Szobanövény

Az örökzöld veronikacserje (Hebe x andersonii) gondozása

Az örökzöld veronikacserje gazdagon virágzó, egyszerűen nevelhető cserepes növény. Nyáron tarthatjuk a szabadban is. Különböző fajtái és nemesített változatai léteznek, amelyek között tarka levelűeket is találunk.

Veronikacserje jellemzői

A Veronika nemzetség sokáig kis fák, cserjék, egyéves és évelő lágyszárú növények fajait foglalta magába. Nemrégiben azonban a nemzetséget a Hebe és a Veronica nemzetségre osztották.

A Hebe nemzetség mintegy 100-150 faja elsősorban a déli féltekén őshonos, mindenekelőtt Ausztráliában és Új-Zélandon. Nálunk különösen a tarka levelű hibridek terjedtek el.

A nagylevelű Hebe fajoknak kék, rózsaszín vagy fehér virágokból álló, sokáig díszlő, mutatós virágzatuk van.

A veronikacserje fajok közül csak a nyár végén és ősszel virágzó hibrid veronikacserje tartható a lakásban. A kertbe is kiültethetjük.

A hibrid veronikacserje elsősorban szobanövény, de ültethetjük erkélyládába vagy virágágyásba is.

Nem fagytűrő

A gazdagon virágzó cserje több bokros növekedésű Hebe faj keresztezéséből származik. Nem fagytűrő, de késő ősszel a fagyok beálltáig kint maradhat a szabadban. Ibolyakék virágú, zöldes-fehér levelű fajtája a legismertebb.

A hibrid veronikacserje virágai leggyakrabban az ibolya és a piros szín árnyalataiban pompáznak, de létezik rózsaszínű és fehér virágú fajta is.

Veronikacserje szaporítása

A hibrid veronikacserje hajtásait márciusban vagy áprilisban vágjuk vissza. A levágott részekből készítsünk 8-10 cm hosszú hajtáscsúcs-dugványokat. Mielőtt a nyirkos földbe vagy tőzegkorpába dugjuk őket, távolítsuk el a legalsó levélpárt. A dugványok a leggyorsabban 18-20 °C-os hőmérsékleten gyökeresednek meg.

Ha már kellően megerősödtek, 16-18 °C-ra csökkenthetjük a hőmérsékletet, vagy kitehetjük őket a szabadba. Ha folyamatosan nyirkosan tartjuk a földet, és gondoskodunk a tápanyag-utánpótlásról, még ugyanaz és szeptemberében virágba borulnak a növények.

Hűvös helyen nevelve különösen szép, és sokáig virágzik.

Veronikacserje nevelése

Májustól júniusig

Ekkora a dugványok gyökérzete már megfelelően kialakul. Az időjárástól függően az idősebb növényekkel együtt kiültethetjük őket a szabadba. Rendszeresen öntözzük, és hetente egyszer adjunk nekik tápoldatot is.

Júliustól augusztusig

Ha nyáron hiányzik még növény az erkélyládából vagy a kerti ágyásból, ültessük ki a hibrid veronikacserjét. Gyorsan hozzászokik a kinti környezethez, ha kikerül a lakásból. Lakásban maradt társaikhoz hasonlóan továbbra is rendszeresen öntözzük és trágyázzuk.

Szeptembertől októberig

Szeptember elején a növényt még bimbók borítják. Meggyorsíthatjuk a virágzást, ha földjét egyenletesen nyirkosan tartjuk, és naponta tiszta vízzel permetezzük. Ekkor már ne trágyázzuk.

Novembertől februárig

Elvirágzás után csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Télen csak mérsékleten öntözzük, és állítsuk világos, hűvös (4-8 °C) helyre. Óvjuk a fagytól.

Márciustól áprilisig

Vágjuk vissza, szedjünk róla dugványokat.

Örökzöld veronikacserje igényei, gondozása

A hibrid veronikacserje cserépben nevelve ritkán nő 30-40 cm-nél magasabbra.

Virágzás

Fajtától függően nyáron vagy ősszel virágzik. Virágai nem illatosak, de rendkívül hosszú életűek.

Fény és hőmérséklet

Nyáron 16-18 °C-os, télen pedig 4-8 °C-os hőmérsékletű, világos helyen érzi jól magát a legjobban.

Öntözés, tápanyag

Nyáron és ősszel bőven, télen mérsékelten öntözzük. Tavasszal és nyáron hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Föld és átültetés

Jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag komposztföldet igényel. Az átteleltetett növényeket tavasszal ültessük át.

Visszavágás

Márciusban vagy áprilisban vágjuk vissza a hajtásokat.