Hagymás virágok

Darwin-tulipán

A Darwin-tulipán lenyűgöző magas, erős száron ülő, nagy virágokkal.

Változatok

A Darwin-tulipán április végétől májusig virágzik a fehér, sárga, narancs, piros és rózsaszín összes árnyalatában, gyakran fekete alappal vagy kétszínű erezettel. A virágszirmok elegáns kelyhet alkotnak, amely napfényben széles csészévé nyílik.

A Darwin-tulipán hazája Hollandia. A legismertebb fajták egyike a nagy, skarlátvörös virágú ‘Hollands Glory’. Apeldoorn városából származik a narancspiros ‘Apeldoorn’, a sárga ‘Golden Apeldoorn’, valamint a kétszínű ‘Beauty of Apeldoorn’ és ‘Striped Apeldoorn’ fajta.

Kedvelt fajta a klasszikus piros ‘Spring Song’, a sárga ‘Jewel of Spring’ és a krémszínű ‘Ivory Floradale ‘.  Rendkívül bájos az ‘Elizabeth Arden’ rózsaszín, enyhén lila árnyalatú virágával. Nagyon látványos a ‘Big Chief’ nagy virágaival, amely először ezüstös-rózsaszínű, majd később korallpirosra változik.

Ültetése

A színes Darwin-tulipánok mindig színpompás látványt nyújtanak. Vágott virágnak kiválóan alkalmasak nagy viráguknak és erős száruknak köszönhetően.

Virágágyásban is nagyon mutatósak e stabil és erős tulipánok. A legszebb hatást akkor érjük el, ha nagy, egységes csoportokba ültetjük őket, de tarka képeket is varázsolhatunk, például a különböző ‘Apeldoorn’ fajtákkal. A kereskedelemben gyakran már eleve egymással összhangban lévő színű keverékeket árulnak.

Örökzöld cserjék alkotta háttér előtt különösen szépen ragyognak az élénk színek. Ügyeljünk arra, hogy olyan évelő vagy egynyári virágokat ültessünk a tulipánok elé, amelyek levelei eltakarják a virágzást követően visszahúzódó tulipánleveleket.

Ültetés lépései

1. Ültessük el a hagymákat szeptemberben vagy októberben. A talajt 30 cm mélyen lazítsuk fel.

2. 12 hagymának ássunk 20 cm mély, 40 cm széles átmérőjű gödröt. Töltsünk bele 2,5 cm vastag homokréteget.

3. Szórjunk rá egy kevés földet, a hagymákat helyezzük el egymástól 15-20 cm-re, és enyhén nyomjuk őket a földbe.

4. Töltsük fel a gödröt földdel, és kissé nyomkodjuk le. Alaposan öntözzük meg, hogy a hagymák jól beágyazódjanak.

5. Tavasszal terítsünk szét virágzást serkentő műtrágyát. Az elhervadt szárakat vágjuk le. A leveleket hagyjuk visszahúzódni.

Darwin-tulipán gondozása

A Darwin-tulipán egyszerűen gondozható hagymás növény. Április és május között virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Teljes napfényben virágzik a legjobban, de egy kevés árnyékot is elvisel. Semleges, enyhén savas talajt kedveli. Legjobb a homokos agyag, a kötött talajban a hagymák elrothadnak.

Tavasz – trágyázás és gondozás

Amint megjelennek a tulipán első hajtásai, trágyázzunk szaruliszttel vagy virágzást serkentő műtrágyával. A hervadt virágokat vágjuk le. A leveleket hagyjuk meg, hogy a hagymák nyugodtan megérhessenek és tápanyagokat raktározhassanak. Ha néhány év múlva a tulipánok kevésbé szépen virágoznak, vegyük ki a hagymákat a földből a levelek visszahúzódása után, tisztítsuk meg és tároljuk őket száraz helyen. Ősszel újra ültessük őket máshova.

Ősz – ültetés

Ültessük a hagymákat csoportosan jó vízáteresztő, istállótrágyával (nem frissen) kezelt talajba, 10-15 cm mélyre, egymástól 15-20 cm-es távolságra.

Kártevők és betegségek

Kötött talajon feketerothadás léphet fel. E gombabetegségnél sötét, rothadó helyek jelentkeznek a szár tövében, a hagymatövön és a külső pikkelyleveleken. A levelek elsárgulnak, a szár eldől. A fertőzött növényeket semmisítsük meg, és öt évig ne ültessünk a helyükre hagymás növényt.