Kerti növények

Kínai lilaakác (Wisteria sinensis) a nyár hírnöke

A kínai lilaakác meleg, napos helyet igényel a ház déli vagy nyugati fekvésű falánál. A növény szívesen kúszik fel támasztékra, és tavasszal számos halvány lila virágfürttel örvendeztet meg bennünket.

A kínai lilaakác jellemzői

A szabadban növő kúszónövények között a kínai lilaakác nemcsak a legszebb, hanem a legkorábban virágzó is. Enyhébb éghajlatú vidékeken gyakran már április végén, május elején megjelennek nehéz, kékes virágfürtjei.

A kínai lilaakác (Wisteria sinensis) Kína déli területeiről származik, ezért nálunk is a meleg, szélvédett helyeket részesíti előnyben. Bár csúcshajtásai segítségével a növény felfelé kúszik, nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa magát a falnál. Támasztékra van szüksége, pergolára vagy spalírra, amelyre feltekeredhet.

A kínai lilaakác lombhullató kúszónövény. Évente 2-3 métert fut. Ha nem nyessük, akár 10-12 méterre is megnőhet.

A fiatal kínai lilaakác első virágainak megjelenésére akár három-öt évet is várnunk kell.

Nagy türelmet igényel

Ha a kertészeti áruházban fiatal kínai lilaakácot vásárolunk, ne számítsunk arra, hogy a következő évben már virágot is hoz. Általában eltelik néhány év, amíg az első virágok megjelennek. A növekedést azonban elősegíthetjük néhány trükkel. Itt elsősorban a jó vízáteresztő képességű, ugyanakkor tápanyagokban gazdag kerti földet kell megemlítenünk.

A növényt, mivel viszonylag gyorsan nő, elültetés után vágjuk vissza 20-30 cm-re. Ha a földjét mohával vagy szalmával letakarjuk, nem szárad ki olyan könnyen. A virágképződést elősegíthetjük azzal is, hogy a hosszú hajtásokat minden nyáron visszavágjuk.

Több szép faj

A dúsvirágú lillakác (W. floribunda) nagyobb és több virágot hoz, mint a kínai lilaakác, de virágzási időszaka később kezdődik. Virágfürtjei nagyon szépek és hosszúak. A virágok általában világoslila színűek. Ritkábban fordul elő a fehér virágú ‘Alba’ fajta, mivel nehezebben tartható. E fajta virágfürtjei különösen megnyúlnak.

Nem minden lilaakác virágzik gazdagon. Sok virágot hoz viszont a kínai lilaakác ‘Profilic’, és a dúsvirágú lilaakác ‘Issai’ és ‘Issai Perfect’ fajtája

Kínai lilaakác gondozása

A meleg és napos helyeket kedveli. A legjobb, ha déli vagy nyugati fekvésű fal mellé ültetjük.

Öntözés és tápanyag

Ha védett teraszon tarjuk kevés esővíz jut el a gyökereihez, hetente legalább egyszer öntözzük meg. A nyári időszakban sok vizet igényel, mivel sokat párologtat. Évente 2-3 alkalommal adjunk neki tápoldatot.

Föld

Jó kerti talajba ültessük. A kemény agyagos talajt javítsuk fel tőzeggel és mésszel. Átültetnünk nem szabad.

Nyesés

Minden évben vágjuk vissza, és ritkítsuk meg. Erre a virágzás utáni időszak, az augusztus a legmegfelelőbb.

Környezet

Mivel a kínai lilaakác erőteljes növekedésű kúszónövény, önállóan a legszebb. Virágzó hajtásai jól mutatnak a lépcső korlátja mellett is.