Kerti növények

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) gondozása

A szerény erdei talajnövényből pompás fajok keletkeztek a nemesítés során – olyan kankalinok, amelyek a lakásban és később a szabadban is élénk színekben díszlenek.

A tavasz hírnöke

A nagyvirágú kankalin a tavasz egyik első hírnöke. Latin neve ‘prima’ szóból származik, és azt jelenti: az első, amely az új évben virágzik.

Kétszer nyílik egy évben

Az eredeti faj valamennyi kankalinfaj közül a legtörékenyebb, legfinomabb alakú. Ovális levelei befelé haladva elkeskenyednek.

Az egész növény egyszerű felépítésű és virágai is szolid, mégis igen mutatós. Megfelelő gondozással elérhetjük, hogy egy évben kétszer virágozzon.

Megporzásból származó magok

A szártalan kankalin esetében a nagyméretű virágok rövid száron találhatók, ezért is kapta a növény ezt a nevet.

Ha a virágokat beporozzuk, ragacsos, olajos magvak képződnek. Ezeket cserépbe vetve új növényekhez juthatunk, amelyek néha másképp néznek ki, mint az anyanövény. Ezen ne csodálkozzunk, mert magvetéskor gyakori, hogy az új növény virágai, levelei vagy felépítése eltér az anyanövénytől.

Szinte minden színben

Kankalinnal csaknem minden elképzelhető színösszeállításban találkozhatunk. Ez egyrészt a termesztők hatalmas munkáját dicséri, másrészt az új fajták létrehozásának örömét jelzi.

Valamennyi fajta levélrozettája azonos alakú – magasságuk, színük és virágaik formája azonban különböző.

A szártalan kankalin gondozása

Valamennyi kankalin kisméretű növény. A virágzás ideje alatt a levelek általában nem növekednek, de közvetlenül utána ismét megindul a folyamat. Ha a növényt ilyenkor kiültetjük a szabadba, másodszor is virágzik.

Virág

Nemcsak a virágok színe idézi a tavaszt, hanem az egész növény – a levelek, a virágok, de még a föld is – tavaszi illatot áraszt.

Fény és hőmérséklet

A szobai kankalinok előnevelt növények, ezért a virágzás meghosszabbítása érdekében tartsuk őket világos, de nem túl meleg (16-18°C) helyiségben.

Öntözés és tápanyag

A helyes öntözés és trágyázás eredménye a szép növény. A kankalin azonban nem viseli el a túlzott öntözést. Kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Föld

Természetes élőhelyén tápanyagban szegény talajban fejlődik, ezért a lakásban nevelt növényeket sem szabad elkényeztetnünk.

Virágzás után a virágkocsányokat és a magtokokat vágjuk le.

Szaporítás

A virágzást követően tőosztással szaporíthatjuk, de a virágokat, és a keletkező magokat elültethetjük.