Fűszer- és gyógynövény

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) ismertetése, termesztése

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) könnyen termeszthető évelő gyógynövény és csodálatos konyhai fűszernövény is egyben, amely remek ízt ad többek között a sertéshúst, sajtot és babot tartalmazó ételeknek. Íze és aromája erőteljes, csípős, amelyet gyakran kámforszerűnek és dohosnak írnak le.

Az orvosi zsálya szívós évelő növény, hosszúkás, lándzsa alakú, szürkészöld, durva, rücskös felületű levelekkel, amely ugyanolyan jól mutat évelő szegélydíszként is, mint a veteményeskertben.

Különböző fajtái különböző színű, többek között lila, kék, fehér és rózsaszín füzérvirágzatot hoznak hosszú, felfelé nyúló fás szárain. Nem minden zsályafajta alkalmazható azonban a konyhában, ám közülük az orvosi zsálya a legnépszerűbb.

Termesztése a kertben vagy betérőben cserépben egyaránt egyszerű.

Hogyan ültessünk orvosi zsályát?

Az orvosi zsálya a teljesen napfényes helyet kedveli, és bár elviseli a részleges árnyékot is, de a levelek ízének intenzitása így kisebb lesz. A növényt jó vízelvezetésű talajba kell ültetni, mert nem tolerálja, ha a talaj nedves körülötte. A homokos vályogos talaj a legjobb, de az átlagos talajban is szépen megnő. Az orvosi zsálya a 6,0-6,7 közötti pH-értékű talajban érzi magát a legjobban.

Az orvosi zsálya nevelésének a legegyszerűbb és legjobb módja, ha egyből kis palántákat szerzünk be. A palántákat az ágyásban egymástól körülbelül 50-60 centiméterre ültessük. Legalább ugyanennyi legyen a sorok közötti távolság is.

Ha azonban magról szeretnénk orvosi zsályát nevelni, akkor a magokat beltérben már 6-8 héttel az utolsó fagyok előtt, vagyis március elején-közepén elvethetjük, majd a fagyok elmúlta után a fiatal növények kiültethetők a kertbe.

Kertbe az utolsó fagyok előtt körülbelül két héttel, vagyis április közepe táján már elvethetők a magok. Ügyeljünk rá, hogy a magokat jó vízelvezetésű talajba vessük, fél-egy centiméter mélyre. A legjobb növekedés érdekében a talaj hőmérsékletének 15-20 ºC között kell lennie. A növények optimális esetben 30-75 centiméter közötti magasságúra növekednek. Az orvosi zsálya a vetéstől számított mintegy 75-80 nap múlva éri el teljesen kifejlett állapotát, ezután betakaríthatóvá válik.

Az orvosi zsályát érdemes a kertben rozmaring, metélőhagyma, körömvirág, eper, paradicsom, káposzta és sárgarépa közelébe ültetni, ugyanakkor ültessük távol az uborkától, mert megfigyelések szerint gátolja az uborka növekedését. Az orvosi zsálya állítólag elriasztja a káposztafélék kártevőit, például az importált káposztaférgeket és a gyökérlegyeket, a virágok pedig vonzzák a kertbe a méheket és más hasznos rovarokat.

Az orvosi zsálya nemcsak kertben, de beltérben is nevelhető. A magokat legalább 20 centiméter mély és széles edénybe ültessük, hogy a növénynek legyen helye kifejlődni. Télen tartsuk a növényt védett helyen, fűtetlen garázsban vagy teraszon. Ha hideg a tél, mulcsozzuk a növényeket, hogy a túléljék a telet. Az orvosi zsálya nem nő jól, ha nedves a tél, vagy nedves és hideg a tavasz.

Hogyan neveljük az orvosi zsályát?

