Hagymás virágok

Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum)

Akár más növényekkel társítjuk, akár önállóan ültetjük, mindig magára vonja a figyelmet.

Fürtös gyöngyike jellemzői

A rendkívül egyszerűen gondozható fürtös gyöngyike virágai ragyogó kékek, ibolyaszínűek vagy fehérek. Több fajtája van: a koraiak áprilistól májusig, a későiek májustól júniusig virágoznak.

A kertekben leginkább a korai virágzású örmény gyöngyikével (Muscari armeniacum) találkozhatunk. A fajtától függően eltérő árnyalatú kék virágok a fűszerű levelek fölé emelkednek. A legismertebbek a telt virágú ‘Blue Spikc’, a ‘Cantab’ és az égszínkék virágú ‘Heavenly Blue’.

Az ugyancsak korai virágzású epergyöngyike (Muscari botryoides) virágainak széle fehér, de az ‘Album’ fajta virágai tiszta fehérek.

A kései virágzású fajok egyik képviselője az üstökös gyöngyike (Muscari comosum), melynek  tollszerű fürtvirágzata szokatlan látványt nyújt.

A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifiolium) leveleinek alakjáról kapta a nevét. Különlegességét tavasszal nyíló, kétszínű – felül kék, alul ibolyaszínű – virágzata adja.

Ültetése

A fürtös gyöngyikét mindig csoportosan telepítsük, így biztosan jól érvényesül. Lombos fák és cserjék tövében nagyon elterjedhet. Itt is elegendő fényt kap a virágzáshoz, mivel lombfakadás előtt nyílik. Sárga virágú aranycserje tövében szinte izzanak a virágai. Sziklakertbe kisebb csoportokban ültessük, némi távolságot tartva a szomszédos növényektől, hogy díszes lombozatuk is érvényesülhessen. Kora tavaszi ágyásban a kék különböző árnyalatai jól illenek a tulipánokhoz és nárciszokhoz. Ládában és dézsában ugyanolyan elbűvölően mutat, mint virágágyásban.

Ültetés lépései

1. Hogy tavasszal a fák tövében elterjedjen, ősszel ássunk ki több nagyobb gödröt, és csoportokban ültessük el a hagymákat.

2. Lazítsuk fel a talajt ásóvillával 15-20 cm mélyen, dolgozzunk bele komposztot és csontlisztet, majd gereblyézzük simára a felületet.

3. A hagymákat csúcsos végükkel felfelé, egymástól 7,5 cm távolságra, 5-10 cm mélyre ültessük. Több hagyma kerüljön egy csoportba.

4. Óvatosan lapátoljunk földet a hagymára, hogy ne mozduljanak el és ne nyomódjanak össze. Öntözés után takarjuk a talajt avarral.

5. A fürtös gyöngyike leveleit ne vágjuk le. Várjuk meg amíg elszáradnak. Az elsárgult leveleket késő tavasszal gereblyézzük össze.

Gondozása

A fürtös gyöngyike egyszerűen gondozható hagymás növény. Áprilistól júniusig virágzik. Napos helyen gazdagon virágzik, de félárnyékos helyre is ültethetjük. Humuszos, jó vízáteresztő, tavasszal nyirkos talajt kedveli. A növekedési időszakon kívül a hagymák száraz, pangó víztől mentes helyen érzik jól magukat.

A fürtös gyöngyike nem kedveli az ásványi trágyát. A tápanyag-utánpótlás érdekében tavasszal adjunk neki komposztot.

Kora ősz – ültetés

Egészséges hagymákat vásároljunk, amint megjelennek a piacon, Azonnal ültessük el őket.

Ősz – hajtatás a házban

A hagymákat ültessük cserepekbe. Három hónapig sötét, hűvös, majd világos, hűvös helyen tároljuk őket.

Tavasz – a levelek leszáradása

Elvirágzás után ne vágjuk le a leveleket. Várjuk meg, amíg maguktól elsárgulnak.

Kora nyár – szaporítás

A fürtös gyöngyike gyorsan elterjed. Nagy állományokat képez, amelyek évről évre virágoznak. Osszuk szét a hagymákat, ha szaporítani akarjuk őket.

Kártevők és betegségek

A fürtös gyöngyike ellenáll a betegségeknek. Pangó talajvizes helyen azonban megtámadhatja a hagymatőrothadás (barna, fekete rothadási helyek). Ilyenkor mielőbb ássuk ki, és semmisítsük meg a hagymákat. Erre a helyre többet ne ültessünk hagymát.