lágyan szappanos jegye a legjobban harmonizál az elegáns, érett ízekkel, például a keserű naranccsal vagy a tonikkal. De a levendula nagyon jól illik a száraz pezsgőhöz is.