Sárgarépa termesztése

A kertben termesztett sárgarépa rendkívül zamatos és finom. Népszerű és tartós gyökérzöldség, amelyet sokfelé, különböző éghajlatú területeken is lehet termeszteni.

Sárgarépa jellemzői

Élettani igényei: fényigénye kicsi, hőigénye közepes, vízigényes szintén közepes. Tápanyagigénye átlagos, káliumból (K) igényel többet.

Táplálkozási értéke: jelentős karotintartalma mellett találunk benne vitaminokat (B1-, B2-, B6-, C-), kalciumot (Ca), foszfort (P) és 6% cukrot.

sárgarépa termesztése

Sárgarépa fajták

Termesztésre engedélyezett hazai fajták: Amsterdami, Arany, Chana, F1, Duna F1, Danvers, Fena F1, Fertődi korai F1, Fertődi vörös, Flakker, Kecskeméti arany, Keszthelyi hengeres, Párizsi vásár, Pronto F1, Rekord, Szupra, Una F1.

Kiskerti termesztésre ajánlott fajták:

Amsterdami: gyökere középhosszú, hengeres, kúposan hegyesedő, narancssárga színű. Fűtetlen fólia alá már ősszel elvethető.

Arany: szabályos répa alakú, felülete sima, narancsvörös; friss fogyasztásra és tárolásra is alkalmas fajta.

Fertődi korai F1: gyökere hengeres, csapott vállú, tompa végű, narancsvörös színű; korai szabadföldi termesztésre alkalmas, tenyészideje: 80-120 nap.

Fertődi vörös: gyökere széles vállú, lefelé egyenletesen keskenyedő, hegyben végződő, sötétvörös színű, tenyészideje: 180-220 nap.

Flakker (vörös óriás): nagy testű, gyökere lefelé keskenyedő, hegyes végű, narancssárga; téli tárolásra alkalmas fajta, tenyészideje : 180-220 nap.

Keszthelyi hengeres: gyökere hosszú hengeres, egyenletes vastagságú, tompa végű, narancsvörös; jól tárolható, tenyészideje: 180-220 nap.

Sárgarépa betakarítása

Sárgarépa vetése

Kedveli a mélyen művelt laza talajokat, ezért ősszel mélylazítást végzünk: 30-40 cm mélyen felássuk az ágyást és elgereblyézzük. Tavasszal, vetés előtt újra elgereblyézzük. Tavasszal, vetés előtt újra elgereblyézzük, és sima, gyommentes magágyat készítünk, különös figyelemmel a répa apró magjára.

Vetési ideje: március elejétől július közepéig vethetjük, a fajta tenyészidejétől függően.

Sor- és tőtávolság: 20 x 5 cm.

Vetési mélység: 2-3 cm.

répa vetése, ültetése
répa vetése

A magvakat sorba és szórva vetjük. Megkönnyíthetjük munkánkat, ha az elvetendő magmennyiséget (ami nagyon kevés) összekeverjük száraz homokkal. Vetés után az ágyást körülbakhatároljuk és síkfóliával letakarjuk.  A gyökérzöldségek magjának kelési ideje általában 3 hét (különösen rossz a kelése a petrezselyemnek). Ha a kelés ideje alatt egyszer is kiszárad a magágy, oda lesz a vetésük.

Ha az ágyást fóliával letakarjuk, megvédjük a kiszáradástól és lerövidíthetjük a kelési időt is. Kötöttebb talajon javasoljuk a gyökérzöldségek bakhátas termesztését, melyek előnye, hogy megvalósítható az árasztásos öntözés.

Az árasztásos öntözéssel biztosíthatjuk az állandó nedvességet a gyökerek számára, hogy jó minőségű, fajtára jellemző répákat kapjunk. Gyakran tapasztaljuk, hogy a répák, főleg a petrezselyem elágazó, gyenge növekedésű, deformált. Ennek oka a nem egyenletes vízellátás.

Sárgarépa gondozása

Talajmunka: megfelelő talajporhanyítás és a kikelt növények 2-3 lombleveles korban való ritkítását kell elvégeznünk. Ha a vivőanyaggal (homok) vetünk, jobban el tudjuk osztani a magvakat a vetőárokban, és így kevesebb növényt kell ritkítással eltávolítani. A tőszám beállítása után rendszeresen lazítjuk a talaj felszínét, a nedvesség megőrzése céljából is – ez 4-5 kapálást jelent.

Öntözés: közepes vízigényű, de folyamatos vízellátást igényel, ami biztosítja a sima, egyenletes répatest kifejlődését. A magvetés után, közvetlenül a fóliatakarás előtt kelesztő öntözést végzünk, finom porlasztással, nehogy kiverjük a magvakat. Ha a fóliával takarjuk az ágyást, nincs szükség sorlejelző növény vetésére.

sárgarépa ültetése

Betakarítás és tárolás

Szedés: a répát június elejétől november végéig folyamatosan szedhetjük, ha a különböző tenyészidejű fajták elérték a fogyasztási érettséget.

Tárolhatóság: a tárolásra szánt fajtát tenyészidőtől függően lomb nélkül tároljuk be, amikor elérte a fajtára jellemző tulajdonságokat, még a fagyok előtt. Veremben, pincében homokba rakva tavaszig eltarthatjuk.

Tartósítás: leveles-zöldségnek lefagyasztva és sóban is tartósíthatjuk.