Kerti növények

Egyiptomi csillagcsokor (Pentas lanceolata) gondozása

Az egyiptomi csillagcsokor varázslatos szépségű, kis termetű szobanövény. Levelei fényesek, sötétzöldek, hajtásai végén halványpiros vagy rózsaszín virágzatok helyezkednek el. Tavasztól őszig virágzik.

Egyiptomi csillagcsokor jellemzői

Az egyiptomi csillagcsokor (Pentas lanceolata) kiváló szobanövény. Latin nemzetségnevének (‘pentas’) jelentése öt, amely a sziromlevelek számát jelzi, a ‘lanceolata’ szó pedig a lándzsás levelekre utal. Hazája Dél-Afrika. Nálunk egész nyáron át tartó gazdag virágzása miatt kedvelt. Egyes növények már az első évben 4-5 óriási virágzatot hoznak egyszerre, amelyekben egyenként több tucat, színes virág helyezkedik el.

Az egyes virágok rövid nyélen ülnek, pártacsövük hosszú. Különösen szép színkontrasztot adnak a piros és a sötét rózsaszín virágszínű fajok virágait borító apró fehér, tömött gallért alkotó szőrök. A levelek sötétzöldek, csúcsuk kihegyezett, fonákjukat apró fehér szőrök fedik.

Számtalan különböző virágszínű fajta

A ‘Kermesina’ fajta virágai rózsaszínűek, a ‘Quartiniana’ fajtáé rózsaszínes-vörösek, az ‘Alba’ fehér virágokat hoz. A legtöbb cserepes csillagcsokrot növekedésgátló szerrel kezelik, hogy alacsony és tömött maradjon.

Az egyiptomi csillagcsokor az üvegház tulajdonosok kedvenc növénye lehet, mivel magas páratartalmat igényel, és nagyon tetszetős. Állandó 15 °C-os hőmérséklet mellett csak keveset öntözzük.

Az egyiptomi csillagcsokor igényei, gondozása

Az egyiptomi csillagcsokor elágazó növekedésű növény, a nyár folyamán 30-40 cm hosszú hajtásokat nevel. Az idősebb példányok nagyobb magasságot is elérhetnek.

Virágzás

Virágai eredetileg csak rózsaszínűek voltak. Az új, nemesített változatok virágszíne halványpiros és fehér is lehet. A virágok nem illatosak.

Fény és hőmérséklet

A legszebben napos helyen fejlődik, például egy déli vagy nyugati tájolású ablakban. Nyáron 20 °C körüli, télen 10-15 °C közötti hőmérsékletet kedvel.

Öntözés, tápanyag

Nem száradhat ki. Nyáron hetente 2-3 alkalommal öntözzük, és hetente egyszer keverjünk az öntözővízhez tápoldatot. Télen csak annyit öntözzük, hogy talaja nyirkos maradjon, és egyáltalán ne adjunk neki tápoldatot.

Föld

Tavasszal ültessük át homokkal vagy tőzeggel kevert virágföldbe.

Metszés, visszavágás

A fiatal növényeket rendszeresen metsszük, hogy jobban bokrosodjanak. Az idősebb példányokat csak kis mértékben vágjuk vissza tavasszal. Az elvirágzott részeket mindig távolítsuk el, hogy újabb hajtások fejlődhessenek.

Az egyiptomi csillagcsokor szaporítása

Az egyiptomi csillagcsokrot februártól áprilisig dugványokról szaporíthatjuk.

Félfás hajtásokat keressünk, és a dugványt éles késsel közvetlenül egy levélpár alatt vágjuk le az anyatőről. A legalsó leveleket távolítsuk el. A kb. 8cm hosszú dugványokat homokkal kevert földbe ültessük, majd tegyük árnyékos helyre, ahol 20 °C körüli talpmelegről tudunk gondoskodni mindaddig, amíg  gyökerek megerősödnek.

Átültetés

Ha a gyökerek már elég hosszúak, minden egyes kis növényt óvatosan emeljünk ki a helyéről, és egyenként ültessük át cserépbe. Kevés homokkal kevert általános virágföldet használjunk.

Egy ideig tartsuk a fiatal növényeket árnyékos helyen, majd ha megerősödtek, megmetszhetjük őket, hogy jobban bokrosodjanak.

Amikor a kis növények gyökerei már kitöltik a cserepeket, ültessük át őket 12 cm átmérőjű cserepekbe. Gondoskodjunk megfelelő drénrétegről, mert a csillagcsokor nem kedveli a pangó vizet. A földet jól nyomjuk hozzá a gyökerekhez. Ebben a növekedési fázisban az agyag, tőzeg és komposztföld keverék a legmegfelelőbb számára.

A növekedés megindulását követően szeptemberig hetente egy alkalommal adjunk neki tápoldatot.