Kerti növények

Petúnia (Petunia)

A petúnia virágok lehetnek foltosak, csíkosak vagy egyszínűek –  a petúniák erőteljes színeket varázsolnak a kertbe.

Petúnia fajták

A petúnia (petunia) számtalan hibridjének virágai erőteljes színűek, sőt akarnak közöttük kétszínűek is. Léteznek mintás virágú változatok is: ezek szegéllyel vagy szemmel mintázottak, illetve erezettek vagy csillagokkal díszítettek.  A tölcséres virágok lehetnek nagyok vagy aprók, egyszerűek vagy duplák, rojtosak vagy fodrozottak. Nagyon bőségesen és hosszan virágzik, májustól az első fagyokig.

A legtöbb petúnia 20-30 cm magasra nő, a hajtások azonban 80-180 cm hosszúak is lehetnek.

Petúnia virág
Petúnia virág dézsában

Petunia multiflora

A petunia multiflora F1 hibridek nagyon dús virágúak és jól bírják az esőt. Hajtásaik akár 80 cm hosszúra is megnőnek.

Petunia Grandiflora (kerti petúnia)

Petunia Grandiflora F1 hibridek hatalmas, egyszerű vagy telt virágokat hoznak és bokrosan nőnek. Ezek a fajták általában a kerti petúniák.

Kerti petúnia (Petunia Grandiflora)

Petunia Surfinia (csüngő petúnia)

A Petunia Surfinia (csüngő petúnia) hibridek valóságos virágcsodák, hajtásaik akár 180 cm hosszúak is lehetnek. Ellenállnak esőnek, szélnek, betegségnek, de állandó locsolást és hetenkénti rendszeres trágyázást igényelnek.

A Petunia Surfinia (csüngő petúnia)

Petúnia gondozása

A tűző napfényt szereti. Ne ültessük a petúniát bokrok, illetve fa alá vagy egyéb árnyékos helyre, mert közvetlen napfényben sokkal jobban fejlődik. Nem megfelelő fényviszonyok esetén a petúnia virágzása akár egy hónapot is késhet.

A petúnia a vízáteresztő, humuszos, termékeny talajt igényel amelynek pH értéke enyhén savanyú 5,5 – 6,5 értékű.

Ha alacsonyabb, tömöttebb növényt szeretnénk, rendszeresen vágjuk vissza a szárat a felére.

Petúnia gondozása cserépben

Kora tavasz – vetés

Március elején a lakásban vessük el a magokat. Ne fedjük földdel, csak enyhén nyomkodjuk be őket. Amikor a palántának már 3-4 levele van, ültessük át préselt tőzegcserépbe.

Késő tavasz – ültetés

A magoncot meleg napokon vigyük ki a szabadba, de ne érje közvetlen napfény. Este újra vigyük be. Május közepétől kiültethetjük a szabadba.

Nyár és ősz – trágyázás és eltakarítás

Öntözzük a petúniát kéthetente tápoldatos öntözővízzel. Rendszeresen távolítsuk el a hervadt virágokat. Amikor a növény az első fagy után elpusztul, tegyük a komposztba.

Az edényben nevelt petúniát rendszeresen öntözzük. Ez ellenállóvá teszi a levéltetűvel és az üvegházi mosolytetűvel szemben.

Petúnia ültetése

Olyan palántákat vegyünk melyek bimbóin már látszik a szín. Így biztosak lehetünk benne, hogy a kívánt árnyalatot kapjuk. Ne válasszunk magasan szárba szökkent, gazdagon virágzó növényt, mert általában nem lesz elég terebélyes.

Petúnia palánta ültetése

Hova ültessük?

A petúniák élénk színű, folyamatosan virágzó növények. Egész nyáron díszítik a kertet, az erkélyt vagy a teraszt.

A bokrosan növő fajtákat virágágyásokba vagy szegélynövényként ültethetjük a kertben. Különösen szépen mutatnak a falhoz vagy rézsűbe ültetett csüngő petúniák. A terebélyes Surfinia hibrideket talajtakaró növénynek is ültethetjük a napos ágyásokba, melyeket így nemsokára virágszőnyeg borít. A dézsába, ládába vagy ámpolnába ültetett petúnia nyáron az erkély vagy a terasz dísze lesz.

Az ültetés lépései

TIPP: a láda aljára helyezett szúnyoghálóval megakadályozhatjuk, hogy a virágföld kifolyjon a vízelvezető lyukakon.

Mit ültessünk mellé?

A többi növény színe harmonizáljon a petúniák erőteljes színével. Tanácsos vagy csak hideg vagy csak meleg színeket kombinálni. A fehér virág minden petúniához illik.

Virágágyásokba és szegélynövényként: vidám nyári színkavalkádot teremthetünk sötétkék petúnia, sárga kúpvirág (Rudbeckia) és skarlátpiros zsálya (Saluia coccinea) összeültetésével.  A sárga büdöske és a fehér petúnia világos és derűs hatást kelt.

Ládában és függő virágtartóban jól mutat a fehér muskátli piros petúniával és lobéliával (Lobelia). A Surfinia hibridek különösen jól érvényesülnek a kakassarkantyú  (Plectrantbus coleoides) vagy a borostyán mellett.

Petúnia betegségei

A petúnia ellenálló növény, csak ritkán támadják meg betegségek (mozaikvírus, levéltetű). A csigák azonban nagyon kedvelik, ezért a kiültetés után azonnal állítsunk fel csigacsapdákat, és szórjunk a növény köré hamut vagy tojáshéjat.