Növényvédelem

Biotippek a nyári időszakra

Kertművelés vegyszerek nélkül, és sok más, népi megfigyelésen alapuló érdekesség. A vegyszermentes kiskertek művelőinek figyelmébe ajánljuk.

Vetőmagok kamillás fertőtlenítése

A kamilla virága vetőmagok kezelésére is alkalmas. A langyos kamillateába húsz percre beáztatjuk a magokat, amelyeket ezután azonnal elvetünk. A kamillafürdő tisztítja és fertőtleníti a maghéjat.

Az erőteljesebb csírázásért

Gyorsabb lesz a csírázás, ha a dinnye és az uborkamagot nedves fűrészporba vetjük. A babot 3-4 cm-nél mélyebbre ne vessük. Vetés után meleg vízzel öntözzük meg. Elöregedett vetőmag aktivizálása A mag felszínét áztatás előtt homokkal vagy földdel ledörzsöljük, így eltávolítjuk a rajta lévő olajfilm-réteget. Ezután a víz akadálytalanul bejut és megindítja a csírázást, ha a mag még nem túl öreg.

Pálmák és levéldísznövények előállítása

Elszíneződés, foltosodás, besodródás esetén a leveleket egy átmetszett fokhagymagerezd sima felszínévei bedörzsöljük, és ezt hetente megismételjük. Ugyanerre a vöröshagyma is hatásos lehet. Az összegyűjtött hagymahéjat forrásban lévő vízzel leöntjük, majd egy napig állni hagyjuk, utána ezt a nővény levélzetére öntözzük. A fertőtlenítő hatású hagyma képes elpusztítani egyes kórokozókat, kártevőket.

Nitrogén tartalmú biotrágya előállítása

Tojáshéjat összetörünk, egy hétig hideg vízben áztatjuk, majd ezzel öntözzük növényeinket. Ugyancsak N-tartalma van a sörmaradéknak, vízzel hígítva a sűrített tejnek, akár locsolhatunk gyógynövényteával is, természetesen a túlzások itt is kerülendők. Nitrogén utánpótlás A bab és a borsó gyökereit hagyjuk a talajban. Az abban megkötött nitrogént az utóvetemény jól hasznosíthatja.

Talajbaktériumok, gombák ellen

Jól alkalmazható a sokszor említett fokhagyma, ha néhány gerezdet a veszélyeztetett szoba növény földjébe dugunk. Növekedésfokozás A kertekben visszamaradt növényi részek: szár, levél, gyökér jó hatással van a növekedésre. 1 liter vízhez egy maréknyi növényi hulladékot teszünk, ezt 14 napon át ázni hagyjuk, majd 1:10 arányban vízzel felhígítjuk és ezzel permetezzük, öntözzük növényeinket palántakiültetés után. Terméskötődést követően ne alkalmazzuk!

Illóolaj-tartalom fokozása

Gyógy- és fűszernövények illóolajtartalma jelentősen fokozható, ha közelébe csalánt ültetünk. llatvarázs, színvarázs Erősebben illatozik a rózsa, ha melléültetünk egy-egy fej hagymát. Virágjaik színe pedig élénkül, ha körülötte a talajt 2 cm vastagon beborítjuk faszénporral, és alaposan meglocsoljuk.

Kávézacc

A metélőhagyma dúsabban fejlődik, ha kávézaccal trágyázzuk. Igényfelmérés ránézésre Az egyes növények igényeit kiolvashatjuk a levelek alakjáról, színéről. Kis, bőrszerű levelek nagy fényigényre utalnak /viaszvirág, mirtusz/. Napimádók a kaktuszok és a szukkulensek, melyek vizet tárolnak. A nagy, puha, sötétlevelű növények a félárnyékos helyek kedvelői (glokszínia, borostyán, sugárarália).

Földibolha

Földibolha ellen a káposztaágyások mellé vessünk csalogatónövényként kerti zsázsát, vagy füves területtel körülvett helyet jelöljünk ki számára. Féregűzés cserepes növényeinknél 7-10 feldarabolt vadgesztenyét 1 liter vízben 10 percig főzzünk, majd a kihűlt főzettel locsoljuk meg növényeinket. Ha ez hatástalan, ugyanezzel a főzettel adjunk félórás gyökérfürdőt kedvenceinknek. A káposztalepke átverése A növények közé fehér tojáshéjat kirakva, a lepkék más helyet keresnek a petelerakásra.

Egérűzés

Kedvenc csemegéjébe, illetve a vetőmagba keverjünk szúrós dolgot, pl. fenyőtűket, ezt rossznéven veszi, és ha talál más élelmet, akkor a vetőmagjainkat békén hagyja. Szilvadarázs ellen Használjunk bodzavirág ázalékot. Készítésénél minden liter vízhez egy marék friss, vagy egy evőkanál szárított virágot számítsunk. A kezelés a virágzás előtt kezdődjék, majd kétszer-háromszor megismételjük azt. Borús, hideg időben a fa alá tett vászonra is rázhatjuk a kártevőket, mert a hidegben a szilvadarázs megdermed, mozgásképtelen.

Levéldarazsak ellen jól alkalmazható a szappanos vízzel történő permetezés is. Elkészítése: minden liter vízhez egy teáskanál kenőszappant számítunk.

