Kerti növények

Bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes)

A büdöske a petúniával és a lobéliával együtt szinte már klasszikus nyári növénynek számít. Sokszínűségében tavasztól egészen az első éjszakai fagyokig gyönyörködhetünk.

Bársonyvirág jellemzői

A büdöske, másik nevén bársonyvirág (tagetes) egész nyáron, az első éjszakai fagyokig virágzik. Nagyon ellenálló növény, ültethetjük edénybe vagy virágágyásba is, és még az enyhén szeles erkélyeken is jól érzi magát. Félárnyékos helyen is megél, de a kertbe napfényes helyre, általános, nem túl meszes kerti földbe ültetve fejlődik a legszebben.

Hazájában, Mexikóban vadon élő növény. Egynyári, tollszerűen osztott levelekkel büszkélkedhet. A számos narancssárga, sárga vagy vörösesbarna, fészkesvirágzat egyesével vagy kis csoportokban helyezkedik el a száron.

Annak ellenére, hogy a büdöskét a télikertben vagy a lakásban is lehetne nevelni, szinte kizárólag a szabadban tartjuk. Ez elsősorban erős illatával magyarázható.

TIPP: A büdöske a kerti rózsákat megtámadó ún. rózsahervadás kiváló ellenszere. A gyenge hajtások, kis levelek és kis számban megjelenő virágok fonalférgekre utalnak.

Büdöske fajtái

A leggyakrabban előforduló fajok közül hármat kell kiemelni: az alacsony büdöskét (Tagetes patula), az apró büdöskét (Tagetes tenuifolia) és a nagy büdöskét (Tagetes erecta). E három fajnak számos hibridje létezik.

Nagy büdöske (Tagetes erecta)

A ’Jubilee’ fajta körülbelül 60 cm magasra nő. A töveket sűrűn egymás mellé ültetve dúsan virágzó sövényt kapunk. Virágai viszonylag nagyok. A ’Nana’ fajta magassága csak 25 cm. Mivel szegfűhöz hasonló virágai nagy számban jelennek meg, az erkélyládák kedvelt növénye.

Nagy büdöske
Nagy büdöske (Tagetes erecta)

Alacsony büdöske (Tagetes patula)

A gyakran nevelt ’Nana’ fajta formás, 15-35 cm magas növény. Különféle változatai ismertek, ezek elsősorban virágaikban különböznek egymástól. Mivel e fajta virágai szép rajzolatokkal díszítettek, csoportba ültetve nagyon jól mutatnak.

Alacsony büdöske (Tagetes patula)
Alacsony büdöske (agetes patula) ‘Nana’

Törpe büdöske (Tagetes tenuifolia)

Ez az alacsony növekedésű, bokros, szép levélzetű és gazdagon virágzó faj 25 cm magasra nő. A ’Gnom’ fajta narancssárga, a ’Lulu’ citromsárga virágokat hoz. Szépen mutatnak csoportba vagy ágyásba ültetve. Jól érvényesülnek olyan helyeken is, ahol elsősorban talajtakaró tulajdonsága kerül előtérbe.

Törpe büdöske (Tagetes tenuifolia) 'Gnom'
Törpe büdöske (Tagetes tenuifolia) ‘Gnom’

Tagetes triploid F1 hibridek

A nagy és az alacsony büdöske keresztezésével létrehozott hibridek egyedülálló újdonságnak számítanak. Ezek magjai azonban csak rossz arányban csíráznak ki. A kikelt növénykék közül a zöld szárral rendelkezőket húzkodjuk ki. A nagyvirágú triploidok nem nevelnek magokat.

A büdöskét ültethetjük erkélyládába, edénybe vagy virágágyásba, de szegélynövénynek is kiváló.

Büdöske gondozása, igényei

A büdöske magassága fajonként eltérő. A nagyobb fajok akár 75 cm magasra is megnőnek, az alacsonyabbak azonban csak 15 cm magasak lesznek. Mindegyik faja bokros növekedésű.

Májustól szeptemberig, illetve az első éjszakai fagyokig gyönyörűen virágzik. A virágok citrom-, narancssárgák vagy barnásak és többé-kevésbé teltek. A virágok illata erős, egyesek számára kellemetlen.

Fényigény és hőmérséklet

A napos, 15-30 °C-os hőmérsékletű helyeket kedveli. Meleg helyen fejlődik a legjobban.

Talaj, öntözés és tápanyag

A növény földjének nem szabad kiszáradnia. Kéthetente adjunk az öntözővízhez kerti növényeknek való tápoldatot is.

Az általános kerti talaj megfelelő számára, mert nem érzékeny növény. A palántákat közvetlenül a végleges helyükre is kiültethetjük.

Büdöske vetése, ültetése

A bársonyvirág minden fajára igaz, hogy magjaikat közvetlenül a szabadba is elvethetjük, de ebben az esetben a növények csak később virágoznak. Ebből adódóan érdemes márciusban vagy áprilisban először szaporítóládába vetni. A magok sötétben, körülbelül 18 °C-os hőmérsékleten csíráznak a leggyorsabban.

A csíralevelek 8-10 nap elteltével jelennek meg. Ilyenkor tegyük a ládát világos helyre. A kis növénykéket május végén ültessük ki a szabadba. Az egyes tövek között hagyjunk 20-25 cm, nagyobb fajoknál 30-35 cm távolságot. A növények földje legyen meleg és tápanyagokban gazdag.

Ahova egyszer büdöskét ültettünk, ott még évekig csíráznak majd az elszórt magok, és különösen az első években dús állományt alkothatnak.

Kártevők és betegségek

A hőmérséklet-ingadozás hatására a virágok színe megváltozhat, a sötétebb fajták világosabbak lesznek.

Ha a leveleken és virágokon szürkés, szőrös penészréteg látható, a növényt szürkepenész támadta meg. Különösen gyakori párás környezetben. A növényeket lehetőleg ne felülről öntözzük. Ha a növényeket gombaölő szerrel kezeljük, elpusztíthatjuk a gombákat, illetve megelőzhetjük a betegség kialakulását.

A tőnél látható sötét részek gyökérrothadásra utalnak. A beteg növényeket szedjük fel, és cseréljük ki a földet is. A következő évben válasszunk más helyet a növények számára.