Kerti növények

Békaliliom (Hottonia palustris)

A békaliliom vagy más néven mocsári békaliliom a kerti tavak egyik legszebb növénye. Virágainak formája a kankalint idézi. Lakásban és szabadban egyaránt tartható. Neveléséhez állóvízzel telt medencére van szükség.

A békaliliom jellemzői

Ezt a növényt voltaképpen “vízi kankalinnak” kellene hívnunk, hiszen  a kankalinfélék családjába tartozik. Az mindenesetre tény, hogy a békaliliom a létező vízinövények egyik legszebbike. Szabad ég alatt különösen szépen fejlődik vízzel telt gödrökben, savanyú talajú tavacskákban és állóvizekben. Előfordul azonban lassú áramlású patakok mentén is.

Az évelő növény legnagyobb része –  a gyökerek, a szár és a levelek – a víz alatt található. A virágszár 15-30 cm-re emelkedik ki a vízből.

Szép virágok

A békaliliomok csaknem egész évben szárak és levelek kibogozhatatlan összevisszaságának látszanak a vízfelszínen, kivéve a májust és a júniust, amikor is virágba borulnak.

A virágok rendszerint világoslila színűek, csak a kelyhek belseje sárga. Akad rózsaszín és fehér szirmú faj is. Öt sziromlevele van, akárcsak a kankalinnak. A virágok koszorúban helyezkednek el a száron, minden koszorú 3-8 virágból áll, egy-egy száron pedig 4-5 virágkoszorú található.

Kétféle szaporítási mód

Amikor nyolc hét után elhervadnak a természetes körülmények között fejlődő növény virágai, megduzzadnak a magtokok. Ekkor a természet különös színjátékba kezd: a virágszár olyan mélyen lehajlik a víz felszínére, hogy a magok a víz alatt érlelődjenek, miközben továbbra is a száron maradnak.

A szaporítás másik módja a következő. az üreges száron örvösen fejlődnek a finoman szeldelt keskeny levelek. A levelek hónaljából oldalhajtások nőnek, és azokból újabb levélrozetták ágaznak el. Ezek az oldalhajtások ősszel leválnak a szárról, és lesüllyednek a vízbe. A következő évben teljesen önálló növényként emelkednek a felszínre.

A békaliliom gondozása

Nyáron a békaliliom 15-25 °C-os hőmérsékletetű vízben növekszik. A telet akkor is átvészelheti, ha befagy a medence vize. Kedveli a fényt.

Ha a békaliliomot ládában vagy kosárban tartjuk, a tőzeg-homok keveréket ötévenként, tavasszal cseréljük ki.

Mihelyt a magtokok leváltak, vágjuk le a szárat. Mivel a békaliliom olykor meglepően terebélyesre nő, szükségessé válhat, hogy a növekedésnek erőteljes visszavágással gátat szabjunk.

Szaporítása

A növény magról vagy oldalhajtásokkal szaporítható. Ez utóbbiak a medence fenekén fekszenek. Mindkét módszer egyaránt sikerre vezethet. A szaporítás legkedvezőbb ideje a nyár, mert így a növény már a következő évben virágzik.