Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) gondozása, szaporítása

Az ázsiai boglárka évelő, gumós virág, melynek tavaszi virágai színpompás árnyalatokat kölcsönöznek a teraszoknak és a kerteknek egyaránt egészen nyár elejéig. Virágai dúsak és kifinomultak, kedvelt választás csokrok készítéséhez.

Főbb jellemzői

A Ranunculus Asiaticus, más néven ázsiai boglárka egy igen népszerű és értékes virág. A Ranunculaceae-k családjába tartozó évelő növény, amely eredetileg dél-kelet Ázsiából származik. Egészen alacsony hőmérsékleten (-10 ℃ ) is életben marad és cserépbe is ültethető.

A boglárka a Ranunculusok nemzetségébe tartozik, amely körülbelül 400 fajt foglal magába. A Ranunculus szó a latin rana-ból származik, melynek jelentése kis béka, a boglárka természetes környezetére utalva, mivel ez a növény a lápos, mocsaras területeket kedveli.

A boglárkának ma már többféle változata ismert, melyek különböző méretűek, alakúak, színűek, emellett még a virágzás időszaka is különböző lehet. Az ázsiai boglárka az utolsó fagyoktól egészen tavaszig virágzik, első virága kora májusban jelenik meg. A virág maga közepes méretű, a kifejlett növények körülbelül 40 cm magasra nőnek.

Az ázsiai boglárka gondozása, szaporítása, ültetése

Amennyiben lakásban szeretnénk tartani, hűvös helyre tegyük és amennyiben lehetséges, körülbelül 10-14 ℃ között legyen a hőmérséklet. Öntözzük gyakran, de ne túl sok vízzel. Kültéren a fagyok elmúlta után, részben árnyékos helyen tároljuk, mondjuk a teraszon vagy az erkélyen.

A boglárka a napsütötte, humuszban és tápanyagban gazdag nedves talajt kedveli, ha cserépbe ültetjük, érdemes jó minőségű ültetőföldet használni.

A boglárka gumó ültetésének lépései

A boglárka gumóknak négy különböző méretét és osztályát különböztetjük meg:

Óriás gumók: ebből a méretből körülbelül 35 szál virág hajt ki.

1-gyes méretű gumók: kisebb, mint az óriás gumó, 20 szál virág hajthat ki belőle.

2-tes méretű gumók: még kisebb méret, körülbelül egy tucat virág hajt ki belőle.

3-mas méretű gumók: a legkisebb méret kategória, nagyjából 7 szál virág hajthat ki belőle.

A vásárolt boglárka gumók eléggé szárazok. Egyes kertészek szeretik beáztatni a gumókat ültetés előtt, de ennek megvannak a maga veszélyei.

Amennyiben a gumók túl sokáig áznak, elrohadhatnak és nem fognak kihajtani. Érdemes úgy elültetni őket, ahogyan megvásároltuk, a földből elég nedvességet szívnak majd magukba.

A napfényes helyeket szeretik, a meleg, nyirkos helyeket nem kifejezetten kedvelik.

Az utolsó fagy elmúltával, február és április között ültessük el a növényt, vagy a gumókat. Csak annyira öntözzük, hogy a talaj enyhén nedves legyen és ha minden rendben megy, a boglárka nagyjából az ültetéstől számított két hónap múlva virágozhat is.

A boglárka kültéri ültetésének lépései:

  1. Enyhén kiemelkedő, száraz helyet válasszunk, olyat, amit naponta legalább 5-6 órát éri a napfény.
  2. A gumók elültetése előtt nem árthat, ha egy kicsit megtrágyázzuk a beültetni kívánt területet.
  3. Jól keverjük fel a talajt olyan 23-30 cm mélységben.
  4. Alaposan öntözzük meg a területet az ültetés előtt és várjunk 24 órát.
  5. A boglárka gumók ültetésekor ássunk körülbelül 2,5-5 cm mély lyukakat, majd helyezzük beléjük a gumókat a lábaikkal lefelé. Bőven hagyjunk helyett a gumóknak a növekedéshez.
  6. Amikor a gumók már a helyükön vannak, takarjuk be őket földdel és mulccsal, ez nedvesen tartja a földet, ezért amíg a gumók ki nem hajtanak, ne öntözzük őket tovább.

A boglárka gondozásának lépései:

  1. Amikor a növény kihajt, lágyan öntözzük meg. Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük sokat, mert a boglárka gumók hamar elrohadhatnak.
  2. Az elhervadt virágok eltávolítása a virágzás ideje alatt segíthet a virágzásban.
  3. Amikor a virágzás véget ér és a virág lassan hervadni kezd, ne öntözzük tovább.
  4. Biztosítsunk fényt és a tél beköszönte előtt öntözzük meg, legalább egyszer.

Az ázsiai boglárka vajon mérgező?

A növény minden része mérgezőnek számít.

A virág bármelyik részének lenyelése a következő tüneteket okozhatja:

– égő érzet a szájban
– véres hasmenés
– hasi fájdalmak
– hányás

A növény megérintésével járó tünetek:

– kiütés
– hólyagosodás
– gyulladás

Fontos megjegyezni, hogy a boglárka csak nagy mennyiség elfogyasztása, illetve folyamatos kontaktus esetén mérgező!

Érdemes a gyerekeket és az állatokat távol tartani ettől a növénytől!

Egy kis történelem

A boglárkát először a 13. században IX. Lajos lovagjai fedezték fel a Szent Földön. Mindennek ellenére Európában szinte teljesen észrevétlen maradt. Néhány évvel később, az Oszmán Birodalom uralkodóinak figyelmét is felkeltette. A 17. században már IV. Mohammed szultán kertjeiben is fellelhető volt.