Ázsiai liliom gondozása, bemutatása

Az igénytelen ázsiai liliom (Lilium Asiatic hibrid) az egyik legkorábban virágzó liliomféle. Kapható bimbós állapotban, de vásárolhatunk cserépbe ültethető hagymákat is.

Cserepesként legalább három hagymát ültessünk el, mivel a virágok a magasba meredő szárak végén fejlődnek ki, amelyek virágzás előtt lehullatják alsó leveleiket. A hagymákat a következő ősszel kiültethetjük a szabadba. Néhányuk elég ellenálló ahhoz, hogy cserépbe ültetve kivirágozzon a rákövetkezendő tavasszal is.

Az ázsiai liliom igényei, gondozása, ültetése

A legtöbb ázsiai hibrid 60-90 cm nagyságúra nő. Szabadban a virágok nyár közepén jelennek meg. Hűvös szobában vagy üvegházban hajtatva már tavasztól virágoznak, ekkor vigyük át őket, meleg helyiségbe.

Kerüljük, hogy a hagymák túl nagy melegnek legyenek kitéve. A legjobb a minimum 4 °C és maximum 20 °C közötti hőmérséklet. E felett gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről.

Virágzás idején a liliom erős szórt fényt igényel. Miután a virágok elhervadtak, a növénynek teljes napfényre van szüksége egészen addig, amíg a levelek elfonnyadnak.

A frissen elültetett hagymákat, jól öntözzük meg, de a továbbiakban vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt. A télen és tavasszal virágzó hagymák nem igényelnek párásítást.

Az ültetéstől a bimbók kiszínesedéséig havonta műtrágyázzuk a liliomot, általános szobanövény-táppal.

A virágokat csípjük le, ha hervadni kezdenek. A leveleket ne távolítsuk el.

Ültetés

Februárban ültessük el a frissen vásárolt hagymákat cserépbe, majd a fagyveszély elmúltával ültessük ki őket a kertbe. Lehetőleg agyagcserepet használjunk, így kisebb a valószínűsége, hogy túlöntözzük a növényt.

A virágcserép aljára tegyünk cserépdarabkákat, és a hagymákat úgy ültessük, hogy a csúcsuk 5-7,5 cm-re legyen a talajfelszín alatt. 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész durva homok és 1/3 rész virágföld keverékét használjuk.  Helyezzük ki a cserepet a szabadba durva homok- vagy sóderalapra, majd fedjük le és vegyük körül a cserepet nedves tőzeggel.

Kártevők és betegségek

Mindig jó minőségű hagymákat vásároljunk. A liliomok sok gyógyíthatatlan vírusos betegségre érzékenyek. Botritisz más néven szürkepenész megjelenése esetén használjunk gombaölő szert.