Kerti növények

Szálkás zöldhúr (Sagina subulata) gondozása

Az alacsony növekedésű szálkás zöldhúr vadon nő Délnyugat- és Közép-Európában, valamint a hűvös éghajlatú Svédországban és Norvégiában is. Zöld növénypárnát képez, amit nyáron apró, fehér virágok borítanak.

A szálkás zöldhúr bemutatása

A szálkás zöldhúr alacsony növésű és nem hivalkodó külsejű, de szép, dús zöldje üde frissességet áraszt. Egy kis szerencsével, ha gondosan öntözzük és tápoldatot is adagolunk az öntözővízbe, rövidszárú, apró, fehér virágokkal is megörvendeztet bennünket.

A virágzó növény úgy néz ki, mint egy zöld tűpárna, amelybe sok kis fehér gombostűt szúrtunk.

Tartható a szabadban is

Fagytűrő, ezért nálunk a szabadban is áttelel. Nyugodtan nevelhetjük tehát a teraszon, az erkélyen vagy a kertben is, de csak napfényes vagy félárnyékos helyen. Ültethetjük a járólapok közé, esetleg az északi fekvésű sziklakertbe, vagy szegélynövénynek a virágágyás előterébe. Nagyon jól mutat cserépben vagy tálban nevelve az ablakpárkányon is.

Télen is zöld

A hosszú, kúszó növésű szárakon lévő, kis tű alakú, levélrozettát alkotó levelei télen is zöldek maradnak. Gyorsan zöld párnát képez, és hamar benövi a cserepet. Akkor is szép, amikor nincsenek virágai.

A szálkás zöldhúr kiválóan alkalmas magasabb növények aljnövényzeteként talajtakarónak, de remekül érvényesül egyesül is.

A szálkás zöldhúr igényei, gondozása

A szálkás zöldhúr szőnyegszerű fűpárnát képez, amely csupán néhány centiméter magasságúra nő.

Virág

Apró, fehér virágai június-júliusban rövid szárakon nyílnak. Enyhén illatosak.

Fény, hőmérséklet

Hűvös helyen érzi magát a legjobban. Nem kedveli a perzselő napsütést.

Öntözés és tápanyag

A növekedési időszakban, tavasszal és nyáron, bőséges öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel. Télen mérsékelten öntözzük, de soha ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni.

Föld, átültetés

Laza, homokos-kavicsos földkeverékbe ültessük, és mindig gondoskodjunk megfelelő vízelvezető rétegről. Háromévenként, tavasszal ültessük át.