Hagymás virágok

Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)

Az igénytelen berki szellőrózsa megfelelő helyen hamarosan nagy felületet borít be.

Berki szellőrózsa jellemzői

A berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) vadon Nyugat-Európa laza árnyékot adó erdeiben, tisztások szélén vagy cserjék tövében él, sokan az egyik legszebb vadnövénynek tartják. Nem túl száraz talajban, tavasszal napos, majd nyáron félárnyékba boruló helyen érzi jól magát. Ha megfelelő életfeltételek mellett zavartalanul fejlődhet, hamar sűrű virágszőnyeget alkot.

A hajtások a föld alatt vízszintesen húzódó, kissé megvastagodott, barna színű rizómából fejlődnek, amely a növény többi részéhez hasonlóan mérgező és bőrirritációt okozó protoanemonint tartalmaz , amelyet nyílméregnek is használtak. Az érzékeny bőrűek a növény körüli munkavégzés közben viseljenek kesztyűt.

Mélyen karéjos levelei hármasan osztottak, és hármasával  helyezkednek el a hosszú, vékony levélnyeleken.

A vad faj virágai az időjárástól függően márciustól májusig nyílnak, átmérőjük elérheti a 2 cm-t. A csésze alakú, krémfehér virágok hat vagy ennél is több szirmúak, középrészükön élénksárga porzók találhatók. A szirmok külső oldala rózsaszín és  ibolyalila  színnel árnyalt. A növény mindössze 10-20 cm magasra nő.

A kertészetekben három fajtáját árusítják: az ‘Alba Plena’ apró, fehér, telt virágú, a ‘Robinsoniana’ egyszerű, de nagyobb méretű, halványlila virágú, a ‘Rosea’ pedig kicsi, halvány-rózsaszín , ugyancsak egyszerű virágokat hozó fajta.

Berki szellőrózsa ültetése

A berki szellőrózsa laza árnyékot adó helyeken, nyirkos, humuszos talajban kiválóan fejlődő és egyszerűen gondozható évelő. Vad jellegű talajtakarónak fák és cserjék alá az alapfaj és mindhárom korábban említett fajta alkalmas. A növények rövid időn belül sűrű szőnyeget alkotnak.

Félárnyékos ágyások szegélyezéséhez szintén használják, de burjánzása és erőteljes terjedése miatt idővel gondot okozhat.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz

1. A frissen vásárolt rizómát ültetés előtt egy éjszakára áztassuk meleg vízben.

2. A fák és cserjék alatt vágjunk ki gyeptéglákat egymástól különböző távolságra, majd hajtsuk vissza őket.

3. Ültetőkanállal lazítsuk fel a talajt anélkül, hogy a fás növények gyökereit megsértenénk, és keverjük hozzá egy lapátnyi komposztot.

4. Helyezzük a rizómákat vízszintesen a talajba 5 cm mélyre egymástól 10-15 cm távolságra. Munka közben viseljünk kesztyűt.

5. Takarjuk be a rizómákat földdel, majd hajtsuk vissza a gyeptéglákat, és óvatosan nyomkodjuk meg őket. Pálcákkal jelöljük az ültetési helyeket.

6. Öntözzük meg a rizómák körüli talajt. Hagyjuk zavartalanul fejlődni a növényeket. A gyepet csak a levelek visszahúzódása után nyírjuk.

Gondozása

A berki szellőrózsa egyszerűen gondozható hagymás növény. Márciustól májusig virágzik. Lombhullató növények alatt, tavasszal napos, nyáron félárnyákos helyen érzi jól magát. Humuszos, enyhén nyirkos talaj, amely lehetőleg legyen meszes. Ideális a homokos-agyagos lombföld.

Ősz – ültetés és szaporítás

Ősszel ültessük el a rizómákat 5 cm mélyre, egymástól 10-15 cm távolságra. Szaporításhoz az idősebb állományokat ásóvillával óvatosan szedjük fel, osszuk több részre és az egyes részeket azonnal ültessük el újra. Esetleg az érett magokat vessük el hideg-ágyásba. Hideg hatására csíráznak.

Tavasz – gondozás

Tartós szárazság idején öntözzük meg. Külön trágyázásra nincs szükség. Lehetőleg hagyjuk zavartalanul fejlődni a növényeket. A leveleket ne vágjuk le, várjuk meg, amíg maguktól elszáradnak. Csodálatos virágszőnyeggel hálálja meg a gondoskodást. Az erősebb magoncokat tavasszal ültessük át.

Kártevők és betegségek

Ellenálló növény. ritkán támadják meg betegségek. Csak a csigák rágcsálják előszeretettel a finoman szeldelt zsenge leveleket. Este vagy kora reggel gyűjtsük össze őket, vagy állítsunk fel sörcsapdákat.