Kerti növények

Boglárkacserje (Kerria japonica) gondozása, metszése

A boglárkacserje sok indát hozó díszbokor, melynek élénksárga viráglabdái szemet gyönyörködtető.

A boglárkacserje fajtái, jellemzői

A boglárkacserje (Kerria japonica) jellegzetes, zöld vesszőszerű hajtásokat hoz, amelyek a fészek alakú tőből tölcsérszerűen felfelé nőnek. Mivel gyökérhajtásokkal terül szét, gyakran rendezetlennek tűnik. Ezt májustól júniusig dúsan virágzó virágaival ellensúlyozza. A halványsárga virágok nagyon szépen mutatnak az élénkzöld, erősen fogazott levelek előtt.

Vad változata egyszerű, csésze alakú, öt virágsziromból álló virágokat hoz, amelyek a szeder virágára emlékezetnek, ezért néha sárgaszedernek is nevezzük ezt a cserjét. Az 1-1.5 m magasra növő hajtások háromévenként elhalnak, ezért rendszeresen ritkítsuk a boglárkacserjét, hogy gondozott legyen.

Kedvelt kerti fajtája, a ‘Pleniflora’ erősen telt virágokat hoz, amelyek kis boglárkára emlékeztetnek. A cserje 2 m magasra nő, de nem terül szét annyira, mint vad változata.

Hova ültessük?

Külalakja nem túl mutatós, ezért ne ültessük magányos cserjeként. Jól illik azonban színes, virágzó sövénybe, napos cserjésszélre és félárnyékban lévő cserjésbe. Gyakorlatilag minden kerti földben jól tenyészik, csak elegendő nyirkosságra van szüksége ahhoz, hogy dúsan virágozzon.

Fal és kerítés előtt dús növényzetet alkot. Társítsuk virágzó cserjékkel, hogy sűrű, természetes vadsövény alakuljon ki. Ott szépen szétterülhet, és sárga virágai jól érvényesülnek.

Egyszerű virágú változat

Gondozása

Fény: napos helyen dúsabban virágzik, de a félárnyékot is tűri.

Talaj: Jó vízáteresztő talaj, amely nem túl száraz és nem túl kötött. Az enyhén meszes talajt is tűri.

Tavasz

Megfelelő ültetési időszak. A meggyökeresedett növény földjébe minden évben dolgozzunk komposztot. Az öregebb, kevéssé növekedő cserjének adjunk szerves és ásványi trágyát. A túl nagyra nőtt növényről tavasszal vágjuk le az indákat, és ültessük el őket más helyre.

Nyár

Hosszabb szárazság esetén rendszeresen öntözzük a növényt. Takarjuk a talajt, hogy tovább megőrizze a nyirkosságot.

Ősz

Ilyenkor is ültethetjük a boglárkacserjét (lombhullás után). Két-három évente, februárban ritkítsuk a növényt. Az öreg és gyenge hajtásokat közvetlenül a talaj felett vágjuk le.

Beszerzési tanács

Ősszel vagy tavasszal vásároljunk jutazsákos földlabdájú vagy konténeres növényt.

Ne vegyünk szabad gyökerű vagy már kihajtott cserjét, mert rosszul gyökeresedik meg.

Növénybetegségek

A boglárkacserje ellenálló a betegségekkel és a károkozókkal szemben. A természetes folyamat része, hogy az öregebb hajtások elhalnak. Az elhalt ágakat minden évben késő télen távolítsuk el, és a megfagyott hajtásokat is rendszeresen metsszük le.