Levéltetvek ellen Forró fürdőt alkalmazhatunk úgy, hogy a víz hőmérséklete 55 °C-nál ne legyen magasabb. Addig a néhány másodpercig, amíg alkalmazzuk, nem tesz kárt a növényekben. A levéltetvek ellen alkalmazható a “merüléses” módszer is. Egy vödörbe tegyünk szobahőmérsékletű vizet, állítsunk az edényre két lécet, majd erre helyezzük a növényt fellel lefele. Akár egy órányit is maradhat így a növény, ez alatt a levéltetveknek elfogy a levegője.

Dísznövénykertben a levéltetvek ellen jól alkalmazható a sarkantyúka. Ezt a szép, egynyári növényt a kártevők előnyben fogják részesíteni, így akár gyümölcsfáinkat is megvédhetjük vele. Keserű anyagból készített teával vagy ázalékkal a levéltetveknek halálos a találkozás.

Főzet: a feldarabolt növényi részeket – fás részek, gyökér- hideg vízbe tesszük, majd gyenge forrásban tartjuk másfél órán át. Lehűtjük, megszűrjük, és már permetezhetünk is. Nem tartható el a lé hosszú ideig. Felhasználható növények: üröm, enciángyökér, kálmosgyökér, cickafark, angyalgyökér, ernyős ezerjófű. Néhány egymást követő éjszakára fektessük a fűre cserepeinket. Nappal a megszokott módon és helyen tartsuk őket. Ha a levéltetveket elszigeteljük gallyakra tett vazelines gallérral a hangyáktól, azt tapasztaljuk, hogy a levéltetvek szétszóródnak, elhalnak.

Hangyaűzés

A hangyafészekre borítsunk egy nagy cserepet, amely alá 3-4 óra múlva a hangyák odahordják tojásaikat. Ezt a fészket felemeljük és forró vízbe dobjuk, vagy szétszórjuk a kertben, aminek a madarak rendkívül örülni fognak. Illatokkal is elűzhetők a hangyák. Nem kedvelik a borzas turbolya, a kakukkfű, a majoránna és a levendula leveleit. Ezeket járataikba téve elmenekülnek.

Vakondűzés

Védett állatról lévén szó, irtani tilos, de ha elviselhetetlenül elszaporodtak, kénytelenek vagyunk elriasztani őket. Állítólag nagyon nem szereti a kenőszappanban főzött diót, amit járataiba teszünk. Három rész tejet összekeverünk egy rész tejszínnel és négy napra meleg helyre tesszük. Ezalatt riasztó aromája kialakul. Ezzel a vakond elriasztható, ha járataiba öntözzük, körülbelül egy csészényit egy túrás alá, Csak kitartó kertészek alkalmazzák, mert fél éven át kell töltögetni. Pocok elleni küzdelem A pocok nem szereti, ha járatába bodzaágat, vagy szétmorzsolt bodzalevelet teszünk. A fák köré ültetett fokhagyma elűzi a gyökereket rágcsáló kártevőt.

Hernyófogó öv házilag

Ez nem több, mint egy 20 cm széles hullámpapír, ami alá a kártevők bebábozódnak. Nyári időszakban a lárvák és a kártevők ellen ezt az övet beenyvezzük, vagy ragasztóval bekenjük. Hernyófészek ellen jól alkalmazható a “forró zuhany”. A permetezésnél a víz hőmérséklete ne legyen 45 foknál melegebb!

Fekete levéltetű ellen

A rebarbara-tea heti kétszeri alkalmazása elbánik a levéltetűvel. Növény orvosa növény: gyógyfűreceptek Mezei zsurló 1 kg friss, vagy 15 dkg száraz növény szükséges 10 liter vízhez. 1:10-hez arányban a növényre, vagy talajára permetezve, gombásodás ellen hat. Csalán 1 kg friss, vagy 25 dkg száraz növényt adjunk 5 liter vízhez, majd 24 órás áztatás következik. Kivonathoz csak friss növény használható.

A hidegvizes kivonat levéltetvek ellen jó. hígítatlanul alkalmazva,1: 10-hez arányban pedig trágyaként. Talaj aktivizálásra használható. Fekete bodza 1 kg friss virág kell 10 liter vízhez. A lé hígítatlanul pocokűzésre alkalmazható. Fokhagyma 70 dkg hámozatlan, aprított hagymát tegyünk 10 liter vízhez. Hígítatlanul a növényre permetezve szamócaatka és gombásodás ellen jó.

Rebarbara 1 kg friss levelet főzzünk meg 10 liter vízben. Hígítatlanul permetezzük a bablevéltetű ellen. Hagyma 5 dkg hagymahéj szükséges 10 liter vízhez. A teát beteg szobanövényekre használhatjuk, a levet sárgarépalégy ellen. Betegségek és kártevők ellen, azok távoltartására vessünk kaprot, kakukkfüvet, majoránnát, körömvirágot, levendulát, izsópot.

Csalánlé 5 kg friss csalánhajtást 15-20 liter vízbe teszünk, és erjedni hagyjuk 10-12 napig. Szűrés után öntözésre, permetezésre használhatjuk hígítva. Nem tartható el sokáig, ezért jobb, ha gyorsan felhasználjuk.