Szobanövény

Hogyan virágoztathatjuk az orchideákat?

Az orchideák szépsége a dús fürtökben álló, varázslatos virágokban rejlik. Ha ismerjük természetes életkörülményeiket, a lakásban is virágzásra késztethetjük őket.

Az orchidea virágzásának feltételei

Aki orchideát szeretne virágoztatni, annak nem árt némi háttérismeretet szereznie az egyes fajok természetes életkörülményeiről. Ha ugyanis sikerül a növény igényeinek megfelelő körülményeket a lakásban is biztosítanunk, a virágok szinte biztosan megjelennek.

Nem jelent az sem nehéz feladatot, ha a boltban vásárolt virágzó orchideát a következő évben is virágzásra szeretnénk bírni.

Zöld dísznövényként is jól mutat

Az orchideák nem nyílnak egész évben. Szerencsére azonban a vad és a hibrid fajok között egyaránt léteznek dekoratív levelűek, amelyek a virágzási időszakon kívül is mutatósak.

A legjobb természetesen, ha az orchidea gyűjteményt úgy állítjuk össze, hogy valamelyik növény mindig virágozzon, tehát hogy egyik faj váltsa a másikat a virágzásban.

Orchideát magunk is nevelhetünk

Nagy türelemmel és a gondozásai szabályok betartásával még a magunk nevelt orchideát is kivirágoztathatjuk. Ez azonban mindenképpen időigényes feladat. Legjobb esetben is négy-öt év telik el a magvetéstől a virágzásig, de egyes esetekben akár 15 évet is várnunk kell az első virágzásig.

A nyugalmi időszak a legfontosabb

A virágzás szempontjából a leglényegesebb periódus a nyugalmi időszak. Ilyenkor a növényt nagyon óvatosan öntözzük (bővebben: az orchidea helyes öntözése ). Mivel ez a bimbóképződés elengedhetetlen feltétele, fontos tudnunk, melyik orchideának mikor van szüksége nyugalomra.

A földi orchideáknak, mint például a vénuszpapucsnak vagy a csónakorchidea hibrideknek nincs kifejezett nyugalmi időszakuk. Ezeket egész évben egyenletesen nyirkosan kell tartanunk, a virágzási időszakban pedig többet öntöznünk. A három legsötétebb hónapban takarékoskodjunk az öntözővízzel, de a növényeket soha ne hagyjuk kiszáradni.

Más orchideákat – például a Calanthe- vagy egyes Dendrobium – fajokat – ezzel szemben annyira szárazon kell tartanunk, hogy nedvességnek szinte nyoma se maradjon a cserépben, illetve a földben.

További tényező a fény

A bimbóképződést a világosság is nagymértékben befolyásolja.

A trópusokon a nappal általában tizenkét órán  át tart, ami kedvez a bimbók kifejlődésének.  A mi szélességi körünkön a nyári hónapokban az orchideák számára túl sok a fény, és a tűző napon álló növények károsodhatnak.

Alapszabály, hogy a vastag, erőteljes levelű orchideák több napfényt viselnek el, mint a vékony, lágy levelűek.

Külön megvilágítás télen

A téli hónapokban csak hét-nyolc óra hosszáig tart a nappal, és a fény is gyengébb. Ilyenkor jó, ha külön megvilágításról gondoskodunk.

A legegyszerűbb megoldás a neoncső, de léteznek kifejezetten növénynevelő lámpák is. Rossz vényviszonyok esetén a világítást tizenkét órára kapcsoljuk be; kedvezőbb esetben csak annyi időre, amennyire szükséges. Az orchideák túl sok fényt sem kaphatnak, mert az megint csak ártana a virágzásnak.

Hőmérséklet és páratartalom

A trópusi orchideák magasabb páratartalmat igényelnek, mint azok, amelyek a Föld mérsékelt éghajlatú területeiről származnak. A legtöbb orchideát 20-25 °C közötti hőmérsékleten kell tartanunk, de a hőmérsékletnél fontosabb a páratartalom, amelynek  60-70 % között kell lennie. Ezt a lakásban csak akkor tudjuk biztosítani, ha a növényeket rendszeresen permetezzük lágy vízzel, vagy párásító készüléket állítunk a közelükbe.

Tápanyagok

A két-három évente átültetett orchideának általában nincs szüksége tápanyagpótlásra. Ha mégis trágyázunk, ezt a növekedési időszakban tegyük. Használjunk hígabb oldatot, mint a többi cserepes növény esetében.

A föld

Az eddig felsorolt tényezők melett az orchideák bimbóképződéséhez a jó föld vagy még inkább a jó minőségű ültetőközeg is elengedhetetlen.

Az epifita orchideák ültetőközege

A természetben fán élő orchideák (epifiták) könnyű, nedvességmegkötő ültetőközeget igényelnek, hogy gyökereik megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot szívhassanak fel.

Megfelelő keveréket állíthatunk össze a következő alkotóelemekből:

  • egy rész rostos tőzeg,
  • egy rész faszéndarabkák,
  • három rész kéregtörmelék,

de használhatunk szaküzletben kapható speciális orchideaföldet is.

A földi orchideák ültetőközege

A trópusokról származó földi orchideák ültetéséhez a fenti keveréket használhatjuk alapként.

Ezt gazdagítsuk homokkal vagy általános virágfölddel. Az ültetőközeg legyen laza és jó vízáteresztő.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, nem okozhat komoly nehézséget az orchideák virágoztatása. Ennek ellenére érdemes figyelmesen átolvasni az adott faj leírásait, mert ott részletesen olvashatunk az egyes fajok különleges igényeiről.