Kerti növények

Bíborka (Gomphrena globosa) virág gondozása

A bíborka kedves nyári virág. Golyószerű virágzata kissé a lucerna virágaira emlékeztet. Meleg nyarakon a kertben érzi magát a legjobban. Erkélyen és világos helyen a lakásban egyaránt nevelhetjük.

A bíborka bemutatása

A bíborkát (Gomphrena globosa) sokféleképpen ültethetjük. Ha a magoncokat egyesével cserepekbe ültetjük, és az ablakpárkányon helyezzük el, egész nyáron gyönyörködhetünk a virágokban. Természetesen a kertben is elültethetjük őket csoportosan.

Ősszel megszáríthatjuk, és télire szárazvirág csokrokba köthetjük.

Sokszínű

A leggyakrabban a lila virágú fajtával találkozhatunk, de számos egyéb színű változat is létezik. Sokszor kínálnak tarka színkeverékeket G. haageana néven eladásra.

Több fajta

A bíborka alapfaja kb. 30 cm magas, de van egészen alacsony növésű nemesített fajtája is, a ‘Nana compacta’, amely csak 15 cm magasra nő. Lakkszerűen csillogó virágai júliusban kezdenek nyílni.

A tudomány növénye

Kísérleti kertészetekben és laboratóriumokban vírusbetegségek kimutatására használják a bíborkát, ugyanis ezen a növényen a fertőzés jelei igen rövid időn belül láthatóvá válnak. Ennek köszönhetően a hajtatóházakban elég korán megkezdődhet a védekezés a többi növény megóvása érdekében.

Szárított virágnak is alkalmas

Amennyiben szárított csokrokba szeretnénk kötni a bíborkát, csak a kinyílt virágokat vágjuk le. A virággömbök nagyon tartósak.

Bíborka, szárazvirág csokor

Bíborka gondozása, igényei

A bíborka mintegy 30 cm magasra nő. Ha idejében visszacsípjük a hajtáscsúcsokat, sűrű, bokros növekedésű növényünk lesz. Nem érdemes teleltetni.

Virág

Golyószerű virágai a lucerna virágaihoz hasonlítanak. Színük a pirostól a rózsaszínűn és a lilán át a fehérig terjed. Nincs illatuk.

Fény és hőmérséklet

A magvetést követően nem igényel meleget, de a 8-10 °C-nál hűvösebb levegőt sem szereti. Nyáron meleg, napos helyen fejlődik a legjobban.

Öntözés

Ha a cserépben nevelt növények növekedésnek indulnak, hetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot. Ügyeljünk rá, hogy földjük mindig nyirkos legyen.

Föld és átültetés

Tápanyagokban gazdag virágföld és homok 3:1 arányú keverékébe ültessük. Egyéves növény, ezért nem kell átültetnünk.