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen és egyenletesen öntözzük a fiatal növényeket, hogy ne száradjanak ki, amíg teljesen ki nem fejlődnek. Állandó nedvességellátásra lesz szükségük, amíg gyorsan növekedni nem kezdenek, de ügyeljünk, mert a túlöntözés vagy a nedves talaj könnyen elpusztítja a növényt. Amint elérik a teljesen kifejlett állapotukat, szárazabban lehet tartani őket, a vízhiány javítja a zsálya ízét, de ne engedjük, hogy a növény elhervadjon a nedvesség hiányától.

A vegetációs időszak alatt kétszer is vágjunk le 15-20 centiméternyit a leveles ágvégekből, hogy a növény bokros maradjon.

A legjobb íz elérése érdekében vágjuk le a virágszárakat, mielőtt azok virágot hoznának. A növényeket ősszel metsszük vissza, hogy megújítsák a levélzetüket a következő termési szezonra.

A növények néhány év alatt elfásodnak és erejüket vesztik, ezért a legjobb, ha néhány évente kicseréljük a őket, hogy biztosítsuk a megfelelő terméshozamot.

Kártevők és betegségek

Az orvosi zsályának nincsenek súlyos betegségei, de megtámadhatja rozsda, lisztharmat, szárrothadás, gomba, vagy levélfoltosodás. Szintén nincs a növénynek komoly kártevője, mindazonáltal megjelenhetnek rajta levéltetvek és pókatkák.

Betakarítás és tárolás

Hogyan kell betakarítani az orvosi zsályát?

A vegetációs időszakban igény szerint csípjük le a levelekeit, vagy vágjunk le kisebb hajtásokat a növényről. Az első évben csak mérsékelten takarítsuk be a leveleket, hogy biztosítsuk a növény további teljes növekedését. Az első év után feltétlenül hagyjon meg néhány szárat, hogy a növény a következő évben megújulhasson. Egy teljesen kifejlődött növény akár háromszor is betakarítható egy szezon alatt. Ősszel hagyjuk abba a levelek betakarítását, hogy a növény felkészülhessen a télre.

Hogyan tároljuk az orvosi zsályát?

Az orvosi zsálya íze frissen a legjobb, de fagyasztva vagy szárítva is tárolható. A friss levelek 2 vagy 3 napig a hűtőszekrényben is tárolhatók, műanyag zacskóba helyezett papírtörlőbe csomagolva.

A szárításhoz függesszük fel a csokorba szedett ágakat egy meleg, árnyékos, jól szellőző helyre, és hagyjuk őket kiszáradni 2-5 napig, várjuk meg, amíg a levelek könnyen összemorzsolhatóvá válnak, majd jól záródó üvegben vagy dobozban tárolhatók legfeljebb hat hónapig. Ne hagyjuk azonban túl sokáig száradni a növényt, mert minél tovább szárad, annál több ízt veszít.

Az orvosi zsálya jobban megőrzi az ízét, ha a fagyasztóban tároljuk. Először fagyasszuk le a leveleket vagy a hajtásokat egy tálcán, majd tegyük át őket jól záródó zacskóba vagy edénybe.

Néhányan a leveleket összetörik és olajjal keverik el, az keveréket jégkockatálcákba fagyasztják, majd a kockákat egy edényben tárolják. Így rögtön adagolva is tárolhatjuk a növényt a későbbi felhasználásig.

Az orvosi zsálya jótékony élettani hatásai

Az orvosi zsálya gazdag tápanyagokban – különösen a K-vitaminban – annak ellenére, hogy alacsony a kalóriatartalma. Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, beleértve az agy jobb működését és az alacsonyabb rákkockázatot.

A növénynek hasznos antimikrobiális tulajdonságai vannak, elpusztíthatják azokat a szájban lévő mikrobákat, amelyek serkentik a plakkok kialakulását a fogakon.

Az orvosi zsálya segíthet csökkenteni a menopauza tüneteinek intenzitását és gyakoriságát, például a hőhullámokat és az ingerlékenységet.

A növény mértékkel történő fogyasztása biztonságos, mellékhatásai nem ismertek, bár a benne lévő illóolajok önmagukban vagy a zsálya tea túl nagy mennyiségben történő fogyasztása járhat káros hatásokkal.