Bazsalikom gondozása és felhasználása

A bazsalikom melegkedvelő, illatos, zöldleveles gyógy- és fűszernövény, amely ízének köszönhetően sokféle ételbe remekül illik. Eredetileg Ázsiából és Afrikából származik. A mentafélék családjának tagja, és sokféle fajtája létezik. Leggyakoribb fajtája az édes (közönséges) bazsalikom, emellett többek között további fajtái még a lila bazsalikom (kevésbé édes, mint a közönséges bazsalikom), a citrom bazsalikom (citrom aromájú) és a thai bazsalikom (édesgyökér aromájú).

A bazsalikom ültetése

Ahhoz, hogy a bazsalikomunk már a termőidőszakának kezdetekor kifejlett termő növény legyen, a magokat nagyjából 6 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt kell elvetnünk, ami körülbelül március közepére esik. A szabadba történő kiültetéshez várjuk meg, amíg a talaj legalább 10 °C hőmérsékletűre felmelegedik, de a legjobb növekedés érdekében a 21 °C a legideálisabb, és az éjszakai hőmérséklet már nem csökken 10 °C alá. Megfelelően meleg hőmérséklet nélkül a bazsalikom nem fog jól megnőni, így ne hamarkodjuk el a kiültetést.

Bazsalikom a kertben, erkélyen

A bazsalikom a legjobban olyan helyen nő, ahol naponta 6-8 óra teljes napsütés éri, bár részleges napsütésben is jól fejlődik. A talajnak nedvesnek, de jó vízelvezetésűnek kell lennie. A bazsalikomot ültethetjük kertbe de kiválóan növekszik virágládában vagy megemelt ágyásban, mivel ezek jobb vízelvezetést tesznek lehetővé. Persze ha van hozzá kedvünk akár bazsalikomot erélyen is ültethetünk.

Ha a bazsalikomot kifejezetten főzés céljából termesztjük, a növényeket tiszta talajba ültessük, ne használjunk rovarölő szereket, és ültessük őket távol a felhajtóktól és a forgalmas utcáktól, hogy a kipufogógáz ne telepedjen rá a növények leveleire.

Bazsalikomok cserépben

A bazsalikom termesztése

A bazsalikommagokat vagy –palántákat körülbelül fél-egy centiméter mélyre és egymástól 25-30 centiméter távolságra vessük vagy ültessük. A növények körülbelül 30-60 centiméter magasra fognak megnőni. Nagyobb fajták esetén ültessük távolabb egymástól az egyes növényeket, akár 40-60 centiméter távolságra. A paradicsom remek szomszédja a bazsalikom növényeknek, jól megférnek és szépen növekednek egymás mellett.

Bazsalikom kertben

A bazsalikom gondozása

Ügyeljünk arra, hogy a bazsalikom talaja mindig nedves legyen, de ne vizes. A bazsalikom növények szeretik a nedvességet. Ha nagyon forró a nyár, használjunk talajtakarót a növények körül, amely segít megtartani a nedvességet és elnyomni a gyomokat.

Nyáron a száraz időszakokban bátran öntözhetjük a növényeket.

Miután a palánták meghozták az első hat levelüket, metsszük vissza a növényt a második levél felett. Ezzel arra ösztönözzük a növényt, hogy a szára kezdjen elágazni, így több levelet terem majd betakarításra. Minden alkalommal, amikor egy ágnak már hat-nyolc levele van, ismételjük meg az ágak visszavágását az első levélpárig. Körülbelül 6 hét elteltével csípjük le a középső hajtást, hogy megakadályozzuk a korai virágzást. Ha ennek ellenére mégis virágokat hoz a növény, egyszerűen csak vágjuk le őket. Ha várhatóan hidegre fordul az idő, vagy ha hirtelen fagy köszönt be, mindenképpen még előtte takarítsuk be a bazsalikomot, mivel a hideg hőmérséklet tönkreteszi a növényt.

Kártevők és betegségek

A bazsalikomot megtámadhatják csigák és meztelen csigák, ezeket szedjük össze a kertből, és pusztítsuk el őket. A levéltetvek szintén veszélyt jelenthetnek és megtámadhatják a bazsalikom levelét, azonban könnyű eltávolítani őket erős vízsugárral.

