Sárga nárcisz (Narcissus pseudonarcissus)

Sárga nárcisz (Narcissus pseudonarcissus)

A sárga nárcisz élénksárga színe felélénkíti a kertet.

Sárga nárcisz jellemzői

A sárga nárcisz (Narcissus pseudonarcissus) vagy más néven  csupros nárcisz, jellegzetes mellékpártája olyan hosszú vagy még hosszabb, mint az őt körülvevő lepellevelek. A nárciszok ellenálló és hosszú életű növények. Száranként egy virágot hoznak, némely fajta enyhén illatos. Színük alapvetően napsárga, de vannak egyszínű fehér vagy kétszínű: fehér és narancssárga vagy fehér és rózsaszín szirmú fajták is.

Régóta ismert sárga virágú fajták a ‘Dutch Master’, a ‘Golden Harvest’ és a XIX. századból származó ‘King Alfred’. Fehér virágú fajták a hófehér virágú ‘Cantatrice’ , az inkább krémszínű lepellevelű ‘Mount Hood’ és az ‘Empress of lreland’. A kétszínű fajták mellékpártái és lepellevelei eltérő színűek. A ‘Bravour’ fajta hófehér lepellevelei sárga mellékpártát fognak közre, a ‘Spellbinder’ fajta esetében a színek fordítva mutatkoznak. A ‘Glenfarclas’ és a ‘Fortissimo’ lepellevelei sárgák, mellékpártáik narancssárgák.

csupros nárcisz
csupros nárcisz

Sárga nárcisz ültetése

A csupros nárcisz sokáig él és idővel hatalmas állományokat alkot. Ágyásba ültetve szegélyezheti a házhoz vezető utat, vagy az előkertben jelezheti a tavasz beköszöntét. Évelőágyban középre vagy a háttérbe ültessük, így leszáradó leveleit később eltakarják az évelők. Az egyszerűen gondozható csupros nárcisz (sárga nárcisz) könnyen elterjed a kertben. Ha tavasszal napfény éri, nyáron pedig árnyékban áll, éveken át szaporodik.

A hagymákat lehetőleg csoportosan ültessük el, hogy fűnyíráskor könnyebben kikerülhessük őket. A nárcisz leveleit ugyanis elvirágzás után nem vághatjuk le, meg kell vámunk, amíg elszáradnak és visszahúzódnak.

Ültetés lépései

Ültetési idő: kora ősz

1. Ássunk az ágyásokba vagy a gyepbe 40 cm átmérőjű ültetőgödröket 7-7 hagyma elültetéséhez.

2. Az ültetőgödör 30 cm mély legyen. A talajhoz keverjünk egy vödörnyi érett komposztot.

3. Töltsünk a gödrök aljára 15 cm földet, majd helyezzük el bennük a hagymákat csúcsukkal felfelé (tőtávolság 15-20 cm).

4. Szórjuk a maradék földet a hagymákra, és ásóval vagy ültetőkanállal nyomkodjuk meg a talajt. Öntözzük meg és jelöljük pálcákkal.

5. Tavasszal kihajtáskor trágyázzuk meg a töveket. Az elnyírt virágokat szedjük le. A leveleket hagyjuk leszáradni és visszahúzódni.

Gondozása

A sárga nárcisz (csupros nárcisz) egyszerűen gondozható hagymás virág. Márciustól májusig nyílnak. Vágott virágnak is alkalmas. A csupros nárcisz tavasszal a napos, nyáron a félárnyékos helyet kedveli. Tápanyagban gazdag talajt igényel. Tavasszal tartsuk nyirkosan a talajt, de kerüljük a pangó vizet. A növények jól viselik a nyári szárazságot.

Kora ősz- ültetés és hajtatás

Ültessük el a hagymákat, és cserépbe is tegyünk néhányat hajtatáshoz. Az edényeket süllyesszük az ágyásba. Novemberben ássuk ki, vigyük be a lakásba, és tegyük hűvös, napos ablakpárkányra. Így már télen hozzák virágaikat.

Tavasz – trágyázás és tisztítás

Amikor kihajtanak a hagymák, keverjünk a talajhoz szerves trágyát. Az elnyílt virágokat mindig szedjük le.

Nyár – tisztítás és tőosztás

A leveleket csak akkor vágjuk le, ha elsárgultak. Az elburjánzott nárciszokat fűnyíróval is levághatjuk. Ássuk ki az idősebb hagymákat, válasszuk le róluk a fiókhagymákat, és ültessük el vagy őszig tároljuk őket.

Kártevők és betegségek

A visszamaradt fejlődés, a virágbeszáradás és az elsárgult levelek nárciszlégy jelenlétére utalnak. Kövér férgei berágják magukat a hagymák belsejébe, és ezáltal a növény energiaközpontját károsítják. A fertőzött töveket ássuk ki és semmisítsük meg.