Kínai liliom (Lilium davidii)

Kínai liliom (Lilium davidii)

Az elegáns liliom narancssárga virága a turbánlilioméhoz hasonlít.

Kínai liliom jellemzői

A kínai liliom (Lilium davidii) Kína hegyvidéki területeiről származik. Egyszerűen gondozhatók, ezért kezdő kertészek is örömüket lelhetik bennük. Turbánliliomhoz hason1ó virágzata skarlát- vagy narancsvörös színű. A szagtalan virágok a magas, erős kocsányból vízszintesen kiágazó, hosszú virágszárak végein egyesével csüngenek.

Legalacsonyabb változata a mindössze 1 m magasra növő, a többi változatnál kevésbé ellenálló alacsony kínai liliom (Lilium davidii var. unicolor). A magas változatok, például a nagyvirágú kínai liliom (Lilium davidii var. macranthum) és a magas kínai liliom (Lilium davidii var. willmottiae) 1,5-1,8 méterre is megnyúlhatnak. Virágaik narancsvörösek, befelé sötétedő pettyekkel.

Kínai liliom ültetése

A kínai liliomot mindig alacsony növényekkel társítsuk, amelyek beárnyékolják a tövét. Egy csoportba legalább 5-7 tövet ültessünk. A napos fekvést és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli. Más liliomokkal ellentétben meszes talajon is megél.

Különösen jól érvényesül teraszok közelében, szalagágyak vagy virágszigetek hangsúlyos növényeként, illetve sötétzöld lombozatú bokrok, például puszpáng (buxus), tiszafa vagy magyal előterében, amelyek kiemelik a virágok különleges szépségét. Nagyobb dézsában az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetjük. Fagymentes helyen, a házban teleltessük.

Ültetés lépései

1. Ássunk 30 cm mély ültetőgödröt. Az aljára terítsünk homokot 3-5 cm vastagságban, szórjunk rá földet, és középen kupacoljuk fel.

2. Verjük le a támasztékot. A hagymákat csúcsukkal felfelé, ferdén helyezzük a földkupacra. A gyökereket egyenletesen terítsük szét.

3. Szórjunk a hagymákra homokkal kevert földet, és nyomkodjuk le. Öntözzük meg állott vízzel.

4. Terítsünk az ültetőhelyre 10 cm vastagságban komposztot vagy érett trágyát, így a fagy nem károsítja a hagymákat.

Gondozása

A kínai liliom egyszerűen gondozható hagymás növény. Júliustól augusztusig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmasak. Szereti a napfényt. Ideális esetben a virága a napon, töve az árnyékban van. Jó vízáteresztő talaj. A pangó talajvíz végzetes a növény számára, csak a homokos-agyagos, tápanyagban gazdag, meszes talajt kedveli.

Ősz – ültetés

Ültessük el a hagymákat. 5 cm vastagon takarjuk be a talajt.

Tavasz – trágyázás és öntözés

Amint megjelennek az első hajtások, adjunk a növényeknek műtrágyát. Öntözzünk bőségesen a virágzásig. Védjük a hajtásokat a kései fagyoktól.

Nyár – trágyázás és gondozás

Takarjuk be a talajt, és karózzuk ki a növényeket. Virágzás előtt trágyázzunk újra.

Következő ősz – teleltetés

A szárakat vágjuk vissza 15 cm-re. Terítsünk a tövekre vastag réteg komposztot, érett istállótrágyát vagy lombot.

Kártevők és betegségek

Az élénkpiros színű, 8 mm hosszú liliombogarak májustól júniusig rakják le narancssárga petéiket a levelek fonákjára. A bogarak és sárga lárváik kirágják a leveleket és a virágokat. Azonnal szedjük le a kártevőket!