Betegségek közül a gyökérrothadás és a fusarium gomba okozta sorvadás, két gombás betegség okozhat kárt a bazsalikomban. Ezek a betegségek a növények egy-két nap alatt történő összeomlását és pusztulását okozzák. A gombás megbetegedések megelőzése és leküzdése érdekében ügyeljünk a talaj megfelelő vízelvezetésére és a levelek szárazon tartására. Távolítsuk el és pusztítsuk el a fertőzött növényeket a többi közül. Ügyeljünk rá, hogy négy egymást követő évnél többször ne ültessük a bazsalikom növényeket ugyanarra a helyre.

A friss bazsalikom felhasználása

A bazsalikom leveleit akkor kezdjük el szedni, amikor a növények elérik a 15-20 centiméteres magasságot. Amint a hőmérséklet eléri a 27 °C-ot, a bazsalikom javában nekiindul a burjánzásnak és ontani kezdi a leveleket.

Bazsalikom felhasználása

A levelek betakarítását kora reggel érdemes megtenni, amikor a levelek a legzamatosabbak. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen szedjük a leveleket, hogy ezáltal a nyár folyamán folyamatosan ösztönözzük a növény növekedését. Még akkor is szedjük le a leveleket, ha éppen nincs szükségünk rájuk, hogy a növény tovább fejlődhessen. A leszedett leveleket eltehetjük későbbi felhasználásra is. Ha rendszeresen szedjük a bazsalikomunkat, kb. tizenkét bazsalikom növényből hetente 4–6 csésze levelet is kaphatunk. A friss bazsalikomot felhasználhatjuk ételek, szendvicsek, pizzák ízesítésére.

Hogyan tároljuk a bazsalikomot?

A bazsalikom tárolásának legjobb módja a fagyasztás. A fagyasztás megakadályozza, hogy a növény elveszítse az ízének jó részét. A bazsalikom gyorsfagyasztásához csomagoljuk az egész vagy az apróra vágott leveleket légmentesen záródó, visszazárható műanyag zacskókba, majd tegyük a fagyasztóba.

Egy másik tárolási lehetőség a bazsalikom leveleinek szárítása, bár így az íz egy része elveszik. Ehhez csípjük le a leveleket a száruknál, és helyezzük őket jól szellőző és árnyékos helyre. Három-négy nap elteltével, ha a növények nem száradtak még ki teljesen, tegyük őket a sütőbe a legkisebb hőfokra, kissé nyitott sütőajtó mellett. Az egyenletes száradás érdekében ne felejtsük el megfordítani a leveleket és gyakran ellenőrizzük őket.

A bazsalikom gyógyhatása

A bazsalikom ételízesítőként a legnépszerűbb, azonban ezt az aromás gyógynövényt teákban és étrend-kiegészítőkben is használják, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.
Az édes vagy közönséges bazsalikomot a legszélesebb körben főzéshez használják, a táplálékkiegészítők és a gyógyteák fő bazsalikom típusa a szent bazsalikom, amely rokon, de különböző fajta.

Mivel a bazsalikomot általában kis mennyiségben használják, az egyetlen jelentős mennyiségű tápanyag, amelyet ennek ellenére is nyerünk belőle, az a K-vitamin.

A bazsalikomot nyugtató és keringés serkentő hatása miatt is használják.

Az édes és a szent bazsalikomnak is régóta van gyógyászati felhasználása. Néhány tanulmányt végeztek már a vércukorszintre és a stresszre gyakorolt előnyeire vonatkozóan, azonban további kutatásokra még szükség van a biztos eredményekhez.

A bazsalikom számos ételt feldob, köztük tésztákat, salátákat és szószokat is. Ha friss bazsalikomot használunk, a főzés vége felé adjuk az ételhez, mivel a hő elnyomja az ízét és színét. Szárított bazsalikomból a friss bazsalikom mennyiségének kb. 1/3-át használjuk az azonos ízélmény eléréséhez.