Fűszer- és gyógynövény

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Bazsalikom jellemzői

A bazsalikom melegkedvelő, illatos, zöldleveles gyógy- és fűszernövény, amely ízének köszönhetően sokféle ételbe remekül illik. Eredetileg Ázsiából és Afrikából származik. A mentafélék családjának tagja, és sokféle fajtája létezik. Leggyakoribb fajtája az édes (közönséges) bazsalikom, emellett többek között további fajtái még a lila bazsalikom (kevésbé édes, mint a közönséges bazsalikom), a citrom bazsalikom (citrom aromájú) és a thai bazsalikom (édesgyökér aromájú).

Bazsalikom ültetése

A bazsalikommagokat vagy –palántákat körülbelül fél-egy centiméter mélyre és egymástól 25-30 centiméter távolságra vessük vagy ültessük. A növények körülbelül 30-60 centiméter magasra fognak megnőni. Nagyobb fajták esetén ültessük távolabb egymástól az egyes növényeket, akár 40-60 centiméter távolságra. A paradicsom remek szomszédja a bazsalikom növényeknek, jól megférnek és szépen növekednek egymás mellett.

Bazsalikomok cserépben

Bazsalikom kiültetése

Ahhoz, hogy a bazsalikomunk már a termőidőszakának kezdetekor kifejlett termő növény legyen, a magokat nagyjából 6 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt kell elvetnünk, ami körülbelül március közepére esik. A szabadba történő kiültetéshez várjuk meg, amíg a talaj legalább 10 °C hőmérsékletűre felmelegedik, de a legjobb növekedés érdekében a 21 °C a legideálisabb, és az éjszakai hőmérséklet már nem csökken 10 °C alá. Megfelelően meleg hőmérséklet nélkül a bazsalikom nem fog jól megnőni, így ne hamarkodjuk el a kiültetést.

A bazsalikom a legjobban olyan helyen nő, ahol naponta 6-8 óra teljes napsütés éri, bár részleges napsütésben is jól fejlődik. A talajnak nedvesnek, de jó vízelvezetésűnek kell lennie. A bazsalikomot ültethetjük kertbe de kiválóan növekszik virágládában vagy megemelt ágyásban, mivel ezek jobb vízelvezetést tesznek lehetővé. Persze ha van hozzá kedvünk akár bazsalikomot erélyen is ültethetünk.

Bazsalikom kertben

Bazsalikom gondozása

Ügyeljünk arra, hogy a bazsalikom talaja mindig nedves legyen, de ne vizes. A bazsalikom növények szeretik a nedvességet. Ha nagyon forró a nyár, használjunk talajtakarót a növények körül, amely segít megtartani a nedvességet és elnyomni a gyomokat.

Nyáron a száraz időszakokban bátran öntözhetjük a növényeket.

Miután a palánták meghozták az első hat levelüket, metsszük vissza a növényt a második levél felett. Ezzel arra ösztönözzük a növényt, hogy a szára kezdjen elágazni, így több levelet terem majd betakarításra. Minden alkalommal, amikor egy ágnak már hat-nyolc levele van, ismételjük meg az ágak visszavágását az első levélpárig. Körülbelül 6 hét elteltével csípjük le a középső hajtást, hogy megakadályozzuk a korai virágzást. Ha ennek ellenére mégis virágokat hoz a növény, egyszerűen csak vágjuk le őket. Ha várhatóan hidegre fordul az idő, vagy ha hirtelen fagy köszönt be, mindenképpen még előtte takarítsuk be a bazsalikomot, mivel a hideg hőmérséklet tönkreteszi a növényt.

Bazsalikom felhasználása

A bazsalikom leveleit akkor kezdjük el szedni, amikor a növények elérik a 15-20 centiméteres magasságot. Amint a hőmérséklet eléri a 27 °C-ot, a bazsalikom javában nekiindul a burjánzásnak és ontani kezdi a leveleket.

