Kerti növények

Bíbor pletyka (Tradescantia pallida) gondozása, szaporítása

A bíbor pletyka lilás, bársonyos levelein található finom szőrök igen érdekessé teszik a növényt. Szoros rokonságban áll a zöld levelű pletykával, és ugyanolyan könnyen gondozható.

Bíbor pletyka jellemzői

Cserepes növényként a bíbor pletyka (Tradescantia pallida) az 50-es években jött divatba. Korábban csak mint Mexikóban vadon élő növényt ismerték. Hazájában nyolc fajt különböztettek meg, de szobanövényként csak egy, a Tradescantia pallida ‘Purple Heart’ ismert. A növény közeli rokonságban áll a pletykával, növekedése hasonló, és a gondozás tekintetében is szinte azonos igényei vannak.

Bíbor pletyka növény
A bíbor pletyka hosszú hajtásainak köszönhetően talajtakarónak is alkalmas.

Növénykártya

Tudományos név:

Tradescantia pallida

Egyéb elnevezés:

lila pletyka, bíbor transzkancia

Család:

pókfűfélék

Felhasználás:

szobanövény, kerti növény

Ideális hőmérséklet:

18-27 °C

Magasság:

20 cm

levélhossz:

10- 15 cm

Virág:

rózsaszín, három szirmú, átmérő kb. 3,5 cm

Öntözés:

alapos öntözést igényel

A fiatal bíbor pletyka hajtásai kezdetben még függőlegesen felfelé nőnek, de ha már elég hosszúak, inkább túllógnak a cserép szélén, és lefelé nyúlnak. Ha már sok hajtása és levele van, ámpolnába ültetve kimondottan dekoratív. A bíbor pletyka hajtásai meglehetősen hosszúra nőnek, és egyes levelek is elérhetik a 12-15 cm-es hosszúságot.

Az apró virágok az év bármely időszakában megjelenhetnek. Színük illik a levelekhez, ugyanis kékeslilák vagy bíbor színűek. A virágoknak nincs illatuk.

Pletyka virág
A bíborpletyka virága

Gondozása

A bíbor pletyka a vizet, a tápoldatot és a hőmérsékletet illetően igénytelen növény, de napra feltétlenül szüksége van. Ha túl sötét helyre tesszük, szinte szemmel láthatóan veszíti el szép levélszínét.

Néhány évente fiatalítsuk meg, mert az idősebb példányok már nem olyan élénk színűek.

A bíbor pletyka kevés tápanyagot igényel, ezért a megadott tápoldat mennyiségének csak a felét használjuk fel, különben levelei kizöldülnek.

A lehető legtöbb fényre van szüksége, különben levelei elveszítik jellegzetes színüket. Nyugodtan tehetjük napos ablakba. Ami a hőmérsékletet illeti, nincsenek különösebb igényei. Egész évben jól viseli az átlagos szobahőmérsékletet, télen egy hűvösebb helyiségben is tarthatjuk.

pletyka növény
pletyka növény cserépben

Tápanyag és öntözés

Nem kimondottan vízigényes növény. Nyáron kevés, télen pedig még kevesebb vizet kapjon. Tavasszal és nyáron, vagyis a növekedési időszakban, heti egy alkalommal adjunk az öntözővízhez tápoldatot is.

Ültessük át minden évben. Az általános virágföld megfelelő számára.

A bíbor pletyka akkor a legszebb, ha hosszú hajtásai ámpolnából lógnak le. A napos ablakban a növény levelei különösen feltűnőek. A télikertben talajtakarónak is ültethetjük.

Bíbor pletyka szaporítása

Néhány év elteltével a bíbor pletyka veszít szépségéből. Ebben az esetben tavasszal vagy nyár végén vágjunk le több dugványt a növényről, a megmaradt részeket pedig dobjuk el.

Körülbelül 10 cm-es hajtáscsúcsokra van szükség. Ezekből 5-6 darabot nyugodtan elültethetünk egy cserépbe, hogy az új növény bokros legyen. A dugványok számára tőzegkorpa és homok keveréke az ideális talaj.

bíbor pletyka szaporítása
A bíbor pletyka dugványról szaporítható

Annak érdekében, hogy minél több oldalhajtás fejlődjön, többször is csípjük le a hajtások csúcsait.

Ha az anyanövénytől sem akarunk megválni, a levágott hajtáscsúcsokat dugványként elültethetjük az anyanövény cserepébe is, hogy az dúsabbnak hasson.