Bazsalikom felhasználása

A levelek betakarítását kora reggel érdemes megtenni, amikor a levelek a legzamatosabbak. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen szedjük a leveleket, hogy ezáltal a nyár folyamán folyamatosan ösztönözzük a növény növekedését. Még akkor is szedjük le a leveleket, ha éppen nincs szükségünk rájuk, hogy a növény tovább fejlődhessen. A leszedett leveleket eltehetjük későbbi felhasználásra is. Ha rendszeresen szedjük a bazsalikomunkat, kb. tizenkét bazsalikom növényből hetente 4–6 csésze levelet is kaphatunk. A friss bazsalikomot felhasználhatjuk ételek, szendvicsek, pizzák ízesítésére.

Hogyan tároljuk a bazsalikomot?

A bazsalikom tárolásának legjobb módja a fagyasztás. A fagyasztás megakadályozza, hogy a növény elveszítse az ízének jó részét. A bazsalikom gyorsfagyasztásához csomagoljuk az egész vagy az apróra vágott leveleket légmentesen záródó, visszazárható műanyag zacskókba, majd tegyük a fagyasztóba.

Egy másik tárolási lehetőség a bazsalikom leveleinek szárítása, bár így az íz egy része elveszik. Ehhez csípjük le a leveleket a száruknál, és helyezzük őket jól szellőző és árnyékos helyre. Három-négy nap elteltével, ha a növények nem száradtak még ki teljesen, tegyük őket a sütőbe a legkisebb hőfokra, kissé nyitott sütőajtó mellett. Az egyenletes száradás érdekében ne felejtsük el megfordítani a leveleket és gyakran ellenőrizzük őket.

A bazsalikom gyógyhatása

A bazsalikom ételízesítőként a legnépszerűbb, azonban ezt az aromás gyógynövényt teákban és étrend-kiegészítőkben is használják, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.
Az édes vagy közönséges bazsalikomot a legszélesebb körben főzéshez használják, a táplálékkiegészítők és a gyógyteák fő bazsalikom típusa a szent bazsalikom, amely rokon, de különböző fajta.

Mivel a bazsalikomot általában kis mennyiségben használják, az egyetlen jelentős mennyiségű tápanyag, amelyet ennek ellenére is nyerünk belőle, az a K-vitamin.

A bazsalikomot nyugtató és keringés serkentő hatása miatt is használják.

Az édes és a szent bazsalikomnak is régóta van gyógyászati felhasználása. Néhány tanulmányt végeztek már a vércukorszintre és a stresszre gyakorolt előnyeire vonatkozóan, azonban további kutatásokra még szükség van a biztos eredményekhez.

A bazsalikom számos ételt feldob, köztük tésztákat, salátákat és szószokat is. Ha friss bazsalikomot használunk, a főzés vége felé adjuk az ételhez, mivel a hő elnyomja az ízét és színét. Szárított bazsalikomból a friss bazsalikom mennyiségének kb. 1/3-át használjuk az azonos ízélmény eléréséhez.

Kártevők és betegségek

A bazsalikomot megtámadhatják csigák és meztelen csigák, ezeket szedjük össze a kertből, és pusztítsuk el őket. A levéltetvek szintén veszélyt jelenthetnek és megtámadhatják a bazsalikom levelét, azonban könnyű eltávolítani őket erős vízsugárral.

Betegségek közül a gyökérrothadás és a fusarium gomba okozta sorvadás, két gombás betegség okozhat kárt a bazsalikomban. Ezek a betegségek a növények egy-két nap alatt történő összeomlását és pusztulását okozzák.

A gombás megbetegedések megelőzése és leküzdése érdekében ügyeljünk a talaj megfelelő vízelvezetésére és a levelek szárazon tartására. Távolítsuk el és pusztítsuk el a fertőzött növényeket a többi közül. Ügyeljünk rá, hogy négy egymást követő évnél többször ne ültessük a bazsalikom növényeket ugyanarra a helyre.